Кинези изгубили у БиХ посао вриједан 600 милиона евра

Влада Федерације БиХ одбила је понуду из Кине о градњи новог блока термоелектране у Тузли који би био опремљен технологијом кинеских произвођача, што отвара пут коначном раскиду уговора о спровођењу пројекта који одавно оспоравају из Европске уније.

Босна и Херцеговина 15.07.2022 | 11:08
Кинези изгубили у БиХ посао вриједан 600 милиона евра

Нови блок термоелектране у Тузли требало је да представља замјену за постојећа три застарјела блока, а на јавном позиву за његову изградњу побиједио је кинески конзорцијум, чију окосницу чини државна компанија Цхина Енергy Енгинееринг Гроуп (ГГГЦ-ГЕДИ).

Електропривреди БиХ Кинези су истовремено понудили кредит државне ЕXИМ банке већи од 600 милиона евра, којим би се финансирала градња термоблока, али су тражили да гарант за то буде држава, односно Федерација БиХ, што је на крају одлуком ентитетског парламента и одобрено.

Европска унија и Енергетска заједница коју чине чланице Уније и државе кандидати за чланство упозоравали су како је у овом случају ријеч о недопуштеној државној помоћи кинеском инвеститору, а спорно им је било и ново улагање у производњу струје на угљен.

Кључни дио опреме новог блока требало  је да сачињава технологија америчког Генерал Елецтрица (ГЕ), али та је компанија у протеклим годинама одустала од производње дијелова попут котла, турбине и генератора.

Уградња те технологије била је предуслов, нужан да би се гарантовало поштовање еколошких стандарда, односно смањило испуштање штетних честица из погона термоелектране.

Кинески конзорцијум је након тога понудио да дијелове испоруче компаније Схангхаи Боилер Wоркс односно Схангхаи Елецтриц Гроуп.

Стручни тим који је формирала Електропривреда БиХ је након тога утврдио како уградња ове опреме не би осигурала спровођење услова из првобитног уговора, па је приједлог одбијен.

Владином одлуком та је одлука постала коначна.

С обзиром на то да кинески инвеститор није био у прилици испунити услове из склопљеног уговора, сада је могуће његово поништење, али одлука о томе, на крају, поново ће бити на Федералном парламенту.

(Агенције  Фото:ЕПБиХ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

До конацног

15.07.2022 09:16

Разора Енглеза у свијету и казне ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2022 15:33

Шта има Кинези да граде по БиХ то смо све ми градили од 40их, 50их, 60их, 70их, 80их, имали смо фирме које су пројектовале и градиле термоелектранер и хидроелектране. Је ли то настипио тотални колонијализам и окупација, је ли то иду даље са концесионим отимањем рудника и ријека.

Name

Корак

15.07.2022 09:53

Не могу Кинези подвалити опрему ФБиХ а има гдје могу не требају бринути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

15.07.2022 11:21

И то све договоре у четири ока да нико незна...

Name

Босанска Дубица

15.07.2022 15:44

Добро за нас али и за вас. Кинези су зао и покварен народ. Отворено краду и још имају образа да негодују?

Name

Кинези

15.07.2022 12:59

Па они ни кисобран незнају направит како треба цуј њихова технологија???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сариел

15.07.2022 16:19

Имају Кинези технологију само зависи каквој се земљи извози..Сиромашним дрзавама извозе лошији квалитет јер знају да њени грађани немају новаца за скупље и квалитетније..Знају Кинези итекако направити добру косилицу,добар тример а то кошта.Али опет јефтиније од доста робе из других земаља,а и квалитеније.. Велика је греска што је влада фбих прекинула уговор..Запад дуго прави планове како да загосподари ресурсима које БиХ има..Рудник у Бановићима желе да чувају са себе кад испуне планове тоталне окупације .Када ће домаћи политичари да оправдавају сваку отимачину.Као што се то дешава у Србији.Влада фбих је присиљена да прекине уговор..Сјетимо се да је Аустрија пругу изградила да би одвозила вагонима богатсва БиХ..Из Тузле су узимали угаљ,со и још тога.Као окупатори су узимали бесплатно а плус јефтина радна снага..То је била пљачка .И намјеравају опет да пљачкају Зато уништавају индустрију у БиХ а омладину гурају у трговине и на радна мјеста која лако могу бити укинута.Гурају народ у БиХ у зависност..Зато је и боље за окупаторе да у БиХ буде 1000 министара који не производе него да буде 1000 успјешних директора.БиХ је амерички протекторат и Америка може да чини у БиХ ста пожели .А жели ово што имају БиХ градјани сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сериел

15.07.2022 17:41

Аустрија је радила неке лоше ствари али су велике ствари радили добро. И поред тога што Серле шкраба, народи из БиХ па И из Кине одлазе у Аустрију да им раде. Сав свој понос оставе у wц , кухињама и старачким домовина само да би побјегли од бједе! Аустрија и Кина се не могу поредити - нипочему!