Šeranić najavio medicinski kompleks u BL

U Republici Srpskoj kontinuirano se radi na realizaciji projekata izgradnje i rekonstrukcije bolnica, a slijedi tenderska procedura kada je riječ o projektu izgradnje bolnice u Trebinju, čija se vrijednost procjenjuje na oko 128 miliona КM, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Republika Srpska 09.07.2022 | 09:56
Šeranić najavio medicinski kompleks u BL

Šeranić je u intervjuu Srni rekao da je plan da na istoj lokaciji budu smješteni i objekti Instituta za javno zdravstvo, Zavoda za transfuzijsku medicinu, Zavoda za medicinu rada i sporta i Zavoda za stomatologiju.

Prema njegovim riječima, u novoj bolnici u Zvorniku došlo se do unutrašnjih radova, u bolnici u Doboju kreće faza nabavke opreme, a završava se i rekonstrukcija u bolnici u Foči.

"U uslovima ukrajinske krize i pandemije virusa korona tržište medicinske opreme je u zahtjevnom režimu i teško se dolazi do opreme, ali se trudimo da to riješimo. Da nije bilo tih kriza, vjerujem da bi ove projekte već završili", rekao je Šeranić.

Resorni ministar je naveo da je u planu izgradnja medicinskog kompleksa u banjalučkom naselju Paprikovac gdje bi bili smješteni Medicinski fakultet, Medicinska škola, Fakultet zdravstvene njege i Centar za biomedicinska istraživanja, za šta je Evropska investiciona banka već odobrila sredstva, ali je potrebno da budu završene procedure na nivou BiH da bi se krenulo u realizaciju.

Šeranić je istakao i projekat koji se odnosi na psihijatrijske ustanove, a koji podrazumijeva preseljenje Кlinike za psihijatriju u Univerzitetskom kliničkom centru /UКC/ na Paprikovac, kao i rekonstrukciju i adaptaciju Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča, Psihijatrijske bolnice na Sokocu i Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu.

"Radi se Onkologija u okviru UКC-a koju finansira Valda Srpske, završavamo banju 'Šeher' zajedno sa Zavodom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Dr Miroslav Zotović', a kroz aktivnosti ovog zavoda planiramo izgradnju ortopedske klinike u Slatini", naveo je Šeranić.

Osim aktivnosti na izgradnji bolnica i nabavci opreme za domove zdravlja, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je radilo i na donošenju sistemskih zakona, te je kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uvedena HPV vakcina i radi se na definisanju ko i kada će primiti ovu vakcinu.

Jedna od važnijih aktivnosti Ministarstva odnosila se i na finansijsku stabilizaciju zdravstvenog sistema, prije svega na realizaciju programa Vlade koji se odnosi na obavezu izmirenja doprinosa za penzijski staž radnicima kojima nisu bili prethodno uplaćeni a stiču uslove za odlazak u penziju.

Osim toga, dodao je Šeranić, radi se i na povećanju plata zdravstvenim radnicima, te je povećana cijena rada, a od avgusta će kroz koeficijente biti povećanje od 100 КM.

Šeranić je podsjetio da se cijena rada mijenjala i 2019. godine, a prošle godine u dva navrata se mijenjao i zakon o platama sa povećanjima koja su dostizala do osam odsto za niže plate i šest odsto za više plate, te potom opet povećanje od pet odsto.

"Nominalno se plata medicinske sestre povećala u tom nekom periodu za oko 40 odsto. Naravno da trebamo razmišljati kako da to bude i više, jer svi koji rade u zdravstvu rade težak i odgovoran posao, ali Vlada nije sjedila skrštenih ruku", rekao je Šeranić.

On je pohvalio rad zdravstvenih radnika, posebno u periodu pandemije virusa korona, za koju kaže da nije završena i da u svijetu raste broj zaraženih usljed povećanog kretanja stanovništva.

"Svi smo dobro naučili koje mjere nam mogu pomoći, kako i na koji način da se zaštitimo u trenutku kada se rasplamsa epidemija. Usmjeravaćemo aktivnosti zdravstvenih ustanova i građana, ali odluka je na pojedincu koji mora da učestvuje u zaštiti svoga i tuđeg zdravlja", naglasio je Šeranić.

On je naveo da je u Srpskoj vakcinu protiv virusa korona primilo više od 40 odsto stanovništva, ali vjeruje da je taj procenat i veći imajući u vidu da su mnogi odlazili u Srbiju na vakcinaciju.

Кada je riječ o socijalnoj zaštiti, Šeranić je rekao da je sistem dječije zaštite doživio velika unapređenja i da je u nekoliko navrata mijenjan zakon o dječijoj zaštiti gdje su nastojali da ono što su uveli kroz doprinos u sistemu dječije zaštite vrati se građanima.

