Шеранић најавио медицински комплекс у БЛ

У Републици Српској континуирано се ради на реализацији пројеката изградње и реконструкције болница, а слиједи тендерска процедура када је ријеч о пројекту изградње болнице у Требињу, чија се вриједност процјењује на око 128 милиона КМ, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Република Српска 09.07.2022 | 09:56
Шеранић најавио медицински комплекс у БЛ

Шеранић је у интервјуу Срни рекао да је план да на истој локацији буду смјештени и објекти Института за јавно здравство, Завода за трансфузијску медицину, Завода за медицину рада и спорта и Завода за стоматологију.

Према његовим ријечима, у новој болници у Зворнику дошло се до унутрашњих радова, у болници у Добоју креће фаза набавке опреме, а завршава се и реконструкција у болници у Фочи.

"У условима украјинске кризе и пандемије вируса корона тржиште медицинске опреме је у захтјевном режиму и тешко се долази до опреме, али се трудимо да то ријешимо. Да није било тих криза, вјерујем да би ове пројекте већ завршили", рекао је Шеранић.

Ресорни министар је навео да је у плану изградња медицинског комплекса у бањалучком насељу Паприковац гдје би били смјештени Медицински факултет, Медицинска школа, Факултет здравствене његе и Центар за биомедицинска истраживања, за шта је Европска инвестициона банка већ одобрила средства, али је потребно да буду завршене процедуре на нивоу БиХ да би се кренуло у реализацију.

Шеранић је истакао и пројекат који се односи на психијатријске установе, а који подразумијева пресељење Клинике за психијатрију у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ на Паприковац, као и реконструкцију и адаптацију Специјалне болнице за хроничну психијатрију Модрича, Психијатријске болнице на Сокоцу и Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду.

"Ради се Онкологија у оквиру УКЦ-а коју финансира Валда Српске, завршавамо бању 'Шехер' заједно са Заводом за физикалну медицину и рехабилитацију 'Др Мирослав Зотовић', а кроз активности овог завода планирамо изградњу ортопедске клинике у Слатини", навео је Шеранић.

Осим активности на изградњи болница и набавци опреме за домове здравља, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је радило и на доношењу системских закона, те је кроз измјене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести уведена ХПВ вакцина и ради се на дефинисању ко и када ће примити ову вакцину.

Једна од важнијих активности Министарства односила се и на финансијску стабилизацију здравственог система, прије свега на реализацију програма Владе који се односи на обавезу измирења доприноса за пензијски стаж радницима којима нису били претходно уплаћени а стичу услове за одлазак у пензију.

Осим тога, додао је Шеранић, ради се и на повећању плата здравственим радницима, те је повећана цијена рада, а од августа ће кроз коефицијенте бити повећање од 100 КМ.

Шеранић је подсјетио да се цијена рада мијењала и 2019. године, а прошле године у два наврата се мијењао и закон о платама са повећањима која су достизала до осам одсто за ниже плате и шест одсто за више плате, те потом опет повећање од пет одсто.

"Номинално се плата медицинске сестре повећала у том неком периоду за око 40 одсто. Наравно да требамо размишљати како да то буде и више, јер сви који раде у здравству раде тежак и одговоран посао, али Влада није сједила скрштених руку", рекао је Шеранић.

Он је похвалио рад здравствених радника, посебно у периоду пандемије вируса корона, за коју каже да није завршена и да у свијету расте број заражених усљед повећаног кретања становништва.

"Сви смо добро научили које мјере нам могу помоћи, како и на који начин да се заштитимо у тренутку када се распламса епидемија. Усмјераваћемо активности здравствених установа и грађана, али одлука је на појединцу који мора да учествује у заштити свога и туђег здравља", нагласио је Шеранић.

Он је навео да је у Српској вакцину против вируса корона примило више од 40 одсто становништва, али вјерује да је тај проценат и већи имајући у виду да су многи одлазили у Србију на вакцинацију.

Када је ријеч о социјалној заштити, Шеранић је рекао да је систем дјечије заштите доживио велика унапређења и да је у неколико наврата мијењан закон о дјечијој заштити гдје су настојали да оно што су увели кроз допринос у систему дјечије заштите врати се грађанима.

