Podrška povećanju plata zaposlenim u dječijim vrtićima

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da podržava povećanje plata zaposlenih u predškolskom obrazovanju i da nije odbilo potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama, ali da nikada od Sindikata obrazovanja, nauke i kulture nije dobilo usaglašen prijedlog tog ugovora sa jedinicama lokalnih samouprava.

Republika Srpska 12.07.2022 | 17:19
Podrška povećanju plata zaposlenim u dječijim vrtićima

U saopštenju se precizira da Ministarstvo nikad nije odbilo i spremno je da potpiše Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture kada ovaj sindikat usaglasi platne koeficijente za zaposlene u predškolskim ustanovama sa jedinicama lokalnih samouprava koje su osnivači ovih ustanova.

"Naglašavamo da Ministarstvo, u skladu sa članovima 94 i 95 Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, nije zakonski nadležno da određuje cijenu rada zaposlenih u predškolskim ustanovama, niti koeficijente na osnovu stručne spreme zaposlenih i ne može da nameće dodatno opterećenje na već usvojene budžete lokalnih zajednica", ističe se u reagovanju Ministarstva na današnju konferenciju za novinare Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo apsolutno podržava povećanje plata svim zaposlenim u predškolskim ustanovama, jer su važan dio obrazovnog sistema Republike Srpske i njihova uloga i značaj su nemjerljivi.

"U više navrata smo preporučivali lokalnim zajednicama da povećaju primanja zaposlenih u predškolskom obrazovanju u skladu sa svojim mogućnostima. Prema informacijama koje smo dobili od predškolskih ustanova primanja zaposlenih su povećana u sljedećim jedinicama lokalnih samouprava: Bijeljina, Zvornik, Mrkonjić Grad, Кostajnica, Laktaši, Bratunac, Rogatica, Lopare, Srebrenica, Trebinje, Foča, Berkovići", navode iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture pozvalo je Sindikat i jedinice lokalne samopurave koje nisu povećale primanja zaposlenima u predškolskom obrazovanju da ulože dodatne napore i sjednu za pregovarački sto, te u najboljem interesu zaposlenih u predškolskim ustanovama Srpske usaglase povećanje primanja kako bi usaglašeni prijedlog u najkraćem roku bio dio novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama.

Iz Ministarstva podsjećaju da Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisuje da je jedinica lokalne samouprave osnivač javne predškolske ustanove, te da je u njenoj nadležnosti obezbjeđivanje bruto plate zaposlenih, bruto naknada troškova i drugih ličnih primanja zaposlenih, materijalnih troškova i svih ostalih troškova potrebnih za neometan rad predškolske ustanove.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske zatražio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama sa Ministarstvom prosvjete i kulture kojim bi svi radnici u oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja imali slična primanja.

Predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić rekao je da ovaj sindikat neće pristati na niže koeficijente od onih koje su ponudili. 

(Srna Foto: Ilustracija) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Gladni borac sa 65 godina

12.07.2022 15:47

A ostali zaposleni mogu I dalje živjeti na minimalcu,njima ne povećavati plate,slučajno. Neka od njih krene smanjenje broja svjetske populacije.Crna zemljo otvori se.Ima li iko pametan?

ODGOVORITE
Name

Samo

12.07.2022 16:27

Zato i nisu smanjili cijene goriva i ostalog.Napunili su budžet da bi mogli sad,ko fol,povećavati neke plate od svoje glasačke vojske.Vidjećemo(ako pobjede) u novembru kako će biti.Prisješće svima,kunem vam se.

Name

Sia

12.07.2022 17:00

Kakve veze ima sindikat prosvjete i obrazovanja sa platama i zaposlenima u predskolskim ustanovama? Nikakve. Koga vi zamajavate. Opstine su osnivaci predskolskih ustanova i samim time i odredjuju plate zaposlenih, a sto nece da ih povecaju vise od 10 godina ,to je pravo pitanje. Prema tome sindikat zaposlenih u predskolskim ustanovama nema sta da trazi kod Gnjatica vec zajedno sa sindikatom zaposlenih u pojedinacnim opstinama traze da im se povecaju njihova licna primanja

ODGOVORITE
Name

Treba

12.07.2022 19:18

Vaspitacicama u privatnim vrticima povecati plate. Dosta rade i dobre su. Al bez povecanja cijene boravka djece.. Ne vise.. To sad neka snosi opstina i drzava... Od roditelja je dosta...

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

12.07.2022 22:17

Ma dajte molim vas, kakav je to način i šta ste dozvolili da privatni vrtić raspiše konkurs za pedagoga pa kad mu pedagog dodje na razgovor...oni u stvari traze visoku stručnu spremu za poziciju vaspitaca u jaslickoj grupi djece ?! Plata vaspitaca...850 KM?! Sramota i poniženje. Kažu odobrila im Ministrica prosvjete Natalija Trivic. Gospodjo Trivic brkate pojmove što ne čudi s obzirom kako ste, na koji način i gdje, stekli visoke akademske diplome.

ODGOVORITE