Грађани се боре да преживе, а власт за гласове!

Глобална криза сваким даном је све већа. Док одговорни политичари, власти и државе траже рјешења да би живот грађана учинили лакшим, власти у БиХ су заокупљене предстојећим изборима, листама и како да дођу до што већег броја гласова.

Република Српска 16.07.2022 | 20:00
Грађани се боре да преживе, а власт за гласове!

Криза је ударила са свих страна. Народ је на ивици преживљавања и на измаку снага. Навикнути на дугогодишњи немар и издају поглед умјесто у институције једино упиру у својих 10 прстију и оловку, рачинајући како ће преживјети наредни дан.

Кажу да на помоћ власти не рачунају јер, како истичу, власт гледа како ће да им отме и оно што имају.

“Не могу они задовољити и себе и нас. Немамо шта да очекујемо са оваквим руководством које народ гледа као потрошни материјал док су себе обезбиједили. Држава од ове кризе чак има и корист”, сматрају грађани Бијељине.

Њима је одавно потпуно јасно шта је онима који нам годинама кроје капу једино битно.

“Битно им је да опет власт добију у своје руке, да превари грађане, а превариће их сигурно јер има доса сиромашних људи који једва чекају 50 КМ да добије. За то вријеме они држе своје фотеље, богаре се и купују станове у земљама региона, кажу Бијељинци.

"Шта ја знам шта им буде битније, да ли да се возају у авионима и хеликоптерима или да дођу да се мало провозају, да обећају да јадан обичан човјек обичан помисли да ће нешто бити боље. Иду избори, како ће они бити ту ако нас нема?”, пита се једна Бијељинка.

Да власт у БиХ нема времена за кризу у изборној години када се тражи пут да се, на овај или онај начин прикупе гласови, те да се мјере доносе тренутно у зависности од интереса група и појединаца, а не становништва и привреде, сматра и економиста Миленко Станић.

Станић каже да свака одговорна власт мора да размишља да размишља о дугорочном просперитету свог становништва, те да све мјере морају да буду плански договорене и усвојене приликом усвајања буџета на почетку пословне године. 

“Тад се морају најавити мјере на годину дана и на три године. Ми нисмо имали ниједну најаву мјера које предузимају сада. Значи, ради се од данас до сутра. Мјере имају кораткорочан карактер и искључиво су у сврху добијања гласова на изборима”, истиче Станић.

Умјесто краткорочних мјера које не дају никакав ефекат, системска мјера укидања акциза и смањења ПДВ-а донијела би корист свима, истиче Станић.

Додаје да није оптимиста у погледу будућности.

“Након инфлације, кризе и мјера које ће бити предузете релано је, тако је било у прошлости, а треба очекивати и у будућности, да ћемо улазити периоде застоја у привредној активности, пада производње и запослености. То је важнији период о којем треба размишљати и зато је потребно да се предузму системске мјере да бисмо избјегли тај период који ће бити много тежи од периода инфлације”, наглашава Станић.

Међутим, власт очигледно не размишља ни о проблемима које имамо данас, а камоли о ономе што нас чека за годину дана, каже Станић. Такво неодговорно понашање и гурање под тепих проблема по старом опробаном рецепту “ о томе ћемо размишљати сутра” ако уопште и буду размишљали, угрожава оно најважније- егзистенцију грађана.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Кифа

16.07.2022 18:21

Знате како Бакир побјеђује.Па пред изборе ангазује своју СИПУ и своје тужилаштво и почне прогон политичких протиника као упозорење..Обавезно се пријетњом упозорава Фикрет Абдид и Фахрудин Радончић..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле, али зовите ме Баја

16.07.2022 18:24

Грађани су у проблему! А гледа ли неко моје проблеме! Дошао до неких парица, како сачувати? АвиЈон осто без горива, а буџет празан, танкај Миле... ХелиХоптер на велики сервис, јебга-лети се пуно, нема се пара у буџету, неда Зорка, дај Миле опет... Па, докле да вас Миле спашава? ПеМзионери траже своје, борци траже своје, дај Миле, опет... ДоклеН више? Путко обећо-слаго, то је исто ко да сам ја слаго... А кад је Миле слаго? Аааа? Ај сад да вас видим? Када сам ја ишта слаго кад сам нешто обећо? Имате све на ПТПЦ, па ви видите... Има нешто и на АТБ, али то Игор неда да се дира његово... ЈБЈМ... У септембру 100 марака пеМзионерима, 100 марака борцима... Пас био ко слаго! Добиће и млади, стрпљења... Док подмирим ове што су на самрти... Ето, и опет Миле не ваља... Није се родио, ко је народу угодио! Дође ми да одем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2022 18:35

Хахахаха?

