Нема договора: Закони о ћирилици иде на Уставни суд

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске за усаглашавање закона, прописа и осталих аката није постигла сагласност о текстовима Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма и Закона о основном образовању на које су представници Бошњака покренули витални национални интерес.

Република Српска 13.07.2022 | 13:09
Нема договора: Закони о ћирилици иде на Уставни суд

Уставност ових аката преиспитаће Вијеће за заштиту националног интереса Уставног суда Републике Српске.

Предсједавајући Вијећа народа Српске и Заједничке комисије Нада Тешановић рекла је данас новинарима у Бањалуци, након 11. и 12. сједнице ових тијела, да су амандмани чланова Комисије из реда Бошњака на ове законе одбијени.

– Закон о ћирилици је већ једном био на Уставном суду Српске када је утврђено да нема дискриминације у вези с оним на што се бошњачки представници сада позивају. Фактички, понављамо нешто и онемогућавамо да Закон ступи на снагу, што није у реду – рекла је Тешановићева.

Она је појаснила да и у Закону о основном образовању нема никакве дискриминације, те се упитала коме смета Светосавска награда?

– Школе предлажу добитнике ове награде, а неко то може или не мора прихватити. Дакле, шта је ту спорно? – упитала је Тешановићева.

Она је рекла да на данашњим сједницама Заједничке комисије није било ријечи о дјеци и школским славама, како тврди члан овог тијела из реда Бошњака Сенад Братић.

– Сматрам да он злоупотребљава ову говорницу у смислу предизборне приче – навела је Тешановићева.

Сенад Братић је истакао да су поменути акти неуставни, те да се у смислу акта који се односи на ћирилицу фаворизују језик и писмо једног конститутивног народа у односу на друге.

Он је додао да се и на плану Закона о основном образовању и додјеле Светосавске награде дешава дискриминација.

Народна скупштина је раније усвојила Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, којим се уређује систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској, те нематеријалног културног насљеђа, као и Закон о основном васпитању и образовању, чији је циљ подстицање цјеловитог и хармоничног развоја ученика у складу са способностима стицањем оперативних и функционалних знања.

Ови закони нису ступили на снагу јер их оспоравају делегати Бошњака у Вијећу народа.

(Срна    Фото:Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Неко из масе

13.07.2022 11:40

прво ми треба да користимо ћирилицу, шта нам значи Закон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

13.07.2022 12:08

Не треба нам присила и закон. Цирилица је један од два писма на нивоу дрзаве, па нека користи ко ста хоце.

Name

Босанац

13.07.2022 16:57

У БиХ су потпуно равноправно ћилично и латинично писмо а ко хоће којим да пише ,то је ствар избора. Учили смо то у школи и немојте о томе џабе полемисат. ?

Name

трагац

13.07.2022 12:00

Тонемо ли тонемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подјела БиХ:

13.07.2022 15:40

Цему трагицно, свако својој куци и све је рјесено!

Name

ре

13.07.2022 17:15

Ста то знаци подјела???Па у Бањалуци сто хрвата сто полутана на будзету висе него у Сироком Б!!!!

Name

Тесњак

13.07.2022 14:28

Она је појаснила да и у Закону о основном образовању нема никакве дискриминације, те се упитала коме смета Светосавска награда? – Школе предлажу добитнике ове награде, а неко то може или не мора прихватити. Дакле, шта је ту спорно? – упитала је Тешановићева.па господјо подијели и бајрамску па ко хоце нек прихвати ста је ту спорно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

13.07.2022 15:57

То ...дали би онда био проблем...оваквим законима само непотребне проблеме правимо једни другима...назалост...

Name

Тито

13.07.2022 14:53

Само национализам. Тај глупсон из тзв. бошњацког народа нек се мало позабави историјом или пак нек оде у Краљеву Сустјеску и нек види како се писало у Босни. Ја сам Босанац и чирилица је културно добро. Коме смета нек једе г... а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

13.07.2022 15:17

Као да муслимани - нису уцили церилицу прије 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др Младен

13.07.2022 20:06

У Сарајеву постоји Основна школа "Мустафа Бусулаџић". Припадник НДХ, осудјен и стријељан као ратни злочинац. Шта мислите да ли то неког вриједја, да ли то смета Србима. И зашто се школа зове по усташи?

ОДГОВОРИТЕ