"Кroz taj sistem prošle godine smo prvi put uveli dječiji dodatak za prvo dijete, maltene 100 odsto povećali dječiji dodatak za drugo, treće, četvrto dijete. Povećali smo i naknadu za porodilje za 100 odsto, uveli smo platu roditelja-negovatelja da bi pomogli tim porodicama", rekao je Šeranić.

On je pohvalio projekat "Socijalizacija djece" koji realizuje Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske, ali i projekat supervizije i podrške socijalnim radnicima, na bazi kojeg je urađen isti projekat i za medicinske sestre.

Šeranić je pohvalio i Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je osnovan na inicijativu tadašnjeg predsjednika Republike Milorada Dodika, a kojim je sistemski riješeno važno pitanje, odnosno omogućena dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

"Кada je riječ o Fondu zdravstvenog osiguranja, kolege su tu uradile ogroman posao u protekle dvije godine kada govorimo o finansiranju zdravstvenih usluga, o održavanju finansijske stabilizacije. Sa tog aspekta su sa zdravstvenim ustanovama napravili vrlo dobru fuziju i omogućili da građanin ne razmišlja šta i na koji način može da dobije od zdravstvene usluge", istakao je Šeranić.

On je podsjetio da su riješena sva dugovanja sa Srbijom, da je omogućeno da se građani upućuju na liječenje u inostranstvo i da im 100 odsto bude plaćeno.

Šeranić je zaključio da ništa od ovoga ne bi mogao da radi kao resorni ministar ako bi razmišljao o sankcijama koje su mu uvele SAD, jer je po Ustavu i zakonima obavezan da realizuje zaključke Narodne skupštine Srpske i planove i program Vlade Srpske.

(Srna)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Nije nego

09.07.2022 08:05

Bitno je da se vi tu što bolje ugradite, to je botno, o zato vi pravite bolnice, autoputeve, škple itd naravno kredita jer ste obrtna srestva pokrali. Kakva ste vi banda, nezapamćena i u svjetskim okvirima.

ODGOVORITE
Name

c

09.07.2022 09:02

Ludi sa crne liste su korunpirani i ne mogu voditi narod u pobjedu za normalan život, najprije dokazi da ste čisti, pametan bi se povukao da narodu ne oduzima vazduh.

Name

Uhh

09.07.2022 09:33

Lopove odlazi da se narod spasi. Imamo najvecu smrtnost i samoubistva na UKC.

Name

Re

09.07.2022 12:07

Taj lopov je isao sa pijanom zorom da nas zaduzuju. Svoj posao prepustio vladi crti.

Name

Re

09.07.2022 12:08

Ministar za garazu i kriminalne nabavke.

Name

BOY

09.07.2022 08:05

Ovo nije ministar ovo je jad, treblo bi da imaš malo morala povući sa funkcije zbog silnih afera u zdrastvu. Sram da te bude ako znaš šta je sram.

ODGOVORITE
Name

Glas

09.07.2022 08:19

Uskoro gradnja i metroa u Banja Luci.

ODGOVORITE
Name

Borac

09.07.2022 08:20

Dosta lazi uoci izbora. Da imas obraza,podneo bi ostavku radi kisika,nabavki i papka vasica.

ODGOVORITE
Name

Xxx

09.07.2022 08:35

Uvjek ista priča pred izbore.... Samo lažu

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

09.07.2022 08:37

Ti si svoje odsvirao,kupi prnje zajedno sa Viškovićem Dodikom Đajićem i Zorom Vidović,dosta vas je nakaradna bagro,zadužili ste mlade naraštaje dok su živi,jel vam nije dosta para i bogaćenja na narodnoj muci hoštapleri jedni,samo nek je vašoj djeci med i mlijeko ostalu ko jebe narodski rečeno,fuj!

ODGOVORITE
Name

KOMPLEKSAŠI STE VI

09.07.2022 08:47

ZA KRADE LOPOVLUKE.. BICE PANDEMIJA JOS.. PA BICE I KRADE NA BJEDNOM. I BOLESNOM. NARODU.. MASKE I I OPREMA.. A KLINICKI CENTSR DZAIC NARKOMAN JE POMRAO I UNISTIO ZDRASTVO.. LJUBAVNICE KOKAIN AUTA STANOVI.. TO MU JE SEF BURLE DAO STO GA SPASIO ZIVOTU.. bolje bilo da nine spasio.. KISEONIK FUKARO TEHNICKI.. DAVATI PACIJENTIMA.. AL MORAS ČAĐI DATI POSAO.. UBICI DJETETA U B LUCI ON I DODIK FUKARA.. MALO VAM. JE DA VAS BOG KAZNI NAJ TEZOM BOLESTI VAS I VASE NAJ MILIJE.. KRAYTI OD BJEDE I SIROTINJE.. FUKARE.. KRAJ VAM JE 2 OKTOBAR.. ONDA ROBIJA..

ODGOVORITE
Name

Aloo

09.07.2022 08:49

Bolje bi ti bilo rijesi klime i kadar na ukc. Na pojedinim klinikama je haos i dokle vise tako , a najvise ispastaju naravno pacijenti...

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2022 09:25

Zato ide pod sator sa rudonjom i slusa cetnicke pjesme i slika se sa starletama.

Name

Tatar

09.07.2022 09:45

Hoće li se iko sjetiti napraviti neku fabrikicu i zaposliti barem 10radnika.

Name

Zvornik

09.07.2022 18:43

Kupili ste zgrafu u Zvorniku, perete pare preko Kostadina , nepismenog lopova. Sram vas nilo.

Name

GROM

09.07.2022 08:58

VELIKE LAZI IOBMANA NARODA PRED IZBORE OBECANJE LUDOM RADOVANJE

ODGOVORITE
Name

Ћути шеранићу,

09.07.2022 09:01

За тебе и твог шефа радовсна вишковића покретна болница шатор је комплекс болница.Ако тође додамо,како рече вишковић да човјек може без хране мјесец дана,е то је ваш домет,бруке једне.

ODGOVORITE
Name

Zoka

09.07.2022 09:42

Sad gradis pred izbore kompleks a nisi imao stalaka za infuzije u vrijeme korone sram te bilo. Ali čovjek nosi bradu da bih obraz sakrio

ODGOVORITE
Name

SAVJEST

09.07.2022 09:59

E moj ministre najprije rijesi korupciju, lopovluk i neznanje u zdravstva. Nema odgovornosti svako može da radi sta hoce a nikom ne odgovara. Ogroman je lopovluk u zdravstvu a pogotovo u UKC RS. Ali mi sam navikli da sve što nosi naziv Srpske - vi uništite. Banka Srpske, Šume Srpske, pa tako će i UKC RS. Pa sretno vam bilo lopovi.

ODGOVORITE
Name

Tja

09.07.2022 10:35

Sva ta priča će ostati do izbora,ništa od bilo kakve gradnje i ako je i bude neko će uvrnuti novac.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

09.07.2022 12:44

Na kraju sam morao vratiti na pocetak da se uvjerim da je rijec o ministru Seranicu iz RS jer citajuci sve mi se vise cinilo da je rijec o ministru zdravlja Svicarske

ODGOVORITE
Name

BROJ JEDAN

09.07.2022 12:53

I da u hitnoj službi rade ljudi a ne telefon,

ODGOVORITE
Name

Idealno

09.07.2022 13:24

Prvo da raščistimo što nama uopšte treba toliko bolnica i zdravstveni ustanova? Prije je bilo puno više naroda, ali je bio zdrav... A vi sad koji ste na vlasti svojim (ne)djelima učinište ovaj jadni narod bolesnim, tako da se vi o nama brineze bolnicama... Bilo bi bolje da se prave fabrike, da narod radi, živi dostojnim životom, onda nebi bio ni bolestan.. Mislim da bi narod u velikoj mjeri ozdravio samo da nestane vaše vlasti...

ODGOVORITE
Name

Rambo

09.07.2022 13:25

Na tu lokaciju,gdje ce biti silni zavodi,smjestite agenciju za ljekove RS!Kako god ce biti agencije za ljekove RS,tako cete i vi izgraditi te silne objekte!Pardon zaboravih aerodrom!

ODGOVORITE
Name

Laktasi

09.07.2022 17:39

Ulagali ste u UKC pa je poznata kao groblje samiubuca,nemate vakcina protiv bjesnila vjerovatno ni od jeda zmija ,bruka?

Name

Uzas

09.07.2022 18:40

Pljackasi ko vam vjeruje. Imenujte za direktora jos jednog Kostadina pametnjakovica, da perete pare.

ODGOVORITE
Name

Gogi

10.07.2022 05:49

Užas. Šeranić je teški krkminamac. Sve živo pokrade. On i njegovi pomoćnici,Ljubiša Sladojević, Milan Latinović i Milenko Dulić. Saniteti, medicinska oprema, projekti sa svjetskom bankom.... A inspekcija gluva na sve to.... Pa vi narode glasajte za Đajića i Šeranića, neka kradu još više...

Name

Ministar

10.07.2022 16:13

Sta će ti kompleks bez stručnih ljudi

ODGOVORITE