Putin želi kontrolu nad izvozom nafte iz Kazahstana

U odnosima između Rusije i Kazahstana sve je napetije, a ispod površine tinja pravi naftni rat dviju država koji, čak i prema pisanju medija obiju država, može izazvati ozbiljan poremećaj između dvije "bratske zemlje".

Svijet 11.07.2022 | 19:30
Putin želi kontrolu nad izvozom nafte iz Kazahstana

Naime, već treći put od početka rata u Ukrajini Rusija je blokirala transport kazahstanske nafte u Evropu preko kaspijskog naftovoda (1511 km) i crnomorskih luka, a kazahstanski predsjednik Kasim-Džomart Tokajev najavio je "potragu" za alternativnim pravcima izvoza svojih energenata kako bi se zaobišlo Rusiju.

Tokajev je nedavno u razgovoru s briselskim šefom Šarl Mišelom obećao povećanje obima kazahstanskih energenata za Evropu, da bi odmah drugi dan nakon tog srdačnog razgovora Rusi zbog "ekoloških nedostataka" najavili tromjesečno zatvaranje naftnog terminala u Novorosijsku i tako praktički blokirali izvoz kazahstanske nafte, dovevši "brata Kasima" u nelagodni položaj.

Naime, preko tog kaspijskog naftovoda u Evropu ide oko dvije trećine (oko 67 milijuna tona godišnje) cjelokupnog kazahstanskog evropskog izvoza. Trenutno Kazahstan nastoji svoju naftu prebacivati preko naftovoda u Azerbajdžanu (Baku -Tbilisi - Ceyhan) pa do gruzijskih ili turskih luka, ali to je skuplje, a i količina je manja - oko 27 milijuna tona.

Prema pisanju tamošnjih medija, Kazahstan i Azerbajdžan intenzivirali su svoje odnose i kontakte u vezi s izvozom energenata u Evropu jer obje zemlje vide veliku priliku da se uglave u Evropi i nadomjeste ruske sirovine.

Stoga pokazuju veću kooperativnost nego neke arapske izvoznice nafte. Mnogi tu vide ne samo priliku za ekonomski profit, nego i za jačanje veza sa Zapadom te slabljenje svoje ovisnosti o Rusiji.

No, kako bilo, Rusija i Kazahstan više nisu u romantičnim odnosima, premda i jedni i drugi nastoje ostaviti utisak da je sve u redu. Zbog toga zvaničnici obiju država daju benevolentne i umirujuće izjave, iako se čini da se ispod stola itekako cipelare.

Recimo, kremaljski portparol Dmitrij Peskov u kazahstanskim traženjima alternativnih pravaca, kako kaže, ne vidi političku odluku, a i Tokajev govori da je Rusija bratska zemlja i još uvijek prioritet.

No, Mihail Krutihin iz RusEnergyja za Deutsche Welle kaže kako je "ovo Putinova poruka Tokajevu". Ruski politolog Dmitrij Drize u Komersantu ipak navodi da je Tokajevljeva odluka o "zaobilaženju Rusije" ne samo politička nego i istorijska i da ona može izmijeniti odnose u regiji, pa i šire.

Prema njegovu mišljenju, Kazahstan sada želi iskoristiti situaciju u kojoj se nalazi Rusija i riješiti se ne samo ekonomske, nego i političke ovisnosti o Moskvi, piše Jutarnji list.

(Agencije Foto:Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Hajmo Rusofili

11.07.2022 17:54

Jel i sad Rusija ugozena?!

ODGOVORITE
Name

Re

11.07.2022 18:30

A prije pola godine mu Putin spasio glavu i vlast ,hrani pseto sa te ujede ,ma jel on Kasim ne vjeruj mu nista

Name

Ma nemoj

11.07.2022 18:31

Preko Ruske teritorije sve noze a preko drugih ni muha!

Name

Neka kolaju

11.07.2022 18:34

Oko planete dok ne potrefe rutu.

Name

Naravno

11.07.2022 18:35

Da nije jer sebi to ne dozvoljava.

Name

Re

11.07.2022 18:39

Ti znaš je li ugrožena ?

Name

Bosanska Dubica

11.07.2022 19:34

Ma da. Spasio mu život od onih koje je taj Putin sam poslao...

Name

NR

11.07.2022 19:24

Kako to da svi bježe glavom bez obzira od braće rusa. Zar je toliko dobro pa moraju bježati. Sjetite se kako je poljska, češka, mađarska sirotinja živila pod ruskom čizmom a kako danas žive.

ODGOVORITE
Name

Re

11.07.2022 21:23

I kako su zivjeli dobro prije ruske cizme vijekovima.

Name

He He

11.07.2022 19:51

USA kontroliše prodaju, Saudiske, Kuvajtske, Katarske, Emiratske, Bahreinske ... nafte ! Šta je tu čudno ako Rusija kontroliše prodaju Kazahstanske nafte ? Možda USA ima ekskluzivno pravo da kontoliše šta ko i kome prodaje !

ODGOVORITE
Name

re

11.07.2022 21:05

nema pravo, ali su to pametnije odradili nego rusija.

Name

Ccc

11.07.2022 23:24

Eh da mi je tvoje pameti....

Name

Istina

12.07.2022 05:01

Da se nije Putin malo zaigrao,izmedju genijalca i ludjaka je tanka crta. A sve sirotinji preko ledja!

ODGOVORITE
Name

Re

12.07.2022 07:22

Kada kažeš sirotinja, predpostavljam da misliš na nas ovde, koji plaćamo tri puta veće cijene za gorivo i plin ! Ako još nismo sirotinja, ubrzo ćemo postati, to je sigurno ! Ko se sve brine za Ruski Narod, svašta !

Name

Marko

12.07.2022 09:12

Rusom i amerima zameravaju se skoro svi, lose se jim pise

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

12.07.2022 17:55

Eto. samo srbi kojima razmišljanje baš i nije jača strana,kažu russija i putler moćni.."nije zapad ceo svet".Da imaju mozak,i da su pažljivo slušali na času,onda bi znali da nije to ništa "samo zapad"već CJELA PLANETA ZEMLJA..sem naravno ove russke,ne baš najbistrije braće,NIJE UZ RUSSIJU,već je protiv nje.Tako na "meďunarodnom samitu"u russiji nije niko ni došo,sem naravno terorista i talibana iz Avganistana,Sirije i samozvane "r.srpske".Čak ni Vučić nije bio.Ni kinezi.Ni turska.I onda ti dođe presednik Kazahstana,na samit,Putin ga "velesila"traži da im Kazahstan pomogne i pošalje vojsku i tehniku.Presednik Kazahstana ga javno na russkoj televiziji,pljune po sred one male,naci,degenerične njuške i kaže da Kazahstan nikada neće protiv Ukrajine,učestvovat u ubijanju i pljačkanju Ukrajinskog naroda,i da nikada neće priznati,citiram"neke odmetnute,terorističke teritorije kao sto su DNR i LNR"..kad malog naci patuljka nije udario srčani..i odma su u znak"odmazde"blokirali protok kazahstanske nafte preko russije..mislio Putler nadmudrit Kazahstance.Kad neleži vraže..Kazahstanci sada svoju naftu šalju preko Gruzije i u potpunosti zaobišli russe..i sad vaša glupa,naci braća russi nemaju više ni zaradu od transporta Kazahstanske nafte kroz svoje naftovode..ono..glupi su ko..

ODGOVORITE