Путин жели контролу над извозом нафте из Казахстана

У односима између Русије и Казахстана све је напетије, а испод површине тиња прави нафтни рат двију држава који, чак и према писању медија обију држава, може изазвати озбиљан поремећај између двије "братске земље".

Свијет 11.07.2022 | 19:30
Путин жели контролу над извозом нафте из Казахстана

Наиме, већ трећи пут од почетка рата у Украјини Русија је блокирала транспорт казахстанске нафте у Европу преко каспијског нафтовода (1511 км) и црноморских лука, а казахстански предсједник Касим-Џомарт Токајев најавио је "потрагу" за алтернативним правцима извоза својих енергената како би се заобишло Русију.

Токајев је недавно у разговору с бриселским шефом Шарл Мишелом обећао повећање обима казахстанских енергената за Европу, да би одмах други дан након тог срдачног разговора Руси због "еколошких недостатака" најавили тромјесечно затварање нафтног терминала у Новоросијску и тако практички блокирали извоз казахстанске нафте, довевши "брата Касима" у нелагодни положај.

Наиме, преко тог каспијског нафтовода у Европу иде око двије трећине (око 67 милијуна тона годишње) цјелокупног казахстанског европског извоза. Тренутно Казахстан настоји своју нафту пребацивати преко нафтовода у Азербајџану (Баку -Тбилиси - Цеyхан) па до грузијских или турских лука, али то је скупље, а и количина је мања - око 27 милијуна тона.

Према писању тамошњих медија, Казахстан и Азербајџан интензивирали су своје односе и контакте у вези с извозом енергената у Европу јер обје земље виде велику прилику да се углаве у Европи и надомјесте руске сировине.

Стога показују већу кооперативност него неке арапске извознице нафте. Многи ту виде не само прилику за економски профит, него и за јачање веза са Западом те слабљење своје овисности о Русији.

Но, како било, Русија и Казахстан више нису у романтичним односима, премда и једни и други настоје оставити утисак да је све у реду. Због тога званичници обију држава дају беневолентне и умирујуће изјаве, иако се чини да се испод стола итекако ципеларе.

Рецимо, кремаљски портпарол Дмитриј Песков у казахстанским тражењима алтернативних праваца, како каже, не види политичку одлуку, а и Токајев говори да је Русија братска земља и још увијек приоритет.

Но, Михаил Крутихин из РусЕнергyја за Деутсцхе Wелле каже како је "ово Путинова порука Токајеву". Руски политолог Дмитриј Дризе у Комерсанту ипак наводи да је Токајевљева одлука о "заобилажењу Русије" не само политичка него и историјска и да она може измијенити односе у регији, па и шире.

Према његову мишљењу, Казахстан сада жели искористити ситуацију у којој се налази Русија и ријешити се не само економске, него и политичке овисности о Москви, пише Јутарњи лист.

(Агенције Фото:Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Хајмо Русофили

11.07.2022 17:54

Јел и сад Русија угозена?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2022 18:30

А прије пола године му Путин спасио главу и власт ,храни псето са те уједе ,ма јел он Касим не вјеруј му ниста

Name

Ма немој

11.07.2022 18:31

Преко Руске територије све нозе а преко других ни муха!

Name

Нека колају

11.07.2022 18:34

Око планете док не потрефе руту.

Name

Наравно

11.07.2022 18:35

Да није јер себи то не дозвољава.

Name

Ре

11.07.2022 18:39

Ти знаш је ли угрожена ?

Name

Босанска Дубица

11.07.2022 19:34

Ма да. Спасио му живот од оних које је тај Путин сам послао...

Name

НР

11.07.2022 19:24

Како то да сви бјеже главом без обзира од браће руса. Зар је толико добро па морају бјежати. Сјетите се како је пољска, чешка, мађарска сиротиња живила под руском чизмом а како данас живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2022 21:23

И како су зивјели добро прије руске цизме вијековима.

Name

Хе Хе

11.07.2022 19:51

УСА контролише продају, Саудиске, Кувајтске, Катарске, Емиратске, Бахреинске ... нафте ! Шта је ту чудно ако Русија контролише продају Казахстанске нафте ? Можда УСА има ексклузивно право да контолише шта ко и коме продаје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.07.2022 21:05

нема право, али су то паметније одрадили него русија.

Name

Ццц

11.07.2022 23:24

Ех да ми је твоје памети....

Name

Истина

12.07.2022 05:01

Да се није Путин мало заиграо,измедју генијалца и лудјака је танка црта. А све сиротињи преко ледја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2022 07:22

Када кажеш сиротиња, предпостављам да мислиш на нас овде, који плаћамо три пута веће цијене за гориво и плин ! Ако још нисмо сиротиња, убрзо ћемо постати, то је сигурно ! Ко се све брине за Руски Народ, свашта !

Name

Марко

12.07.2022 09:12

Русом и америма замеравају се скоро сви, лосе се јим писе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

12.07.2022 17:55

Ето. само срби којима размишљање баш и није јача страна,кажу руссија и путлер моћни.."није запад цео свет".Да имају мозак,и да су пажљиво слушали на часу,онда би знали да није то ништа "само запад"већ ЦЈЕЛА ПЛАНЕТА ЗЕМЉА..сем наравно ове русске,не баш најбистрије браће,НИЈЕ УЗ РУССИЈУ,већ је против ње.Тако на "меďународном самиту"у руссији није нико ни дошо,сем наравно терориста и талибана из Авганистана,Сирије и самозване "р.српске".Чак ни Вучић није био.Ни кинези.Ни турска.И онда ти дође преседник Казахстана,на самит,Путин га "велесила"тражи да им Казахстан помогне и пошаље војску и технику.Преседник Казахстана га јавно на русској телевизији,пљуне по сред оне мале,наци,дегенеричне њушке и каже да Казахстан никада неће против Украјине,учествоват у убијању и пљачкању Украјинског народа,и да никада неће признати,цитирам"неке одметнуте,терористичке територије као сто су ДНР и ЛНР"..кад малог наци патуљка није ударио срчани..и одма су у знак"одмазде"блокирали проток казахстанске нафте преко руссије..мислио Путлер надмудрит Казахстанце.Кад нележи враже..Казахстанци сада своју нафту шаљу преко Грузије и у потпуности заобишли руссе..и сад ваша глупа,наци браћа русси немају више ни зараду од транспорта Казахстанске нафте кроз своје нафтоводе..оно..глупи су ко..

ОДГОВОРИТЕ