"Хитна сједница Скупштине града Бијељина или излазимо на протесте!"

Удружење пољопривредника села Семберије и Мајевице поднијело је захтјев за одржавање тематске сједнице Скупштине града Бијељина о откупној цијени пшенице. Надлежнима су дали ултиматум и поручили како излазе на улице, ако сједница не буде заказана.

Република Српска 19.07.2022 | 08:06
"Хитна сједница Скупштине града Бијељина или излазимо на протесте!"

"Или ће градски парламент расправљати о цијени пшенице или ћемо изаћи на протесте у Семберији", поручио је предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић, након подношења захтјева за одржавање тематске сједнице.

САВО БАКАЈЛИЋ, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице

"Захтјев је поднијет данас, биће протоколисан, имаћемо састанак и у удружењу управо, мислим да ће сва удружења из Републике Српске доћи у Семберију, јер ипак је ово највећа житница. Ја сам најавио да су могући протести, па видјећемо шта ће се десити".

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић одговара да Бакајлић покушава исполитизовати цијелу причу, додајући, да је скупштинска већина покренула процедуру повећања аграрног буџета.

АЛЕКСАНДАР ЂУРЂЕВИЋ, предсједник Скупштине града Бијељина

"Скупштина нема надлежност да одреди која ће цијена пшенице бити на нивоу Босне и Херцеговине. Оно што је Скупштина могла, она је урадила, а то је највећи аграрни буџет у историји града који је повећан на 1,7 милиона, а кроз ребаланс ће ићи преко два милиона конкретних подстицаја пољопривредницима".

Млинари у Семберији пшеницу откупљују по цијени од 62 до 65 пфенига, што је највише у окружењу, кажу у Аграрном фонду града Бијељина.

ЗЛАТАН ЛАЗАРЕВИЋ, предсједник Аграрног фонда града Бијељина

"У Србији је око 58 пфенига цијена пшенице, у Хрватској око 28 еура, што је све испод 60 КМ. У Бијељини се креће од 62 до 65 КМ. Ми смо одлучили да кренемо у иницијативу да са три пфенига подстицаја повећамо тај подстицај ребалансом буџета на пет".

Поред пет пфенига подстицаја на локалном нивоу, семберски пољопривредници очекују и подстицаје ентитетског министарства који износе 400 марака по хектару. Због тога је значајан дио њих пшеницу предао и наплатио већ у првом таласу.

ЂОРЂЕ ВАКЧИЋ, пољопривредник

"Боље би било да је мало већа, али кад није, подношљиво је и овако, 0,64 пфенига сам продао у Житопромет нови, 0,64 плус пет пфенига, ја сам у паушалу, нисам у ПДВ, хајде да кажемо да је задовољавајуће. 

ПЕТАР ДРАГОЈЛОВИЋ, пољопривредник

"Предао сам пет вагона продукту, обећао је 64 платити, то је што може да уради. Уосталом, рекао је - сачекајте па видите шта се дешава".

Из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице најављују да ће се до краја седмице у Бијељини окупити пољопривредна удружења из цијеле Босне и Херцеговине, како би донијели одлуку о евентуалним протестима и направили план за јесен.

(БХРТ)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Алекса

19.07.2022 06:52

Питај Миловановића Мирослава, да ли је његов Нутрицио задовољан, јер он и Златан бране млинаре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

19.07.2022 07:35

Па зар је нису јос просули? Цццццццц, ста цекају?

Name

Горан М

19.07.2022 07:47

Не знају у снсд-у ни шта ви хоћете. Немају појма, толико су стручни. Буџет од 1,7 мил КМ су планирали да спискају у изборима. А кад добију изборе, само окрену главу. И тако 100 година.

Name

Нострадамус

19.07.2022 08:34

Па зар Баја и Паса нису то ријесили зовите их опет мозда су заборавила да су били са вама. Гледао сам како сте дрхтали пред Бајом и Пасом јос вам увијек дрхте ноге. Јбг.досло вријеме да постени морају да дрхте и да се пласе пред лоповима иако је однос 1:1000

Name

Реалиста

19.07.2022 06:53

У Дубици једина фирма која откупљује је изашла са цијеном 60 фенинга. Коме ја да протествујем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито.

19.07.2022 06:56

Подржите Бакајлића, изађите на протесте, неможе он сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕДОМАЦИНСКА ВЛАСТ

19.07.2022 07:08

ДРЗАВА УНИСТИЛА РОБНЕ РЕЗЕРВЕ И СВЕ ПРЕПУСТИЛА МЛИНАРИМА И ПЕКАРИМА КОЈИ ЦЕ НАКОН ОТКУПА ПСЕНИЦЕ ТЕК ПОДИЦИ ЦИЈЕНУ БРАСНА И ХЉЕБА ПРАВДАЈУЦИ ТО ЦИЈЕНАМА У ЕВРОПИ. А ВЛАСТ ТРНУТНО ИМА ПРЕЦА ПОСЛА...ИЗБОРИ И КАКО ПОНОВО ПРЕВАРИТИ ГЛАСАЦЕ ИЛИ ИХ КУПИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.07.2022 07:15

Па излазити више шта постављате неке лијеве услове.Па видите да вас власт не ферма ни 2%.Никаф ми неће бити јасно чега се овај народ оволико боји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

19.07.2022 07:39

Неки дан је вожд био у Семберији ,,,ја сам очекивао да то одмах буде бетићет,напредак а оно иза њега жар и пепео остају где год дође .

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

19.07.2022 08:11

Мој Лазаревићу пекари у вСрбији немају ову цјену хљеба, а овдје сте дозволили пекарима да повећавају цјену хљеба, непеченог, мање грамаже, полупразна пецива итд. Све сте ви криви и политика СНСД. Не спомињите Србију, Србија је озбиљна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

19.07.2022 08:39

Ахахахаха...па ови пољопривредници постали к'о Миле...само пријете а на терену их несто и не видјам да протествују...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћиро

19.07.2022 09:40

Бакајлићу,фамилија ти воза аута са регресираним горивом (као и фамилије многих других пољопривредника).Добили сте највећу откупну цијену(дупло већу неги прошле године),500км по хектару.Реци ,ко манипулише са тобом? На крају,ти из Чадјавице иниси неки пољопривредник,што кажу пољопривредници из срца Семберије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

19.07.2022 13:37

Многи купују дизел возила па возе се регресираним горивом , пријављују све и свашта и узимају подстицаје. Лаз и превара државе је главни посао тих бајних пољопривредника да се не лажемо. Нема контроле паре се даје подобним и обецања иду за гласове. Све је лаз и игра не ферма нико државу и сви је краду. Сви ама бас СВИ.

Name

сир оливер

20.07.2022 12:44

Египат и друге земље купују не питају посто је .

ОДГОВОРИТЕ