Selaković: Zašto u privatnu posetu? A, zašto ne?

- Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da ne vidi problem u tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeo da ode u privatnu posetu Jasenovcu, kao potomak žrtve tog logora.

Srbija 17.07.2022 | 15:41
Selaković: Zašto u privatnu posetu? A, zašto ne?

Na pitanje zašto je Vučić hteo u privatnu posetu, a ne kao predsednik Srbije, Selaković je, na pres konferenciji, odgovorio:

“Zašto u privatnu posetu? A, zašto ne? Zar unuk jasenovačke žrtve ne može da ide privatno u Jasenovac? Da li je to problem, i kome?”.

Na pitanje zašto je Vučić želeo u posetu u ovom trenuku, takođe je rekao da ne vidi problem, upitavši da li je iko pitao visoke funkcionere Hrvatske kada su ovde dolazili, zašto dolaze, u kom svojstvu, u kom trenutku, da li ih je iko onemogućavao da dođu…

“Apsolutno ne”, rekao je Selaković.

On je konstatovao da je problem nešto drugo, podsećajući da u noti koju je Srbija želela da uruči Ambasadi Hrvatske, stoji da najavljujemo službeni odlazak predsednika Srbije i dajemo širok vremenski period da to bude organizovano, te da će se videti da li će te posete i biti.

“Ali je neverovatno da se osporava da neko ode privatno. Zamislite da je bilo kome od nas neko stradao u Jasenovcu, da li biste osećali potrebu da odete? I onda kažu da to nije iskreno…”, rekao je Selaković.

Naveo je da bi trebalo da bude sramota sve koji govore o “instrumentalizaciji žrtava”.

Dodao je da će se predsednik obratiti sutra, jer su u toku konsultacije o mandataru nove vlade, pa će o svim pitanjima govoriti u ponedeljak.

Na konstataciju novinara da je nota Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske od 15. jula, Selaković je rekao da ta nota nije uručena, niti je ko zvao, već je dostavljena elektronskom poštom, a jutros je, dodaje, usledio “skandalozan članak” u hrvatskoj dnevnoj štampi.

“U tom članku se navodi da Vučić hoće da dođe da bi izazvao haos. Čime? Polaganjem cveća, paljenjem sveća? Vučić jeste predsednk Srbije, ali je i potomak jasenovačke žrtve”, ponovio je Selaković.

On je poručio da Srbija neće odustati od borbe za sećanje na žrtve, na stradanje, na tešku prošlost, jer na to nemamo pravo.

“Imamo pravo da oprostimo, ali ne da zaboravimo, jer, ako zaboravimo, nama će pricati da smo mi bili zlikovci, da smo izmislii priču o brutalnosti Jasenovca…”, rekao je Selaković.

(Tanjug) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

E.U

17.07.2022 14:51

Krenuo dečko do Gline nezna da je rat završen...

ODGOVORITE
Name

Re za vas EU

17.07.2022 16:36

Ludaci su za vas normalni ljudi. Hoće li iz vas ikada isčeznuti zlo i naopako. Da imate dušu i obraz i vi bi nekada bar u miru spomenuli Jasenovac i nevine žrtve, koje su pobili pomahnitali ustaški zlikovci. E vi se sa takvim izjednačava te, bog ti pamet dao.

Name

Bismi

17.07.2022 15:13

Nek ste vi zabavili narod na danasnji neradni dan, da ne bi narod pomislio kakvo dobro

ODGOVORITE
Name

Vladimir

17.07.2022 15:24

Vučić kao predsjednik ima veliko obezbjeđenje oko sebe i naravno da je to obezbjeđenje naoružano. Zbog naoružanja te posjetemoraju biti najavljene. Ne može Vučić iz zajebancije reći da iz BiH pređe u Hr jer eto njemu se hoće. Mogu ići ministri i lica koje ne moraju imati obezbjeđenje sa naoružanjem. Ovo je samo dizanje tenzija i sklanjanje pravih problema u drugi plan.

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2022 16:53

Tacno tako!

Name

Goran

17.07.2022 15:40

Ljudi moji, oni sve rade da dižu tenzije narodu, a njegovi sateliti skočili da ga brane u nepromišljenom potezu. Pa običnom građaninu je jasno da to tako ne može.

ODGOVORITE
Name

Vesna

17.07.2022 15:42

Imal neko da koju pametno prozbori...svi se nadmeću ko će biti veći Srbin u odbrani takvog poteza. Neja se prašina malo slegne pa da posložimo stvari.

ODGOVORITE
Name

Petar

17.07.2022 16:33

Pokršteni Srbi, koji danas sebe zovu Hrvati, su najgenocidnija živa bića na našoj planeti.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

17.07.2022 20:56

GOSPODINE SELAKOVIĆ, SVAKA VAŠA RIJEČ ZLATA VRIJEDNA!!! NEKA VAS DRAGI BOG ČUVA!!!!

ODGOVORITE