Самит Г20 прошао без заједничког саопштења

Министри финансија и гувернери банака земаља чланица Групе 20 развијених економија истакли су да ће покушати да реше глобалне проблеме снабдевања храном и растућим спољним дуговима, али на дводневном састанку у Индонезији нису направили битне политичке помаке.

Свијет 16.07.2022 | 16:54
Самит Г20 прошао без заједничког саопштења

Помаци су изостали због подељених ставова у вези са сукобом у Украјини, па је изостало и заједничко саопштење.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да су различити погледи на сукоб у Украјини спречили учеснике да издају заједничко званично саопштење, али да је група имала „снажан консензус“ о томе да је неопходно позабавити се погоршаном кризом у вези са снабдевањем храном, пренео је Ројтерс.

„Ово је изазовно време, јер је Русија део Г20 и не слаже се са нама осталима о томе како окарактерисати рат“, навела је Јелен, али је нагласила да неслагање не би требало да спречи напредак у решавању хитних глобалних питања, преноси британска агенција.

Министарка финансија Индонезије Шри Муљани Индравати саопштила је да су се чланице усагласиле око већине тема, али не и око посебних изјава о рату у Украјини и то је описала као "најбољи резултат" који је група могла да постигне на овом састанку.

Састанку је виртуелно присуствовао руски министар финансија Антон Силуанов, док је његов заменик присуствовао лично.

Украјински министар финансија Сергеј Марченко је на седници позвао на увођење „строжих циљаних санкција“ појединцима који подржавају Путинов режим, наводи Ројтерс.

Г20 ће успоставити заједнички форум министара финансија и пољопривреде земаља чланица за решавање питања снабдевања храном и пољопривредним ђубривом.

Сличан форум је успостављен за министре финансија и здравља.

Кристалина Георгиева, директорка Међународног монетарног фонда, упозорила је да је више од 30 одсто земаља у развоју и невероватних 60 одсто земаља са ниским приходима у дужничкој кризи или близу ње.

„Ситуација у вези са спољним дуговима земаља се убрзано погоршава и требало би осмислити механизам за решавање дуга који добро функционише“, истакла је она, преноси Ројтерс.

Кевин Галагер, који је на челу Центра за политику глобалног развоја на Универзитету у Бостону, то што државе чланице нису успеле да се договоре око заједничког саопштења види као слабост некада моћне економске групације.

„Налазимо се у тренутку када је светска економија остала без кормила. Г20 је парализована Путиновим ратом“, оценио је Галагер, преноси Ројтерс. 

(Тањуг/ фото: Норwаy Пост Енглисх)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Преноси

16.07.2022 15:03

Ројтерс. Али овај самит је добро просао. Преноси здрав разум. Боље увијек мозе. И то је освјезавајуца појава. За разлику од фасистицког извјестаја Ројтерса, за потребе фасизма. Антиеглески самит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Дан

16.07.2022 15:09

Самит Г20 је заврсен одлуком землаја уцесница да це се супроставити утиацју Енглеза и Америке уколико то буде било потребно те да су способне за независни зивот од Енглеза, уколико то доприноси нормалнијем зивоту, дакле затварању Енглеза у своје постојбине и протјеривање и негирање у свијету, јер немају ста добро понудити, а искљуциво због тог су били прихвацани. Други самити у Израелу и Саудијској Арабији са Бајденом су заврсени са одлуком да рат и размирица односа измедју двије земље мозе искљуциво бити са поразом присуства Сједињених Америцких Дрзава, уз евентуални третман према Бајдену као према Гадафију ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

16.07.2022 16:32

Ти си будала

Name

Ноле

16.07.2022 16:45

Ре залосно:није он будала,него ти не видис даље од свог носа...

Name

Све је бумеранг

16.07.2022 21:11

Нагласи и онај рус и не наивно...

Name

Бета 2

16.07.2022 18:35

Постије сигурно закљуцци, али они нису у овом тренутку за јавност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакој Лане

17.07.2022 03:22

Па зар БУрло није дао изјаву?

ОДГОВОРИТЕ