Од пет гасовода према Европи само један у функцији

Руски гас је Европи преко потребан, а све мање га добија, што је ових дана изазвало велику забринутост.

Свијет 16.07.2022 | 09:14
Од пет гасовода према Европи само један у функцији

Наиме, енергетичар Милош Здравковић је у ауторском тексту за портал Енергија Балкана навео да је од пет гасовода који природни гас од Русије доводе до Европе тренутно само Турски ток у функцији.

Он је прецизирао да је Северни ток 1, капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од 11. јула у ремонту, највећи гасовод Братство, капацитета 140 милијарди кубика годишње, који иде преко Украјине је затворен од маја месеца, гасовод Јамал-Европа преко Белорусије и Украјине се користи за транспорт гаса из складишта у Немачка ка Пољској, а нови гасовод Северни ток 2 капацитета 55 милијарди кубних метара не ради, јер му Немачка није дала неопходне дозволе.

Здравковић истиче да тренутно из Русије ка Европи гас стиже само Турским током, који има две цеви, обе капацитета 15,75 милијарди кубика годишње, од којих једна служи само за снабдевање Турске, а друга води преко Бугарске ка Србији и Мађарској.

"Када све ово саберемо и одузмемемо, испада како више нема руског гаса који иде ка Европи", оцењује Здравковић.

Он је подсетио да је Северни ток 1 од 11. јула затворен због редовног годишњег ремонта и да су Руси најавили како ће тај ремонт трајати 10 дана, али је оценио да би могло да се догоди да то траје дуже због тренутне напете ситуације у Европи и чињенице да се енергенти користе као оружје.

Здравковић подсећа да је претходно средином јуна Гаспром смањио капацитет Северног тока 1 за 60 процената, правдајући то ремонтом трубине која гас транспортује од Русије до Немачке, Белгије, Француске и Велике Британије.

Турбина је ремонтована у Сименсовој фабрици у Канади, која је затим задржала овеј део опреме под изговором да не жели да крши западне санкције Русији, али је на молбу немачког канцелара Олафа Шолца ипак пристакла да је врати.

Здравковић пише да је немачки министар економије Роберт Хабек у интервјуу "Блумбергу" изразио сумње у руске наводе, оценивши да је реч само о изговору и да је уверен да Гаспром има резервне турбине.

"Немачка влада се плаши да ће Москва искористити турбине као изговор да на неодређено време ускрати Немачкој и Европи гас који пролази кроз Северни ток 1. Турбина за Северни ток 1 је ризик за преокрет. Прети да преокрене све санкције, да разбије ионако крхко европско јединство", пише Здравковић.

(Тањуг Фото: Схуттерстоцк/смерека)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

055

16.07.2022 07:23

Само ви слушајте метузалема Бајдена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

16.07.2022 08:43

Лупате без вез.Европа се сналази а ста це браца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.07.2022 09:11

Ових дана често се питам коме су санкције уведене.Ако је Америка имала циљ да добро ојача долар ето остварила је свој циљ.А Европа се дефинитивно провалила са овим санкцијама јер су више њој штетне него Русији. Још једном Америка насамарили Европу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

16.07.2022 10:45

Да није изградјен гасовод сад би сви ми који користимо гас били у великим проблемима. То само говори колико су Вуциц и Орбан били у праву . Запад је цинио све да се не изгради .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

16.07.2022 12:53

Сра су све радили да се не изгради сотоне нељудске....

Name

снеско белиц

16.07.2022 12:26

Долази зима страсна и хладна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

16.07.2022 16:39

Долази зима некасе змрзну .