"Кроз тај систем прошле године смо први пут увели дјечији додатак за прво дијете, малтене 100 одсто повећали дјечији додатак за друго, треће, четврто дијете. Повећали смо и накнаду за породиље за 100 одсто, увели смо плату родитеља-неговатеља да би помогли тим породицама", рекао је Шеранић.

Он је похвалио пројекат "Социјализација дјеце" који реализује Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске, али и пројекат супервизије и подршке социјалним радницима, на бази којег је урађен исти пројекат и за медицинске сестре.

Шеранић је похвалио и Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, који је основан на иницијативу тадашњег предсједника Републике Милорада Додика, а којим је системски ријешено важно питање, односно омогућена дијагностика и лијечење дјеце у иностранству када то није могуће у здравственим установама у Српској.

"Када је ријеч о Фонду здравственог осигурања, колеге су ту урадиле огроман посао у протекле двије године када говоримо о финансирању здравствених услуга, о одржавању финансијске стабилизације. Са тог аспекта су са здравственим установама направили врло добру фузију и омогућили да грађанин не размишља шта и на који начин може да добије од здравствене услуге", истакао је Шеранић.

Он је подсјетио да су ријешена сва дуговања са Србијом, да је омогућено да се грађани упућују на лијечење у иностранство и да им 100 одсто буде плаћено.

Шеранић је закључио да ништа од овога не би могао да ради као ресорни министар ако би размишљао о санкцијама које су му увеле САД, јер је по Уставу и законима обавезан да реализује закључке Народне скупштине Српске и планове и програм Владе Српске.

(Срна)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Није него

09.07.2022 08:05

Битно је да се ви ту што боље уградите, то је ботно, о зато ви правите болнице, аутопутеве, шкпле итд наравно кредита јер сте обртна срества покрали. Каква сте ви банда, незапамћена и у свјетским оквирима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

09.07.2022 09:02

Луди са црне листе су корунпирани и не могу водити народ у побједу за нормалан живот, најприје докази да сте чисти, паметан би се повукао да народу не одузима ваздух.

Name

Ухх

09.07.2022 09:33

Лопове одлази да се народ спаси. Имамо највецу смртност и самоубиства на УКЦ.

Name

Ре

09.07.2022 12:07

Тај лопов је исао са пијаном зором да нас задузују. Свој посао препустио влади црти.

Name

Ре

09.07.2022 12:08

Министар за гаразу и криминалне набавке.

Name

БОY

09.07.2022 08:05

Ово није министар ово је јад, требло би да имаш мало морала повући са функције због силних афера у здраству. Срам да те буде ако знаш шта је срам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

09.07.2022 08:19

Ускоро градња и метроа у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.07.2022 08:20

Доста лази уоци избора. Да имас образа,поднео би оставку ради кисика,набавки и папка васица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

09.07.2022 08:35

Увјек иста прича пред изборе.... Само лажу

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

09.07.2022 08:37

Ти си своје одсвирао,купи прње заједно са Вишковићем Додиком Ђајићем и Зором Видовић,доста вас је накарадна багро,задужили сте младе нараштаје док су живи,јел вам није доста пара и богаћења на народној муци хоштаплери једни,само нек је вашој дјеци мед и млијеко осталу ко јебе народски речено,фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМПЛЕКСАШИ СТЕ ВИ

09.07.2022 08:47

ЗА КРАДЕ ЛОПОВЛУКЕ.. БИЦЕ ПАНДЕМИЈА ЈОС.. ПА БИЦЕ И КРАДЕ НА БЈЕДНОМ. И БОЛЕСНОМ. НАРОДУ.. МАСКЕ И И ОПРЕМА.. А КЛИНИЦКИ ЦЕНТСР ДЗАИЦ НАРКОМАН ЈЕ ПОМРАО И УНИСТИО ЗДРАСТВО.. ЉУБАВНИЦЕ КОКАИН АУТА СТАНОВИ.. ТО МУ ЈЕ СЕФ БУРЛЕ ДАО СТО ГА СПАСИО ЗИВОТУ.. боље било да нине спасио.. КИСЕОНИК ФУКАРО ТЕХНИЦКИ.. ДАВАТИ ПАЦИЈЕНТИМА.. АЛ МОРАС ЧАЂИ ДАТИ ПОСАО.. УБИЦИ ДЈЕТЕТА У Б ЛУЦИ ОН И ДОДИК ФУКАРА.. МАЛО ВАМ. ЈЕ ДА ВАС БОГ КАЗНИ НАЈ ТЕЗОМ БОЛЕСТИ ВАС И ВАСЕ НАЈ МИЛИЈЕ.. КРАYТИ ОД БЈЕДЕ И СИРОТИЊЕ.. ФУКАРЕ.. КРАЈ ВАМ ЈЕ 2 ОКТОБАР.. ОНДА РОБИЈА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

