Влада тек треба да сагледа последице инфлације у Српској

Из Синдиката истичу да је неопходно повећати минималну плату, јер је цијена животних потреба драстично порасла. Тренутни минималац може да покрије 30 одсто потрошачке корпе, а послодавци имају олакшице у пословању и бенефите, те има простора за повећање, кажу у Синдикату.

Република Српска 15.07.2022 | 17:58
Влада тек треба да сагледа последице инфлације у Српској

Иако су послодавци били изразито против повећања минималне плате, која сада у Републици Српској износи 650 марака, на данашњој  сједници Економско-социјалног савјета договорено је да ће бити проведена анализа те ће на основу тога за 15 дана бити одлучено о повећању најниже плате.

Представници Уније удружења послодаваца нису сагласни са приједлогом Савеза синдиката да се минимална плата повећа.

Сматрају да за ново повећање нема простора  и да свако форсирање на то, било политичким и административним путем, доводи Републику Српску у тешку ситуацију. Истичу да су урадили анализу о обрачуну најниже плате код нас и у региону. Тврде да крајњи циљ није раст плате, него раст буџетских прихода.

Иако, уз противљење представника пословне заједнице за повећање плате , на сједници Економско-социјалног савјета одлучено је да ће Министарство финансија у наредних 15 дана провести анализу утицаја инфлације, те ће на основу тога бити утврђено да ли ће бити повећања и у ком износу. 

"Закључак данашњег састанка је да Министарство финансија утврди детаљну анализу колико је инфлација, колико је пораст трошкова живота,колико су одређени производи цијена и услуга порасли и на основу тога да се предложи и износ најниже плате у Републици Српској, колико ће она бити повећана. Ми сматрамо да су сви аргументи на нашој страни, да сви показатељи говоре да до повећања најниже плате треба да дође и у ових 15 дана колико је Министарство финансија има рок да уради ту анализу да ћемо у августу мјесецу имати у Републици Српској нови износ најниже плате“, тврди генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић.

Из Синдиката истичу да је неопходно повећати минималну плату, јер је цијена животних потреба драстично порасла. Тренутни минималац може да покрије 30 одсто потрошачке корпе, а послодавци имају олакшице у пословању и бенефите, те има простора за повећање, кажу у Синдикату.

"Ми смо кроз детаљну анализу објаснили да су они само у прошлој години имали 2,4 милијарде добити, да дио те добити морају вратити и на плате радника, јер радник живи од своје плате, која је оптерећена кредитом, а послодавац сваке године има одређене залихе, плус ову редовну добит, тако да има довољно простора, да се одрекну дијела добити да би се плате радницима повећале“, објашњава Станковић.

У Синдикату сматрају да је износ минималне плате један од разлога зашто се многи радници одлучују да запослење и бољи животни стандард потраже у земљама иностранства, па би ово повећање могло да у одређеној мјери смањити одлив становништва. 

(БН Фото: Архива) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Фениx

15.07.2022 16:28

А колико плаћају раднике из иностранства? То у градјевибском сектору,али је проблем Бема и остали текстилци обућари и столари.? Е ти тре бају да једу пасуљ без кољенице. Срам вас било багро,факини,шуфтови.Народе дај да скинемо ове окупаторе.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

15.07.2022 23:37

А и синдикат се брине и секира за раднике и потрошачку корпу као коњ када преврне кола.Паметном доста.

Name

КОЈА ВЛАДА,И КОЈИ ...МОЈ!

15.07.2022 18:04

МИЛЕ ЈЕ ПАРЕ ВЕЋ ..ПОДИЈЕЛИО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

15.07.2022 18:12

Ова назови Влада? Има ли у њој и један једини министар који је дорастао својој функцији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.07.2022 18:48

Ако и има онда такав уста не отвара....

Name

Ре

15.07.2022 21:28

Лакрдија од Владе, Милини послусници и бескицмењаци. Лоповцине и непријатељи народа.

Name

МИРКО

15.07.2022 23:43

У Влади говори само самозвани владар.Предсједник ,прејмијер , предсједник у предсједништву и сви министри се зову Милорад Додик.Не дај Боже да му се шта деси требали би га држати 10 дана да се из дупета извуку сви дупеувлакачи. ТУГА

Name

НАДА

15.07.2022 23:47

Комплетна Влада је на кољенима пред Милом.Ја на коњи они доле Бог те ...... што ме воле???? Јадни Миле мисли да су му лојални, видјеће у октобру. Само га још ово мало времена музу.

Name

Борис

15.07.2022 19:33

У цијелој влади не постоји двоје економиста који имају знање за то, а додик се пота и за набавку толет папира јер је сав новац код њега. Додика једино интересује располагање и манипулисање државним новцем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.07.2022 20:02

Ко за лањски снијег интересује се влада. Влада треба да се мијења поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

15.07.2022 23:38

Одличан коментар

Name

Он

16.07.2022 04:58

Вишко да то сагледа,дајте молим вас, он незна је ли дошао или пошао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.07.2022 07:11

Властима инфлација служи као инструмент за повећано пуњење буђета, зато до сада нису донијели ниједну антиинфлаторну мјеру, нити су барем привремено укинули акцизе на гориво, нити су смањили стопу ПДВ-а, на основне животне намирнице! А висина инфлације, раст цијена роба и услуга, и стандард грађана и повећање најниже плате у РС, власт занима као лањски снијег!!

ОДГОВОРИТЕ