Name

Народ

16.07.2022 20:15

Ма није народ гладан док цуте добри су послусни робови

Name

реалност

16.07.2022 18:29

А ста ради тузиластво? Засто не хапси СКY-наркоменагере? До када це се криминал скривати у овој земљи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

16.07.2022 18:40

Народу који има овакву власт непријатељ није потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Еро

16.07.2022 22:11

То и ја казем. Уз овакве мафијасе на власти, спољни непријатељи нам нису потребни. Унистице нас ови лазни вјерници и патриоте.

Name

Ре Еро

17.07.2022 08:09

Ја казем да ми Срби сами себе гурамо ка непостојању у БиХ. Ми уместо једним другима да помогнрмо да будемо слозни и уједињени ми увек смо подељени е овако треба или овако нетреба дали је тако или није тако, ко украде лазе или превари то нкега бад брига тузиластво ни МУП нико ниста неради зато нам је тако. Сто се казе у рату кад имас непријатеља који зели Србе да отера, ми сами себе оцерасмо то је то сто зелим реци. Био је у праву Свети Сава да будемо слозни и једниствени. За добро и бољу будуцност и постојање дрзаве.

Name

Правда

16.07.2022 19:28

Људи довијмо се једном памети, дали је могуће да за свако гласање ми за 50-100км продамо нашу дјецу и унучад односно њихову будућност???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.07.2022 20:17

То смо ми срби.Народ без будућности.И боље да нестанемо , да будемо Норвежани,Канађани или неки трећи народ.

Name

Ре ре

16.07.2022 22:12

И ја казем. Није ми жао сто нестајемо и сто су нас криминалци унистили када смо оволико глуп народ.

Name

Васке

16.07.2022 20:00

Кад погледаш,онако површно,рек’о би човек,овде се љепо живи. Кафане и кафици пуни,чека се ред са јагњетину и којекакве дјаконије,возају се аута боља него у Немачкој,у маркетима не можеш доц на ред да платиш рачун,улицу не можеш прец од аута а кажу скупо гориво,агенције које нуде љетовања препуне,сви причају о мору и одлазе на скупе дестинације,друствене мреже преплављене сликама наших људи који се бас разбахатили,од режњева,сацева,пица и скупоцених намирница. Да ли је бас тако. Нас балкански менталитет је чудан и највећим економистима света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.07.2022 20:45

Нормално, свак за себе се бори. Је ли се ви борите за мене или за себе? Хихи, за мене сигурно, ал у курцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2022 21:45

Зато памет у главу и мијењајмо ову власт 2 октомбра а не један у клин други у плоцу сви слозно да се ово смјени ако небудемо слозни после нема кукања поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

17.07.2022 01:47

Добицу јос 100км на дан избора и лагано 4 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мха

17.07.2022 06:09

Људи се боре да презиве а додиков обреновиц голум узима и уцјењује раднице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако цемо објективно

17.07.2022 06:29

Народ зиви никад боље а сада да ли је власт томе допринијела или није, да се дискутовати. Цињеница је да посто народ зиви осјетно боље од короне и рата у Украјини, власт це лаксе опстати због те цињенице

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСНО КО ДАН

17.07.2022 07:25

КОГА ВЛАСТ БИРА: НАРОД ИЛИ ГЛАСОВЕ? НАРОД ТРЕТИРАЈУ КАО СТОКУ, ПОГОТОВУ ОНЕ ЗА КОЈЕ ЗНАЈУ ДА НЕ ГЛАСАЈУ ЗА ЊИХ А ЗА ГЛАСОВЕ СЕ ПРЕД СВАКЕ ИЗБОРЕ БОРЕ КАО ЗА ОЦА И МАЈКУ. ПА ПОСЛЕ ТОГА 4 ГОДИНЕ ТРЕТИРАЈУ ДРЗАВУ КАО СВОЈУ ЦАЦЕВИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

17.07.2022 08:38

Ваљда народ бира власт и власт помогне себи сто украде гласове и ове папцине купи.народ нема право да се буни и приговара власти.стењи,дурај и умри багро...

Name

Сагитариус

17.07.2022 13:38

Власт која за двадесет протеклих година није била у стању да народу обезбиједи просперитет и привредни развој који би широким народним масама обезбједијо стандард и примања достојна ћовјека, треба свакако смијенити на предстојећим изборима. Ову власт занима искљућиво лићно богаћење, а залагање за развој и некакво опште добро народа, су за њих мисаоне именице!!

ОДГОВОРИТЕ