Селаковић: Зашто у приватну посету? А, зашто не?

- Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да не види проблем у томе што је председник Србије Александар Вучић желео да оде у приватну посету Јасеновцу, као потомак жртве тог логора.

Србија 17.07.2022 | 15:41
Селаковић: Зашто у приватну посету? А, зашто не?

На питање зашто је Вучић хтео у приватну посету, а не као председник Србије, Селаковић је, на прес конференцији, одговорио:

“Зашто у приватну посету? А, зашто не? Зар унук јасеновачке жртве не може да иде приватно у Јасеновац? Да ли је то проблем, и коме?”.

На питање зашто је Вучић желео у посету у овом тренуку, такође је рекао да не види проблем, упитавши да ли је ико питао високе функционере Хрватске када су овде долазили, зашто долазе, у ком својству, у ком тренутку, да ли их је ико онемогућавао да дођу…

“Апсолутно не”, рекао је Селаковић.

Он је констатовао да је проблем нешто друго, подсећајући да у ноти коју је Србија желела да уручи Амбасади Хрватске, стоји да најављујемо службени одлазак председника Србије и дајемо широк временски период да то буде организовано, те да ће се видети да ли ће те посете и бити.

“Али је невероватно да се оспорава да неко оде приватно. Замислите да је било коме од нас неко страдао у Јасеновцу, да ли бисте осећали потребу да одете? И онда кажу да то није искрено…”, рекао је Селаковић.

Навео је да би требало да буде срамота све који говоре о “инструментализацији жртава”.

Додао је да ће се председник обратити сутра, јер су у току консултације о мандатару нове владе, па ће о свим питањима говорити у понедељак.

На констатацију новинара да је нота Министарства спољних послова Хрватске од 15. јула, Селаковић је рекао да та нота није уручена, нити је ко звао, већ је достављена електронском поштом, а јутрос је, додаје, уследио “скандалозан чланак” у хрватској дневној штампи.

“У том чланку се наводи да Вучић хоће да дође да би изазвао хаос. Чиме? Полагањем цвећа, паљењем свећа? Вучић јесте председнк Србије, али је и потомак јасеновачке жртве”, поновио је Селаковић.

Он је поручио да Србија неће одустати од борбе за сећање на жртве, на страдање, на тешку прошлост, јер на то немамо право.

“Имамо право да опростимо, али не да заборавимо, јер, ако заборавимо, нама ће прицати да смо ми били зликовци, да смо измислии причу о бруталности Јасеновца…”, рекао је Селаковић.

(Тањуг) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Е.У

17.07.2022 14:51

Кренуо дечко до Глине незна да је рат завршен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за вас ЕУ

17.07.2022 16:36

Лудаци су за вас нормални људи. Хоће ли из вас икада исчезнути зло и наопако. Да имате душу и образ и ви би некада бар у миру споменули Јасеновац и невине жртве, које су побили помахнитали усташки зликовци. Е ви се са таквим изједначава те, бог ти памет дао.

Name

Бисми

17.07.2022 15:13

Нек сте ви забавили народ на данасњи нерадни дан, да не би народ помислио какво добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

17.07.2022 15:24

Вучић као предсједник има велико обезбјеђење око себе и наравно да је то обезбјеђење наоружано. Због наоружања те посјетеморају бити најављене. Не може Вучић из зајебанције рећи да из БиХ пређе у Хр јер ето њему се хоће. Могу ићи министри и лица које не морају имати обезбјеђење са наоружањем. Ово је само дизање тензија и склањање правих проблема у други план.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2022 16:53

Тацно тако!

Name

Горан

17.07.2022 15:40

Људи моји, они све раде да дижу тензије народу, а његови сателити скочили да га бране у непромишљеном потезу. Па обичном грађанину је јасно да то тако не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

17.07.2022 15:42

Имал неко да коју паметно прозбори...сви се надмећу ко ће бити већи Србин у одбрани таквог потеза. Неја се прашина мало слегне па да посложимо ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.07.2022 16:33

Покрштени Срби, који данас себе зову Хрвати, су најгеноциднија жива бића на нашој планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

17.07.2022 20:56

ГОСПОДИНЕ СЕЛАКОВИЋ, СВАКА ВАША РИЈЕЧ ЗЛАТА ВРИЈЕДНА!!! НЕКА ВАС ДРАГИ БОГ ЧУВА!!!!

ОДГОВОРИТЕ