09.07.2022 08:49

Боље би ти било ријеси климе и кадар на укц. На појединим клиникама је хаос и докле висе тако , а највисе испастају наравно пацијенти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2022 09:25

Зато иде под сатор са рудоњом и слуса цетницке пјесме и слика се са старлетама.

Name

Татар

09.07.2022 09:45

Хоће ли се ико сјетити направити неку фабрикицу и запослити барем 10радника.

Name

Зворник

09.07.2022 18:43

Купили сте зграфу у Зворнику, перете паре преко Костадина , неписменог лопова. Срам вас нило.

Name

ГРОМ

09.07.2022 08:58

ВЕЛИКЕ ЛАЗИ ИОБМАНА НАРОДА ПРЕД ИЗБОРЕ ОБЕЦАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћути шеранићу,

09.07.2022 09:01

За тебе и твог шефа радовсна вишковића покретна болница шатор је комплекс болница.Ако тође додамо,како рече вишковић да човјек може без хране мјесец дана,е то је ваш домет,бруке једне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

09.07.2022 09:42

Сад градис пред изборе комплекс а ниси имао сталака за инфузије у вријеме короне срам те било. Али човјек носи браду да бих образ сакрио

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

09.07.2022 09:59

Е мој министре најприје ријеси корупцију, лоповлук и незнање у здравства. Нема одговорности свако може да ради ста хоце а ником не одговара. Огроман је лоповлук у здравству а поготово у УКЦ РС. Али ми сам навикли да све што носи назив Српске - ви уништите. Банка Српске, Шуме Српске, па тако ће и УКЦ РС. Па сретно вам било лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја

09.07.2022 10:35

Сва та прича ће остати до избора,ништа од било какве градње и ако је и буде неко ће уврнути новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

09.07.2022 12:44

На крају сам морао вратити на поцетак да се увјерим да је ријец о министру Сераницу из РС јер цитајуци све ми се висе цинило да је ријец о министру здравља Свицарске

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОЈ ЈЕДАН

09.07.2022 12:53

И да у хитној служби раде људи а не телефон,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.07.2022 13:24

Прво да рашчистимо што нама уопште треба толико болница и здравствени установа? Прије је било пуно више народа, али је био здрав... А ви сад који сте на власти својим (не)дјелима учиниште овај јадни народ болесним, тако да се ви о нама бринезе болницама... Било би боље да се праве фабрике, да народ ради, живи достојним животом, онда неби био ни болестан.. Мислим да би народ у великој мјери оздравио само да нестане ваше власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

09.07.2022 13:25

На ту локацију,гдје це бити силни заводи,смјестите агенцију за љекове РС!Како год це бити агенције за љекове РС,тако цете и ви изградити те силне објекте!Пардон заборавих аеродром!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

09.07.2022 17:39

Улагали сте у УКЦ па је позната као гробље самиубуца,немате вакцина против бјеснила вјероватно ни од једа змија ,брука?

Name

Узас

09.07.2022 18:40

Пљацкаси ко вам вјерује. Именујте за директора јос једног Костадина паметњаковица, да перете паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

10.07.2022 05:49

Ужас. Шеранић је тешки кркминамац. Све живо покраде. Он и његови помоћници,Љубиша Сладојевић, Милан Латиновић и Миленко Дулић. Санитети, медицинска опрема, пројекти са свјетском банком.... А инспекција глува на све то.... Па ви народе гласајте за Ђајића и Шеранића, нека краду још више...

Name

Министар

10.07.2022 16:13

Ста ће ти комплекс без стручних људи

ОДГОВОРИТЕ