Vlada tek treba da sagleda posledice inflacije u Srpskoj

Iz Sindikata ističu da je neophodno povećati minimalnu platu, jer je cijena životnih potreba drastično porasla. Trenutni minimalac može da pokrije 30 odsto potrošačke korpe, a poslodavci imaju olakšice u poslovanju i benefite, te ima prostora za povećanje, kažu u Sindikatu.

Republika Srpska 15.07.2022 | 17:58
Vlada tek treba da sagleda posledice inflacije u Srpskoj

Iako su poslodavci bili izrazito protiv povećanja minimalne plate, koja sada u Republici Srpskoj iznosi 650 maraka, na današnjoj  sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta dogovoreno je da će biti provedena analiza te će na osnovu toga za 15 dana biti odlučeno o povećanju najniže plate.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca nisu saglasni sa prijedlogom Saveza sindikata da se minimalna plata poveća.

Smatraju da za novo povećanje nema prostora  i da svako forsiranje na to, bilo političkim i administrativnim putem, dovodi Republiku Srpsku u tešku situaciju. Ističu da su uradili analizu o obračunu najniže plate kod nas i u regionu. Tvrde da krajnji cilj nije rast plate, nego rast budžetskih prihoda.

Iako, uz protivljenje predstavnika poslovne zajednice za povećanje plate , na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta odlučeno je da će Ministarstvo finansija u narednih 15 dana provesti analizu uticaja inflacije, te će na osnovu toga biti utvrđeno da li će biti povećanja i u kom iznosu. 

"Zaključak današnjeg sastanka je da Ministarstvo finansija utvrdi detaljnu analizu koliko je inflacija, koliko je porast troškova života,koliko su određeni proizvodi cijena i usluga porasli i na osnovu toga da se predloži i iznos najniže plate u Republici Srpskoj, koliko će ona biti povećana. Mi smatramo da su svi argumenti na našoj strani, da svi pokazatelji govore da do povećanja najniže plate treba da dođe i u ovih 15 dana koliko je Ministarstvo finansija ima rok da uradi tu analizu da ćemo u avgustu mjesecu imati u Republici Srpskoj novi iznos najniže plate“, tvrdi generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Iz Sindikata ističu da je neophodno povećati minimalnu platu, jer je cijena životnih potreba drastično porasla. Trenutni minimalac može da pokrije 30 odsto potrošačke korpe, a poslodavci imaju olakšice u poslovanju i benefite, te ima prostora za povećanje, kažu u Sindikatu.

"Mi smo kroz detaljnu analizu objasnili da su oni samo u prošloj godini imali 2,4 milijarde dobiti, da dio te dobiti moraju vratiti i na plate radnika, jer radnik živi od svoje plate, koja je opterećena kreditom, a poslodavac svake godine ima određene zalihe, plus ovu redovnu dobit, tako da ima dovoljno prostora, da se odreknu dijela dobiti da bi se plate radnicima povećale“, objašnjava Stanković.

U Sindikatu smatraju da je iznos minimalne plate jedan od razloga zašto se mnogi radnici odlučuju da zaposlenje i bolji životni standard potraže u zemljama inostranstva, pa bi ovo povećanje moglo da u određenoj mjeri smanjiti odliv stanovništva. 

(BN Foto: Arhiva) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Fenix

15.07.2022 16:28

A koliko plaćaju radnike iz inostranstva? To u gradjevibskom sektoru,ali je problem Bema i ostali tekstilci obućari i stolari.? E ti tre baju da jedu pasulj bez koljenice. Sram vas bilo bagro,fakini,šuftovi.Narode daj da skinemo ove okupatore.!

ODGOVORITE
Name

MIRKO

15.07.2022 23:37

A i sindikat se brine i sekira za radnike i potrošačku korpu kao konj kada prevrne kola.Pametnom dosta.

Name

KOJA VLADA,I KOJI ...MOJ!

15.07.2022 18:04

MILE JE PARE VEĆ ..PODIJELIO!

ODGOVORITE
Name

pitam se

15.07.2022 18:12

Ova nazovi Vlada? Ima li u njoj i jedan jedini ministar koji je dorastao svojoj funkciji?

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2022 18:48

Ako i ima onda takav usta ne otvara....

Name

Re

15.07.2022 21:28

Lakrdija od Vlade, Milini poslusnici i beskicmenjaci. Lopovcine i neprijatelji naroda.

Name

MIRKO

15.07.2022 23:43

U Vladi govori samo samozvani vladar.Predsjednik ,prejmijer , predsjednik u predsjedništvu i svi ministri se zovu Milorad Dodik.Ne daj Bože da mu se šta desi trebali bi ga držati 10 dana da se iz dupeta izvuku svi dupeuvlakači. TUGA

Name

NADA

15.07.2022 23:47

Kompletna Vlada je na koljenima pred Milom.Ja na konji oni dole Bog te ...... što me vole???? Jadni Mile misli da su mu lojalni, vidjeće u oktobru. Samo ga još ovo malo vremena muzu.

Name

Boris

15.07.2022 19:33

U cijeloj vladi ne postoji dvoje ekonomista koji imaju znanje za to, a dodik se pota i za nabavku tolet papira jer je sav novac kod njega. Dodika jedino interesuje raspolaganje i manipulisanje državnim novcem

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2022 20:02

Ko za lanjski snijeg interesuje se vlada. Vlada treba da se mijenja pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Re Re

15.07.2022 23:38

Odličan komentar

Name

On

16.07.2022 04:58

Viško da to sagleda,dajte molim vas, on nezna je li došao ili pošao!

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

16.07.2022 07:11

Vlastima inflacija služi kao instrument za povećano punjenje buđeta, zato do sada nisu donijeli nijednu antiinflatornu mjeru, niti su barem privremeno ukinuli akcize na gorivo, niti su smanjili stopu PDV-a, na osnovne životne namirnice! A visina inflacije, rast cijena roba i usluga, i standard građana i povećanje najniže plate u RS, vlast zanima kao lanjski snijeg!!

ODGOVORITE