Букте пожари у свијету - Проглашен црвени метеоаларм

Још неколико стотина људи евакуисано је у петак из својих домова због пожара који се шире Шпанијом, Португалијом и Француском, пренио је Ројтерс.

Свијет 16.07.2022 | 08:49
Букте пожари у свијету - Проглашен црвени метеоаларм

Температуре у Португалији су мало пале, али се и даље очекује да ће у неким мјестима сутра бити око 40 степени, док је у пет округа проглашен црвени метеоаларм.

Више од 1.000 ватрогасаца се бори против 17 пожара на отвореном, саопштиле су португалске власти.

У Шпанији је избио нови пожар на југу земље, након што су цијеле недеље ватрогасци имали проблема са ватреним стихијама у западним и централним покрајинама.

У петак је из покрајине Малага евакуисано више од 400 људи, из града Михас.

Свјетска метеоролошка организација је навела да је топлотни талас погоршао квалитет ваздуха, посебно у градовима.

Португалска министарка здравља Марта Темидо изјавила је у четвртак да се здравствени систем суочио са “посебно забрињавајућом” недељом због топлотног таласа и да су неке болнице пуне.

Од 7. до 13. јула, у Португалији је регистровано 238 смртних случајева повезаних са високим температурама, саопштиле су здравствене власти, док је Шпанија у прва три дана топлотног таласа регистровала 84 смртна случаја, такође због врућина.

Упозорење је на снази и у Британији, пошто је метеоролошка служба издала црвени метеоаларм због предстојећих “екстремних врућина” у дијеловима Енглеске у понедељак и уторак.

– Ванредне, вјероватно рекордне температуре, биће забиљежене следеће недеље. Ноћи ће бити веома вруће, посебно у насељеним дијеловима и то ће утицати на људе и инфраструктуру – рекао је шеф британске метео службе Пол Гандерсен.

Рекордна температура у Британији од 38,7 степени забљежена је у граду Кембриџ, 25. јула 2019. године.

Борба са ватром траје и у Француској, гдје авиони покушавају да угасе два пожара на југозападу земље, али им у томе одмажу јаки вјетрови.

(Тањуг  Фото: 

Коментари / 0

Оставите коментар