"Hitna sjednica Skupštine grada Bijeljina ili izlazimo na proteste!"

Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice podnijelo je zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine grada Bijeljina o otkupnoj cijeni pšenice. Nadležnima su dali ultimatum i poručili kako izlaze na ulice, ako sjednica ne bude zakazana.

Republika Srpska 19.07.2022 | 08:06
"Hitna sjednica Skupštine grada Bijeljina ili izlazimo na proteste!"

"Ili će gradski parlament raspravljati o cijeni pšenice ili ćemo izaći na proteste u Semberiji", poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić, nakon podnošenja zahtjeva za održavanje tematske sjednice.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

"Zahtjev je podnijet danas, biće protokolisan, imaćemo sastanak i u udruženju upravo, mislim da će sva udruženja iz Republike Srpske doći u Semberiju, jer ipak je ovo najveća žitnica. Ja sam najavio da su mogući protesti, pa vidjećemo šta će se desiti".

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević odgovara da Bakajlić pokušava ispolitizovati cijelu priču, dodajući, da je skupštinska većina pokrenula proceduru povećanja agrarnog budžeta.

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ, predsjednik Skupštine grada Bijeljina

"Skupština nema nadležnost da odredi koja će cijena pšenice biti na nivou Bosne i Hercegovine. Ono što je Skupština mogla, ona je uradila, a to je najveći agrarni budžet u istoriji grada koji je povećan na 1,7 miliona, a kroz rebalans će ići preko dva miliona konkretnih podsticaja poljoprivrednicima".

Mlinari u Semberiji pšenicu otkupljuju po cijeni od 62 do 65 pfeniga, što je najviše u okruženju, kažu u Agrarnom fondu grada Bijeljina.

ZLATAN LAZAREVIĆ, predsjednik Agrarnog fonda grada Bijeljina

"U Srbiji je oko 58 pfeniga cijena pšenice, u Hrvatskoj oko 28 eura, što je sve ispod 60 KM. U Bijeljini se kreće od 62 do 65 KM. Mi smo odlučili da krenemo u inicijativu da sa tri pfeniga podsticaja povećamo taj podsticaj rebalansom budžeta na pet".

Pored pet pfeniga podsticaja na lokalnom nivou, semberski poljoprivrednici očekuju i podsticaje entitetskog ministarstva koji iznose 400 maraka po hektaru. Zbog toga je značajan dio njih pšenicu predao i naplatio već u prvom talasu.

ĐORĐE VAKČIĆ, poljoprivrednik

"Bolje bi bilo da je malo veća, ali kad nije, podnošljivo je i ovako, 0,64 pfeniga sam prodao u Žitopromet novi, 0,64 plus pet pfeniga, ja sam u paušalu, nisam u PDV, hajde da kažemo da je zadovoljavajuće. 

PETAR DRAGOJLOVIĆ, poljoprivrednik

"Predao sam pet vagona produktu, obećao je 64 platiti, to je što može da uradi. Uostalom, rekao je - sačekajte pa vidite šta se dešava".

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice najavljuju da će se do kraja sedmice u Bijeljini okupiti poljoprivredna udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi donijeli odluku o eventualnim protestima i napravili plan za jesen.

(BHRT)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Aleksa

19.07.2022 06:52

Pitaj Milovanovića Miroslava, da li je njegov Nutricio zadovoljan, jer on i Zlatan brane mlinare....

ODGOVORITE
Name

Soko

19.07.2022 07:35

Pa zar je nisu jos prosuli? Cccccccc, sta cekaju?

Name

Goran M

19.07.2022 07:47

Ne znaju u snsd-u ni šta vi hoćete. Nemaju pojma, toliko su stručni. Budžet od 1,7 mil KM su planirali da spiskaju u izborima. A kad dobiju izbore, samo okrenu glavu. I tako 100 godina.

Name

Nostradamus

19.07.2022 08:34

Pa zar Baja i Pasa nisu to rijesili zovite ih opet mozda su zaboravila da su bili sa vama. Gledao sam kako ste drhtali pred Bajom i Pasom jos vam uvijek drhte noge. Jbg.doslo vrijeme da posteni moraju da drhte i da se plase pred lopovima iako je odnos 1:1000

Name

Realista

19.07.2022 06:53

U Dubici jedina firma koja otkupljuje je izašla sa cijenom 60 feninga. Kome ja da protestvujem?

ODGOVORITE
Name

Tito.

19.07.2022 06:56

Podržite Bakajlića, izađite na proteste, nemože on sam.

ODGOVORITE
Name

NEDOMACINSKA VLAST

19.07.2022 07:08

DRZAVA UNISTILA ROBNE REZERVE I SVE PREPUSTILA MLINARIMA I PEKARIMA KOJI CE NAKON OTKUPA PSENICE TEK PODICI CIJENU BRASNA I HLJEBA PRAVDAJUCI TO CIJENAMA U EVROPI. A VLAST TRNUTNO IMA PRECA POSLA...IZBORI I KAKO PONOVO PREVARITI GLASACE ILI IH KUPITI.

ODGOVORITE
Name

Tatar

19.07.2022 07:15

Pa izlaziti više šta postavljate neke lijeve uslove.Pa vidite da vas vlast ne ferma ni 2%.Nikaf mi neće biti jasno čega se ovaj narod ovoliko boji

ODGOVORITE
Name

Zlaja

19.07.2022 07:39

Neki dan je vožd bio u Semberiji ,,,ja sam očekivao da to odmah bude betićet,napredak a ono iza njega žar i pepeo ostaju gde god dođe .

ODGOVORITE
Name

rada

19.07.2022 08:11

Moj Lazareviću pekari u vSrbiji nemaju ovu cjenu hljeba, a ovdje ste dozvolili pekarima da povećavaju cjenu hljeba, nepečenog, manje gramaže, poluprazna peciva itd. Sve ste vi krivi i politika SNSD. Ne spominjite Srbiju, Srbija je ozbiljna zemlja.

ODGOVORITE
Name

Raso

19.07.2022 08:39

Ahahahaha...pa ovi poljoprivrednici postali k'o Mile...samo prijete a na terenu ih nesto i ne vidjam da protestvuju...???

ODGOVORITE
Name

ćiro

19.07.2022 09:40

Bakajliću,familija ti voza auta sa regresiranim gorivom (kao i familije mnogih drugih poljoprivrednika).Dobili ste najveću otkupnu cijenu(duplo veću negi prošle godine),500km po hektaru.Reci ,ko manipuliše sa tobom? Na kraju,ti iz Čadjavice inisi neki poljoprivrednik,što kažu poljoprivrednici iz srca Semberije.

ODGOVORITE
Name

Bravo

19.07.2022 13:37

Mnogi kupuju dizel vozila pa voze se regresiranim gorivom , prijavljuju sve i svašta i uzimaju podsticaje. Laz i prevara države je glavni posao tih bajnih poljoprivrednika da se ne lažemo. Nema kontrole pare se daje podobnim i obecanja idu za glasove. Sve je laz i igra ne ferma niko državu i svi je kradu. Svi ama bas SVI.

Name

sir oliver

20.07.2022 12:44

Egipat i druge zemlje kupuju ne pitaju posto je .

ODGOVORITE