Комеморација у Поточарима бошњачким жртвама рата

- У Меморијалном центру у Поточарима одржана комеморација Бошњацима страдалим током грађанског рата у БиХ, пре 27 година.

Босна и Херцеговина 11.07.2022 | 12:22
Комеморација у Поточарима бошњачким жртвама рата

Обележавање злочина у Сребреници током последњег рата традиционално је почело пре неколико дана низом манифестација, а након данашње комеморације биће сахрањено 50 посмртних остатака, идентификованих жртава.

Скуп обезбеђују припадници МУП-а Републике Српске, уз подршку безбедносних снага БиХ.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, рекао је у свом обраћању да сваки пут када дође у Поточаре осећа "терет неуспеха међународне заједнице" да, како каже, заштити оне који су били изложени претњи да ће бити убијени.

Шмит је рекао и да свако онај ко, како је навео, негира и покушава да умањи број жртава "учаурен је у свесно одабраном незнању".

"Сваки покушај да се оправда покољ невиних жртава", казао је Шмит, никада не може бити оправдано, а политика мржње и страха не доноси ништа осим патње и несреће.

Поводом комеморације на Твитеру се огласио министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу и злочин у Сребреници назвао "црном мрљом" у историји човечанства.

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел каже да сећање на овај злочин подсећа да заједно морамо да радимо за мир у Европи и да Босна и Херцеговина постане део Европске уније.

Амбасадор САД-а у Босни и Херцеговини, Мајкл Марфи је у видео поруци поводом комеморације поручио да "Американци изражавају своју солидарност са жртвама, преживелим и породицама које жале за својим најмилијим".

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар