Људи који увијек додатно соле храну скраћују живот?!

Ново истраживање је показало да редовно додавање соли у храну може да вам скрати живот.

Здравље 11.07.2022 | 18:10
Људи који увијек додатно соле храну скраћују живот?!

Ова студија је пратила више од пола милиона Британаца током једне деценије, а резултати су показали да људи који увијек додатно соле свој оброк имају 28 одсто већи ризик од умирања прије 75. године живота, у поређењу са онима који никада или ријетко досољавају храну.

Вишак соли доводи до задржавања воде у крви, тиме стварајући већи притисак на крвне судове и подиже крвни притисак. То као посљедицу има повећан ризик од срчаног или можданог удара

Срчане болести су иначе један од водећи узрока смртности у свијету, а стручњаци упозоравају да одрастао човјек не би требало да унесе више од шест грама соли дневно, дјеца и мање.

Међутим, додатни проблем је "скривена" со у намирницама, због које људи уносе више него што су свјесни.

Коли Мекартур из британског Удружења за срце истиче да нам је со у исхрани потребна, али да су велике количине погубне.

"Конзумирање превише соли у исхрани води до повишеног крвног притиска, што за посљедицу има већи ризик од срчаног и можданог удара. Људи би требало да буду пажљиви када додају со у храну, јер је храна коју једемо углавном већ посољена, што значи да уносимо више соли него што нам треба", упозорава она.

Након спроведене студије која је показала 28 одсто већи ризик од смрти прије 75. године код оних који редовно додају со у храну, стручњаци су истакли да и минимално смањење конзумације соли има добар утицај на здравље срца, преноси портал Мондо.ба.

(Мондо)

Коментари / 0

Оставите коментар