Подршка повећању плата запосленим у дјечијим вртићима

- Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је да подржава повећање плата запослених у предшколском образовању и да није одбило потписивање Посебног колективног уговора за запослене у предшколским установама, али да никада од Синдиката образовања, науке и културе није добило усаглашен приједлог тог уговора са јединицама локалних самоуправа.

Република Српска 12.07.2022 | 17:19
Подршка повећању плата запосленим у дјечијим вртићима

У саопштењу се прецизира да Министарство никад није одбило и спремно је да потпише Посебни колективни уговор за запослене у предшколским установама са Синдикатом образовања, науке и културе када овај синдикат усагласи платне коефицијенте за запослене у предшколским установама са јединицама локалних самоуправа које су оснивачи ових установа.

"Наглашавамо да Министарство, у складу са члановима 94 и 95 Закона о предшколском васпитању и образовању, није законски надлежно да одређује цијену рада запослених у предшколским установама, нити коефицијенте на основу стручне спреме запослених и не може да намеће додатно оптерећење на већ усвојене буџете локалних заједница", истиче се у реаговању Министарства на данашњу конференцију за новинаре Синдиката образовања, науке и културе Српске.

У саопштењу се додаје да Министарство апсолутно подржава повећање плата свим запосленим у предшколским установама, јер су важан дио образовног система Републике Српске и њихова улога и значај су немјерљиви.

"У више наврата смо препоручивали локалним заједницама да повећају примања запослених у предшколском образовању у складу са својим могућностима. Према информацијама које смо добили од предшколских установа примања запослених су повећана у сљедећим јединицама локалних самоуправа: Бијељина, Зворник, Мркоњић Град, Костајница, Лакташи, Братунац, Рогатица, Лопаре, Сребреница, Требиње, Фоча, Берковићи", наводе из Министарства.

Министарство просвјете и културе позвало је Синдикат и јединице локалне самопураве које нису повећале примања запосленима у предшколском образовању да уложе додатне напоре и сједну за преговарачки сто, те у најбољем интересу запослених у предшколским установама Српске усагласе повећање примања како би усаглашени приједлог у најкраћем року био дио новог Посебног колективног уговора за запослене у предшколским установама.

Из Министарства подсјећају да Закон о предшколском васпитању и образовању прописује да је јединица локалне самоуправе оснивач јавне предшколске установе, те да је у њеној надлежности обезбјеђивање бруто плате запослених, бруто накнада трошкова и других личних примања запослених, материјалних трошкова и свих осталих трошкова потребних за неометан рад предшколске установе.

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске затражио је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци потписивање посебног колективног уговора за запослене у предшколским установама са Министарством просвјете и културе којим би сви радници у области предшколског образовања и васпитања имали слична примања.

Предсједник Синдиката Драган Гњатић рекао је да овај синдикат неће пристати на ниже коефицијенте од оних које су понудили. 

(Срна Фото: Илустрација) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Гладни борац са 65 година

12.07.2022 15:47

А остали запослени могу И даље живјети на минималцу,њима не повећавати плате,случајно. Нека од њих крене смањење броја свјетске популације.Црна земљо отвори се.Има ли ико паметан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

12.07.2022 16:27

Зато и нису смањили цијене горива и осталог.Напунили су буџет да би могли сад,ко фол,повећавати неке плате од своје гласачке војске.Видјећемо(ако побједе) у новембру како ће бити.Присјешће свима,кунем вам се.

Name

Сиа

12.07.2022 17:00

Какве везе има синдикат просвјете и образовања са платама и запосленима у предсколским установама? Никакве. Кога ви замајавате. Опстине су осниваци предсколских установа и самим тиме и одредјују плате запослених, а сто неце да их повецају висе од 10 година ,то је право питање. Према томе синдикат запослених у предсколским установама нема ста да трази код Гњатица вец заједно са синдикатом запослених у појединацним опстинама тразе да им се повецају њихова лицна примања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

12.07.2022 19:18

Васпитацицама у приватним вртицима повецати плате. Доста раде и добре су. Ал без повецања цијене боравка дјеце.. Не висе.. То сад нека сноси опстина и дрзава... Од родитеља је доста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

12.07.2022 22:17

Ма дајте молим вас, какав је то начин и шта сте дозволили да приватни вртић распише конкурс за педагога па кад му педагог додје на разговор...они у ствари тразе високу стручну спрему за позицију васпитаца у јаслицкој групи дјеце ?! Плата васпитаца...850 КМ?! Срамота и понижење. Кажу одобрила им Министрица просвјете Наталија Тривиц. Господјо Тривиц бркате појмове што не чуди с обзиром како сте, на који начин и гдје, стекли високе академске дипломе.

ОДГОВОРИТЕ