Нема услова за повећање најниже плате у Српској

Представници Уније удружења послодаваца одржали су ванредну пресс конферецију уочи сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске. Сматрају да нема простора за ново повећање најниже плате и да свако форсирање на то. било политичким и административним путем, доводи Републику Српску у тешку ситуацију.

Република Српска 15.07.2022 | 15:21
Нема услова за повећање најниже плате у Српској

Најнижа плата у Српској није 650 марака јер кад се увећа за минули рад, трошкове превоза и остале порезе, она износи око 900 марака, кажу у пословној заједници.

Кажу да синдикат није изашао са приједлогом износа за најнижу плату и да послодавци не знају који су конкретни захтјеви осим повећања минималца, за шта сад није право вријеме.

"Ово је политички притисак од стране синдиката да се покаже да се они боре за радничка права а суштина је да се повећањем најниже  плате повећавају буџетски приходи а од тог плате у јавном сектору.Плате морају расти у складу са тржиштем и евидентно је да одлазак радника проузрокује раст плата и да само тржиште то регулише свако форсирање нас доводи у озбиљан проблем“, каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Унија удружења послодаваца урадила је анализу како се израчунава најнижа плата код нас и региону. Сматрају да је посљедње повећање најниже плате са 590  на 650 марака најближе популизму и да није циљ раст плате него раст буџетских прихода. 

"Потенцијално нереална раст најниже плате ће резулитрати повратком сиве зоне у пословање, имамо лош интегриртет пореских органа и инспектората и за очекивати је да ако дође до нереалног повећања да ће одређени број радника ући у црну односно сиву зону“, каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Послодавци сматрају да два повећања најниже плате која су била у задњих шест мјесеци доводи у ситуацију да неће бити нормалног пословања јер све извозне компаније управо због такве ситуације планирају да иду из Републике Српске.

Очекују да се и Влада Српске у најкраћем року одреди о повећању најниже плате. 

(БН Фото: Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Искрено

15.07.2022 13:45

Тривић је оличење наших послодаваца, шљамови не виђени. Какав минули рад и превоз дају послодавци??? Годишњи одмор 7 дана, па зар ви мислите да је народ луд?? Колико си тривићу отворио пекара, од чега, када стално кукаш???? Смрад одвратни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2022 13:55

С обзиром на услова најнижа плата би морала бити 450 а не 650, ово је спрдање с народом, ми који радимо у пољопривреди и који себи уплаћјемо доприносе ми смона овај начин принуђени да уплаћујемо дупло веће доприносе него до сада и зато их више нећемо моћи уплаћивати. На овај начин желе постићи да се напуни параитски пензиони систем за све силне паразите што су у пензији од 40г и за све оне који имају пензије по више хиљада марака који су били на паразитским радним местима, све је труло, му који радимо у зноју лица свог морамо издржавати фотељаше и канцеларијске црве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пашо

15.07.2022 13:58

Знаци "народе" КО може нек бјежи од багре одоздо... Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравооо

15.07.2022 14:12

Ста хоце ова стока од народа оце плату вису неце да мозе док је милокрада и опет цемо за исте гласат морамо изгубицемо и ова радна мјеста у хрватској дупло веце плате ал то ти је европа,за србију и бих хрватска је ко свица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бибић

15.07.2022 14:40

Ви многи послодавци у РС сте дошли до фирми криминалом и лоповлуком и сада кад имате те лоповско криминалне фирме многи од вас не извршавају државне обавезе неуплаћујете радницима здравствено и пензионо осигурање неплаћате порезе држави неплаћате воду струју и остале комуналије и обавезе стално повећавате свој криминални буђжет а раднички стално смањујете знате тражити од радника да раде све суботе па чак и неке недјеље да раде по десет и дванаест сати дневно а незнате сами рећи да се плате повећавају то ваше мазање очију да је минималац 900КМ а не 650 кроз разна повећања кад раде 10 до 12 дневно са суботама и неким недељама и минулим радим преко 20 година опет многи радници немају 900КМ са минималцем од 650КМ већина радника има плату око 800 д0 850КМ а не 900КМ и шта да има и 900КМ ево сложиће се гарантујем сви радници имадни те ви нето доходак послодавци 1500€ па да видимо онда какоће те се раширити и разбацити и своју памет испољити са платом од 1500€ а не лоповских 150000€ и више част послодавцима који су фирме стекли радом и легално и раде све легално којих је сасвим мало и минималац радницима треба са 650КМ повећати минимум на 900€ кад је радницима доста плата 1000€ доста је и вама 1500€ само са таквим послодавцима неће доћи скорија времена да већина радника има плату 1000€ и док је будала појединци ће се увек богатити а будале сиромашити све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

15.07.2022 16:38

Досло је вријеме да послодавци несто дају и радницима.Без минималне плате од 1500 КМ радници не треба да иду на посао. Послодавац направио хотел на Јахорини,вози новог мерцедеса,у Истри прави хотел,на Хвару има апартман,годисње има нето зараду 10 милиона КМ... МОРА СЕ ОДРЕЦИ БАР МАЛО ЛУКСУЗА У ИМЕ РАДНИКА!

Name

Зоки

15.07.2022 14:42

Мајмунчине једне,откад се топли оброк и минули рад рачуна у најнижу плату.Да ми је видјети ид Вас ко уплаћује минули рад и колико Вас уплаћује и даје топли оброк,сви живите од оног јадног радника и још му узимате и мрву последњу из уста,Тривицу гориво је појефтинио,а пшеница је од прошле године што хљеб није појефтинио идиоти једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

15.07.2022 15:06

Нема услова, све појефтинило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хихи

15.07.2022 18:37

Вецина газда у угоститељству пријави кобајаги конобаре неуплацује ни пио ни здравствено дрзе их пар мјесеци и прини друге немају годисњег него једни друге мијњају

Name

****

15.07.2022 19:18

Директор једне бањалуцке фирме изјавио по питању малих плата "ста цу им ја ,сто нису заврсиле високе сколе за веце плате.

Name

БОБ РОЦК

15.07.2022 18:58

Ма какво 900,са доприносима 1450 је најнижа плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.07.2022 07:47

Ако се послодавци ускоро не одрекну дијела свог не тако малога екстра профита, и не повећају минималац радницима, десиће се још већи одлив радно способнога становништва, и због мањка радне снаге, многа предузећа у РС ће морати да се затворе! Пословавци нису свјесни ћињенице да " сијеку грану на којој сједе"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулија

16.07.2022 11:54

На шта смо спали да нам 2 назови "човека" одређују колико ће бити минималац- тако изгледа на слици! Нажалост истина, Тривић стално диже цијену хљеба,неке радње нераде недељом,НЕЗНА дати плату како треба него стално тражи разлог да је смањи.Да му Бог да како је заслужио,да буде гладан ко и већина грађана

ОДГОВОРИТЕ