Kinezi izgubili u BiH posao vrijedan 600 miliona evra

Vlada Federacije BiH odbila je ponudu iz Kine o gradnji novog bloka termoelektrane u Tuzli koji bi bio opremljen tehnologijom kineskih proizvođača, što otvara put konačnom raskidu ugovora o sprovođenju projekta koji odavno osporavaju iz Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 15.07.2022 | 11:08
Kinezi izgubili u BiH posao vrijedan 600 miliona evra

Novi blok termoelektrane u Tuzli trebalo je da predstavlja zamjenu za postojeća tri zastarjela bloka, a na javnom pozivu za njegovu izgradnju pobijedio je kineski konzorcijum, čiju okosnicu čini državna kompanija China Energy Engineering Group (GGGC-GEDI).

Elektroprivredi BiH Kinezi su istovremeno ponudili kredit državne EXIM banke veći od 600 miliona evra, kojim bi se finansirala gradnja termobloka, ali su tražili da garant za to bude država, odnosno Federacija BiH, što je na kraju odlukom entitetskog parlamenta i odobreno.

Evropska unija i Energetska zajednica koju čine članice Unije i države kandidati za članstvo upozoravali su kako je u ovom slučaju riječ o nedopuštenoj državnoj pomoći kineskom investitoru, a sporno im je bilo i novo ulaganje u proizvodnju struje na ugljen.

Ključni dio opreme novog bloka trebalo  je da sačinjava tehnologija američkog General Electrica (GE), ali ta je kompanija u proteklim godinama odustala od proizvodnje dijelova poput kotla, turbine i generatora.

Ugradnja te tehnologije bila je preduslov, nužan da bi se garantovalo poštovanje ekoloških standarda, odnosno smanjilo ispuštanje štetnih čestica iz pogona termoelektrane.

Kineski konzorcijum je nakon toga ponudio da dijelove isporuče kompanije Shanghai Boiler Works odnosno Shanghai Electric Group.

Stručni tim koji je formirala Elektroprivreda BiH je nakon toga utvrdio kako ugradnja ove opreme ne bi osigurala sprovođenje uslova iz prvobitnog ugovora, pa je prijedlog odbijen.

Vladinom odlukom ta je odluka postala konačna.

S obzirom na to da kineski investitor nije bio u prilici ispuniti uslove iz sklopljenog ugovora, sada je moguće njegovo poništenje, ali odluka o tome, na kraju, ponovo će biti na Federalnom parlamentu.

(Agencije  Foto:EPBiH)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Do konacnog

15.07.2022 09:16

Razora Engleza u svijetu i kazne ...

ODGOVORITE
Name

re

15.07.2022 15:33

Šta ima Kinezi da grade po BiH to smo sve mi gradili od 40ih, 50ih, 60ih, 70ih, 80ih, imali smo firme koje su projektovale i gradile termoelektraner i hidroelektrane. Je li to nastipio totalni kolonijalizam i okupacija, je li to idu dalje sa koncesionim otimanjem rudnika i rijeka.

Name

Korak

15.07.2022 09:53

Ne mogu Kinezi podvaliti opremu FBiH a ima gdje mogu ne trebaju brinuti

ODGOVORITE
Name

Idealno

15.07.2022 11:21

I to sve dogovore u četiri oka da niko nezna...

Name

Bosanska Dubica

15.07.2022 15:44

Dobro za nas ali i za vas. Kinezi su zao i pokvaren narod. Otvoreno kradu i još imaju obraza da negoduju?

Name

Kinezi

15.07.2022 12:59

Pa oni ni kisobran neznaju napravit kako treba cuj njihova tehnologija???????

ODGOVORITE
Name

Sariel

15.07.2022 16:19

Imaju Kinezi tehnologiju samo zavisi kakvoj se zemlji izvozi..Siromašnim drzavama izvoze lošiji kvalitet jer znaju da njeni građani nemaju novaca za skuplje i kvalitetnije..Znaju Kinezi itekako napraviti dobru kosilicu,dobar trimer a to košta.Ali opet jeftinije od dosta robe iz drugih zemalja,a i kvalitenije.. Velika je greska što je vlada fbih prekinula ugovor..Zapad dugo pravi planove kako da zagospodari resursima koje BiH ima..Rudnik u Banovićima žele da čuvaju sa sebe kad ispune planove totalne okupacije .Kada će domaći političari da opravdavaju svaku otimačinu.Kao što se to dešava u Srbiji.Vlada fbih je prisiljena da prekine ugovor..Sjetimo se da je Austrija prugu izgradila da bi odvozila vagonima bogatsva BiH..Iz Tuzle su uzimali ugalj,so i još toga.Kao okupatori su uzimali besplatno a plus jeftina radna snaga..To je bila pljačka .I namjeravaju opet da pljačkaju Zato uništavaju industriju u BiH a omladinu guraju u trgovine i na radna mjesta koja lako mogu biti ukinuta.Guraju narod u BiH u zavisnost..Zato je i bolje za okupatore da u BiH bude 1000 ministara koji ne proizvode nego da bude 1000 uspješnih direktora.BiH je američki protektorat i Amerika može da čini u BiH sta poželi .A želi ovo što imaju BiH gradjani sada

ODGOVORITE
Name

Seriel

15.07.2022 17:41

Austrija je radila neke loše stvari ali su velike stvari radili dobro. I pored toga što Serle škraba, narodi iz BiH pa I iz Kine odlaze u Austriju da im rade. Sav svoj ponos ostave u wc , kuhinjama i staračkim domovina samo da bi pobjegli od bjede! Austrija i Kina se ne mogu porediti - nipočemu!