Огрева има довољно, али цијене су и даље високе

- Одлука о забрани извоза дрвних сортимената, огрева и других производа од дрвета, која је на снагу ступила прије нешто више од двије седмице, засад је довела до тога да бх. грађани имају довољне количине огрева, али још није значајније утицала на нижу цијену огрева, што су се надали бројни грађани.

Република Српска 11.07.2022 | 08:31
Огрева има довољно, али цијене су и даље високе

Подсјећамо, Савјет министара БиХ је 15. јуна усвојио Одлуку о забрани извоза шумских дрвних сортимената, огрева и других производа од дрвета, међу којима и пелета. Одлука је донесена с циљем да се привремено, у трајању од 90 дана, забрани извоз дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета, да би се осигурале неопходне количине за прерађивачку индустрију као и спречавање критичне несташице ових производа за становништво.

Према ријечима Лазе Шиника, секретара Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС, управо овај, можда најважнији ефекат примјене ове одлуке, већ је испуњен, јер тренутно на тржишту БиХ имају довољне количине огрева.

"Главни циљ је постигнут јер неће ништа ићи изван БиХ, односно шумски дрвни сортименти остали су да њима располажу домаћи дрвопрерађивачи", рекао је Шиник за "Независне новине", додајући да би тиме требало да се стабилизује снабдијевање домаћих дрвопрерађивача.

"Један дио произвођача пелета који је суочен с немогућности испоруке купцима ван БиХ вјероватно ће процијенити да ли ће наставити производњу у пуном капацитету и да је лагерује и продавати је на домаће тржиште или ће смањивати производњу док не прође ових 90 дана", казао је Шиник.

Домаћи произвођачи свјесни су да је цијена на нашем тржишту исфорсирана и већа него што је реално.

"Сви инпути које имају произвођачи су порасли око 30 до 40 одсто, а док је цијена пелета порасла више од 100 одсто", навео је Шиник.

Додао је да очекује благи пад цијена пелета, мада тај пад неће бити драстичан.

"Све указује на то да ћемо имати повећану производњу и да произвођачи пелета рачунају на домаће тржиште, а не само на инострано", рекао је Шиник.

У Дрвној индустрији "Караћ" из Александровца су навели да је цијена тоне пелета код њих 530 КМ.

"Цијена је остала иста и раније је цијена тоне пелета код нас била 530 КМ. Нисмо имали ни повећања, али ни смањења цијена у скорије вријеме", навели су у овој компанији.

С друге стране, да је цијена пелета са енормних 640 КМ смањена за 50 КМ, те сада износи 590 КМ по тони, за "Независне новине" потврдио је Мухамед Хелаћ, менаџер компаније "Дрвосјеча", наводећи да су нови цјеновник ставили прије неколико дана, те да су након преговора са добављачима успјели понудити ове ниже цијене пелета.

"За исцијепана дрва смо успјели спустити цијену са 148 КМ по метру на 138 КМ. То је оно што смо тренутно успјели изборити", рекао је Хелаћ, додајући да из ове приче не смију искључити ни друге ефекте који утичу на цијену огрева.

"То је раст цијена горива. Ако се тај тренд настави, нажалост, ни ова одлука неће имати толики утицај на цијену огрева колики би требало да има", казао је Хелаћ.

Навео је да оно што се не смије занемарити у вези с овом одлуком је чињеница да је њоме ријешен можда и највећи проблем.

"Тај проблем је доступна количина огрева. Апел за забрану извоза смо упутили јер се све извозило из БиХ, није ништа остајало да се грије домаће становништво. Забраном извоза смо ријешили тај пуно већи проблем од саме цијене, а то је да ће наши становници макар у понуди имати да купе довољне количине огрева", закључио је Хелаћ.

С друге стране, Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, казала је да грађани од ове одлуке очекују управо смањење цијена огрева, али да је очигледно да до тога још није дошло.

"Нама се чини да сви који производе пелет и који се баве извозом чекају да Влада донесе другу одлуку, да престане важити ова одлука да нема извоза, и зато се цијене и даље држе на овом нивоу", рекла је Марићева за "Независне", додајући да је ово велики простор за инспекцијске органе да одраде свој дио посла.

"Треба да провјере зашто је дошло до застоја, зашто није дошло до пада цијена, зашто се лагерују количине пелета или огревног дрвета, а не продају се, због тога није ни дошло до пада цијена", казала је Марићева.

(Независне Фото: Илустрација)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Кодеин

11.07.2022 07:41

Вјештачке цијене Паст ће то испод 80км јер и не треба да буде већа цијена.Дрва има,шуме има..Доста је само да се посијеку обољела стабла па да се грије цијела БиХ ..И да остане..Крекери за животиње били 19км/10кг а сад 40км..Редовно сам узимао мјесечно 1 врећу док је било 19км..Сад нећу нек је произвођаци и трговци оставе себи кад гледају првенство да грицкају.Скупље него за људе.Поставља се питање шта се уваљује народу у месницама..Комшија купио шарену сланину ,покварена.Други купио неку скупу саламу лад је отворио кад није пао у несвијест.Трећи купио јунећих паштета.Отворио једну а унутра гној.Мјесец дана двористе заударало..Четврти купио кобасице а оне чудмме као да је уваљан комад меса угуран.Бацио у канал и након седам дама читава кобасица.Није ниједна животиња окусила.Народе мање једите меса,убит ће вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пото

11.07.2022 11:20

Само продужити одлуку за још 90 дана. Па ако господа којој је цијена струје и сировина остала иста не желе да смање цијене нека не могу извозити и слободно нека затворе фабрике. Транспорт, односно дизел не могу повећати цијену за дупло. Значи само махинација и отимање од народа.

Name

Посматрач

11.07.2022 16:32

Сви складиште пелет а продају само симболичне количине онима који су спремни платити енормно високе цијене. Цијену пелета тренутно одређује Хифа... а "држава" само статира.

Name

ИГОР

11.07.2022 07:51

КОЈИ СМРАДОВИ...?!? ПЕЛЕТ СА 315 ОТИШАО НА 600 МАРАКА. ДАКЛЕ, ОКО 90%. ГОРИВО ОТИШЛО ГОРЕ 40%. СТРУЈА НИЈЕ ПОСКУПИЛА. КОЈИ ЛАЖОВИ И БИТАНГЕ, ЛОВЦИ У МУТНОМ. ТИТО, УСТАНИ ИЗ ГРОБА И ХАПСИ ОВЕ МЕШЕТАРЕ И НЕЉУДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б191

11.07.2022 11:47

Струја је поскупила 300% за 2 године. Сировина 100%. Не причајте о темама о којима не знате ништа. Поздрав

Name

Ре Б191

11.07.2022 16:35

У којој држави ти живиш? Или смо ми стварно слуђени? Цијена струје се није мијењала годинама.

Name

Поскупљење

12.07.2022 06:06

Нереално је причати о поскупљењу сировине на нивоу Шума Републике Српске. Ту сировину добијају само подобни, и то у огромним количинама. Остали се сналазе тако што купују отпад по пиланама по цијенама које су и до 150% пута веће. А и ту цијену су формирали подобни, јер на крају имају добар просјек цијена сировине. Све у свему, игранка власти и њихових полтрона.

Name

Татар

11.07.2022 07:52

Је.о вас ваш пелет и ваша дрва. Па нису вам златна Изгледа свак хоће да заноци са 100км а да осване са1000000км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупани

11.07.2022 07:57

Цијели савјет министара зна о привреди, да не казем колико. Немојте устављати извоз пелета негу уставите извоз трупца и извоз сјецке. То је сировина директно. Тако це се цијена уставити. Другације никако. Немогу да вјерујем ста људи раде. Бозе сацувај. Ето сад це видовити косарац јаци од тренутне кризе у европи да уклопи цијену пелете. Бозе недај. Па прво олосу смањи акцизу на гориво да производња буде јефтинија , и имас ти јос сто других мјера да поправис цијену за бих ако хоцес. Али искрено се недам да ти је мандат при крају. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пото

11.07.2022 11:22

Цијена горива не утиче много на производњу пелета. Цијена сировине вам је иста, није поскупила ни фенинга. Такође и струја, раднике плаћате исто, иако лажете да их плаћате више. Значи да мешетарите и да ову одлуку треба продужити на још 90 дана док не смањите цијену на нормалу. Цијену само дитира инострано тржиште на које сте улетитли због недостатка сировина из Русије и Украјине.

Name

СОКОЛАЦ

11.07.2022 08:06

Нецу куповати пелет сад це избори ови из сумарства спремили доста да подијеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

11.07.2022 10:38

Не знам што се толико сикирате за пелет??Нико га неће куповати јер ће Баја дијелити по 3 тоне свакоме студентима,борцима,пензионерима изборна је година биће свега!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

11.07.2022 11:47

Пелет не можеш наручити код већине произвођача. Чекају да истекне 90 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

11.07.2022 11:49

Све го лопов и криминалац, неће да продају свом народу. Извоз забранити до даљњег, а након тога ограничити и цијене вратити у реалне оквире. Ко неће у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

11.07.2022 14:26

Падаце, падаце...није ни мјесец просао, до краја септембра це производјаце хватати паника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

11.07.2022 20:23

Е бас оно оце падати трцеци хахахаха