Mnogo smeha ili znoja može da je ubije!?

Natasha Coates je član British Disabiliti Gimnastics i ima sindrom aktivacije mastocita. To znači od znojenja pa do smeha, može je u bukvalnom smislu reči ubiti!

Zanimljivosti 08.07.2022 | 15:51
Mnogo smeha ili znoja može da je ubije!?

Odnosno njena alergija je toliko opasna po njen život  da je planirala sopstvenu sahranu kada je imala 20 godina!

Jednom dok je bila u noćnom izlasku sa prijateljima i upala je u anafilaktički šok samo od preteranog smejanja, pre par godina.

“Dobro smo se smejali kada su mi jezik i grlo otekli. Jedan prijatelj je pozvao hitnu pomoć, dok mi je drugi pomogao da koristim EpiPen da sprečim da se gušim i ugušim do smrti.”

“Alergičana sam na jake emocije. Svaka promena statusa mog tela – bilo da se smejem, plačem, tužna ili pod stresom – može izazvati hemijsku reakciju. To se dešava skoro svaki dan ido sada sam bila hospitalizovaana više od 500 puta. Kada osetim da počinje, uznemirim se i pokušam da ga potisnem, inače ću imati lošiju reakciju – to je začarani kurg” kaže Nataša.

Imam retko stanje koje se zove sindrom aktivacije mastocita. Kada vam ubod koprive izazove izbočinu koja svrbi, koju izaziva histamin, hemikalija koja dolazi iz vaših mastocita. U mom telu, ti mastociti su preosetljivi.

Oni oslobađaju previše hemikalija kao odgovor na manji napad – poput uboda koprive ili netolerancije na hranu. Moje telo to čak čini spontano – oslobađajući hemikalije bez razloga. Tako da sam alergična na ništa i sve, sve u isto vreme.

Za postavljanje dijagnoze bile su potrebne dve godine. “Sada sam na lekovima i postoji protokol koji me čuva. Nedavno sam se iselila iz roditeljske kuće i živim sama, ali imam ličnog asistenta ovde pet dana u nedelji.” izjavila je Nataša za britanske medije

“Imam i pomoćnu tehnologiju. Ako pritisnem dugme na satu, svetla na prednjem delu moje kuće se menjaju u crveno i odmah se zove hitna pomoć.” dodaje ona.

Nataša je alergična je na sprejeve za telo, proizvode za čišćenje i mirisne sveće. Jelo je još uvek pomalo za nju kao ruski rulet. Hrana koja je dobra danas, sutra mi može izazvati alergijsku reakciju.

Postoji mnogo namirnica koje je mogu odvesti u bolnicu. Zbog hemikalija koje se oslobađaju kada vari hranu, ponekad ponekad proces varenja pokreće anafilaksiju.

“Gimnastika mi je spasila život – ne samo fizičku spremnost, već i psihičku. Mogu ići u teretanu i fokusirati se na to.Ako radite okret unazad i niste fokusirani, sletećete na glavu. Ponekad moje stanje znači da ne mogu da osetim ruke i noge, kao kada dobijete mrtvu ruku.” kaže Nataša za svoju neobičnu alergiju piše mirror.

Nartaša mora da izbegava društvene situacije, takođe mora da proučava jelovnike, uzima dodatne lekove. Jako je bitno gde god da se nalazi da znam gde je najbliža bolnica, da imam svoj plan nege i dovoljno lekova.

Kako ona kaže ide na odmor samo u Britaniju jer putovanje avionom joj je dodatni zdrastveni rizik.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar