Много смеха или зноја може да је убије!?

Натасха Цоатес је члан Бритисх Дисабилити Гимнастицс и има синдром активације мастоцита. То значи од знојења па до смеха, може је у буквалном смислу речи убити!

Занимљивости 08.07.2022 | 15:51
Много смеха или зноја може да је убије!?

Односно њена алергија је толико опасна по њен живот  да је планирала сопствену сахрану када је имала 20 година!

Једном док је била у ноц́ном изласку са пријатељима и упала је у анафилактички шок само од претераног смејања, пре пар година.

“Добро смо се смејали када су ми језик и грло отекли. Један пријатељ је позвао хитну помоц́, док ми је други помогао да користим ЕпиПен да спречим да се гушим и угушим до смрти.”

“Алергичана сам на јаке емоције. Свака промена статуса мог тела – било да се смејем, плачем, тужна или под стресом – може изазвати хемијску реакцију. То се дешава скоро сваки дан идо сада сам била хоспитализоваана више од 500 пута. Када осетим да почиње, узнемирим се и покушам да га потиснем, иначе ц́у имати лошију реакцију – то је зачарани кург” каже Наташа.

Имам ретко стање које се зове синдром активације мастоцита. Када вам убод коприве изазове избочину која сврби, коју изазива хистамин, хемикалија која долази из ваших мастоцита. У мом телу, ти мастоцити су преосетљиви.

Они ослобађају превише хемикалија као одговор на мањи напад – попут убода коприве или нетолеранције на храну. Моје тело то чак чини спонтано – ослобађајуц́и хемикалије без разлога. Тако да сам алергична на ништа и све, све у исто време.

За постављање дијагнозе биле су потребне две године. “Сада сам на лековима и постоји протокол који ме чува. Недавно сам се иселила из родитељске куц́е и живим сама, али имам личног асистента овде пет дана у недељи.” изјавила је Наташа за британске медије

“Имам и помоц́ну технологију. Ако притиснем дугме на сату, светла на предњем делу моје куц́е се мењају у црвено и одмах се зове хитна помоц́.” додаје она.

Наташа је алергична је на спрејеве за тело, производе за чишц́ење и мирисне свец́е. Јело је још увек помало за њу као руски рулет. Храна која је добра данас, сутра ми може изазвати алергијску реакцију.

Постоји много намирница које је могу одвести у болницу. Због хемикалија које се ослобађају када вари храну, понекад понекад процес варења покрец́е анафилаксију.

“Гимнастика ми је спасила живот – не само физичку спремност, вец́ и психичку. Могу иц́и у теретану и фокусирати се на то.Ако радите окрет уназад и нисте фокусирани, слетец́ете на главу. Понекад моје стање значи да не могу да осетим руке и ноге, као када добијете мртву руку.” каже Наташа за своју необичну алергију пише миррор.

Нарташа мора да избегава друштвене ситуације, такође мора да проучава јеловнике, узима додатне лекове. Јако је битно где год да се налази да знам где је најближа болница, да имам свој план неге и довољно лекова.

Како она каже иде на одмор само у Британију јер путовање авионом јој је додатни здраствени ризик.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар