Nema uslova za povećanje najniže plate u Srpskoj

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca održali su vanrednu press konfereciju uoči sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske. Smatraju da nema prostora za novo povećanje najniže plate i da svako forsiranje na to. bilo političkim i administrativnim putem, dovodi Republiku Srpsku u tešku situaciju.

Republika Srpska 15.07.2022 | 15:21
Nema uslova za povećanje najniže plate u Srpskoj

Najniža plata u Srpskoj nije 650 maraka jer kad se uveća za minuli rad, troškove prevoza i ostale poreze, ona iznosi oko 900 maraka, kažu u poslovnoj zajednici.

Kažu da sindikat nije izašao sa prijedlogom iznosa za najnižu platu i da poslodavci ne znaju koji su konkretni zahtjevi osim povećanja minimalca, za šta sad nije pravo vrijeme.

"Ovo je politički pritisak od strane sindikata da se pokaže da se oni bore za radnička prava a suština je da se povećanjem najniže  plate povećavaju budžetski prihodi a od tog plate u javnom sektoru.Plate moraju rasti u skladu sa tržištem i evidentno je da odlazak radnika prouzrokuje rast plata i da samo tržište to reguliše svako forsiranje nas dovodi u ozbiljan problem“, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Unija udruženja poslodavaca uradila je analizu kako se izračunava najniža plata kod nas i regionu. Smatraju da je posljednje povećanje najniže plate sa 590  na 650 maraka najbliže populizmu i da nije cilj rast plate nego rast budžetskih prihoda. 

"Potencijalno nerealna rast najniže plate će rezulitrati povratkom sive zone u poslovanje, imamo loš integrirtet poreskih organa i inspektorata i za očekivati je da ako dođe do nerealnog povećanja da će određeni broj radnika ući u crnu odnosno sivu zonu“, kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Poslodavci smatraju da dva povećanja najniže plate koja su bila u zadnjih šest mjeseci dovodi u situaciju da neće biti normalnog poslovanja jer sve izvozne kompanije upravo zbog takve situacije planiraju da idu iz Republike Srpske.

Očekuju da se i Vlada Srpske u najkraćem roku odredi o povećanju najniže plate. 

(BN Foto: Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Iskreno

15.07.2022 13:45

Trivić je oličenje naših poslodavaca, šljamovi ne viđeni. Kakav minuli rad i prevoz daju poslodavci??? Godišnji odmor 7 dana, pa zar vi mislite da je narod lud?? Koliko si triviću otvorio pekara, od čega, kada stalno kukaš???? Smrad odvratni.

ODGOVORITE
Name

re

15.07.2022 13:55

S obzirom na uslova najniža plata bi morala biti 450 a ne 650, ovo je sprdanje s narodom, mi koji radimo u poljoprivredi i koji sebi uplaćjemo doprinose mi smona ovaj način prinuđeni da uplaćujemo duplo veće doprinose nego do sada i zato ih više nećemo moći uplaćivati. Na ovaj način žele postići da se napuni paraitski penzioni sistem za sve silne parazite što su u penziji od 40g i za sve one koji imaju penzije po više hiljada maraka koji su bili na parazitskim radnim mestima, sve je trulo, mu koji radimo u znoju lica svog moramo izdržavati foteljaše i kancelarijske crve.

ODGOVORITE
Name

Pašo

15.07.2022 13:58

Znaci "narode" KO može nek bježi od bagre odozdo... Hvala

ODGOVORITE
Name

Bravooo

15.07.2022 14:12

Sta hoce ova stoka od naroda oce platu visu nece da moze dok je milokrada i opet cemo za iste glasat moramo izgubicemo i ova radna mjesta u hrvatskoj duplo vece plate al to ti je evropa,za srbiju i bih hrvatska je ko svica

ODGOVORITE
Name

Milan Bibić

15.07.2022 14:40

Vi mnogi poslodavci u RS ste došli do firmi kriminalom i lopovlukom i sada kad imate te lopovsko kriminalne firme mnogi od vas ne izvršavaju državne obaveze neuplaćujete radnicima zdravstveno i penziono osiguranje neplaćate poreze državi neplaćate vodu struju i ostale komunalije i obaveze stalno povećavate svoj kriminalni buđžet a radnički stalno smanjujete znate tražiti od radnika da rade sve subote pa čak i neke nedjelje da rade po deset i dvanaest sati dnevno a neznate sami reći da se plate povećavaju to vaše mazanje očiju da je minimalac 900KM a ne 650 kroz razna povećanja kad rade 10 do 12 dnevno sa subotama i nekim nedeljama i minulim radim preko 20 godina opet mnogi radnici nemaju 900KM sa minimalcem od 650KM većina radnika ima platu oko 800 d0 850KM a ne 900KM i šta da ima i 900KM evo složiće se garantujem svi radnici imadni te vi neto dohodak poslodavci 1500€ pa da vidimo onda kakoće te se raširiti i razbaciti i svoju pamet ispoljiti sa platom od 1500€ a ne lopovskih 150000€ i više čast poslodavcima koji su firme stekli radom i legalno i rade sve legalno kojih je sasvim malo i minimalac radnicima treba sa 650KM povećati minimum na 900€ kad je radnicima dosta plata 1000€ dosta je i vama 1500€ samo sa takvim poslodavcima neće doći skorija vremena da većina radnika ima platu 1000€ i dok je budala pojedinci će se uvek bogatiti a budale siromašiti sve više.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

15.07.2022 16:38

Doslo je vrijeme da poslodavci nesto daju i radnicima.Bez minimalne plate od 1500 KM radnici ne treba da idu na posao. Poslodavac napravio hotel na Jahorini,vozi novog mercedesa,u Istri pravi hotel,na Hvaru ima apartman,godisnje ima neto zaradu 10 miliona KM... MORA SE ODRECI BAR MALO LUKSUZA U IME RADNIKA!

Name

Zoki

15.07.2022 14:42

Majmunčine jedne,otkad se topli obrok i minuli rad računa u najnižu platu.Da mi je vidjeti id Vas ko uplaćuje minuli rad i koliko Vas uplaćuje i daje topli obrok,svi živite od onog jadnog radnika i još mu uzimate i mrvu poslednju iz usta,Trivicu gorivo je pojeftinio,a pšenica je od prošle godine što hljeb nije pojeftinio idioti jedni.

ODGOVORITE
Name

Ragib

15.07.2022 15:06

Nema uslova, sve pojeftinilo.

ODGOVORITE
Name

Hihi

15.07.2022 18:37

Vecina gazda u ugostiteljstvu prijavi kobajagi konobare neuplacuje ni pio ni zdravstveno drze ih par mjeseci i prini druge nemaju godisnjeg nego jedni druge mijnjaju

Name

****

15.07.2022 19:18

Direktor jedne banjalucke firme izjavio po pitanju malih plata "sta cu im ja ,sto nisu zavrsile visoke skole za vece plate.

Name

BOB ROCK

15.07.2022 18:58

Ma kakvo 900,sa doprinosima 1450 je najniža plata

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

16.07.2022 07:47

Ako se poslodavci uskoro ne odreknu dijela svog ne tako maloga ekstra profita, i ne povećaju minimalac radnicima, desiće se još veći odliv radno sposobnoga stanovništva, i zbog manjka radne snage, mnoga preduzeća u RS će morati da se zatvore! Poslovavci nisu svjesni ćinjenice da " sijeku granu na kojoj sjede"!!

ODGOVORITE
Name

Julija

16.07.2022 11:54

Na šta smo spali da nam 2 nazovi "čoveka" određuju koliko će biti minimalac- tako izgleda na slici! Nažalost istina, Trivić stalno diže cijenu hljeba,neke radnje nerade nedeljom,NEZNA dati platu kako treba nego stalno traži razlog da je smanji.Da mu Bog da kako je zaslužio,da bude gladan ko i većina građana

ODGOVORITE