Потврђена прва од 17 оптужница за изборне преваре у Добоју

ЦИК је покренуло поступке против суспендованих чланова бирачких одбора, а случај је након кривичних пријава опозиционих странака у Добоју, удружења и појединаца, преузело Окружно јавно тужилаштво у Добоју. Тужилаштво је до сада подигло 17 оптужница против укупно 79 лица, а оптужница за наведених пет са бирачког мјеста на Усори је прва потврђена од стране Основног суда.

Република Српска 08.07.2022 | 11:41
Потврђена прва од 17 оптужница за изборне преваре у Добоју

Тужилаштво је до сада подигло 17 оптужница против укупно 79 лица, а оптужница за наведених пет са бирачког мјеста на Усори је прва потврђена од стране Основног суда.

Судија за претходно саслушање Основног суда у Добоју потврдио је оптужницу Окружног јавног тужилаштва у Добоју, која је, након спроведене истраге, подигнута против Вукашина Зекића, Игора Букејловића, Николе Јеринића, Николе Јовановића и Дарије Микеревић, сви из Добоја, због кривичног дјела Изборна превара.

Зекић је на поништеним Општинским изборима у Добоју 15.11.2020. године учествовао као члан бирачког одбора испред политичког субјекта „Круг“, Букејловић испред „Прве странке“, Јеринић Народног покрета „Бањалука зове“, Јовановић испред Покрета демократске акције – ПДА и Микеревић испред независног кандидата Дарка Лукића. Они су били чланови бирачког одбора на приградском бирачком мјесту Усора 2.

Подсјећамо, Централна изборна комисија је резултате добојских избора прогласила неважећи на 89 од укупно 106 бирачким мјеста у овом граду, суспендујући и све чланове бирачких одбора на тим бирачким мјестима, а поновљени општински избори за Добој и Сребреницу одржани су 21.02.2021. године.

ЦИК је покренуло поступке против суспендованих чланова бирачких одбора, а случај је након кривичних пријава опозиционих странака у Добоју, удружења и појединаца, преузело Окружно јавно тужилаштво у Добоју. Тужилаштво је до сада подигло 17 оптужница против укупно 79 лица, а оптужница за наведених пет са бирачког мјеста на Усори је прва потврђена од стране Основног суда.

Окружно јавно тужилаштво Добој им, након спроведене истраге, ставља на терет да су учествовали у изборним преварама, односно да су као саизвршиоци извршили кривично дјело изборне преваре, повећавали број гласалих на изборима, гласајући у корист једног од кандидата за градоначелника и Скупштину града Добој, да су те радње изводили у претходном међусобном договору унутар бирачког одбора, потписивали или омогући њима знаним лицима да се потпишу у име бирача који нису изашли на изборе или су преминули.

Осим ових оптужница, код ОЈТ Добој има још предмета у поступку, који се тичу изборних превара, од којих је “најсвежије” објављени 1.07.2022. године – потврђивање оптужнице због неовлаштеног кориштења личних података и фалсификовања исправа у поступку изборних активности за локалне изборе 2020. године у Броду.

Након спроведене истраге, ОЈТ Добој је у овом случају подигло оптужницу против Мирослава Поњевића из Брода, због кривичних дјела Неовлаштено кориштење личних података и Фалсификовање исправе, а та оптужница је потврђена од стране судије за претходно саслушање Основног суда у Дервенти. Оптужени се терети да је у првој половини 2020. године на подручју општине Брод, у намјери да створи услове за пријаву политичке странке “Српска радикална странка Српске“ за локалне изборе у новембру мјесецу 2020. године за Скупштину општине Брод, супротно условима одређеним у закону, без сагласности грађана користио њихове личне податке и лажну јавну исправу употријебио као праву, чиме је учинио кривична дјела неовлаштено кориштење личних података и фалсификовање исправе.

Такође, током ове године, од стране судије за претходни поступак Основног суда Добој потврђена је оптужница против Горана Бјелца за злоупотребе код оснивања „Радничке партије“ и њеног пријављивања за локалне изборе у Добоју. Суд у Теслићу је потврдио и оптужницу ОЈТ Добој против Дарка Јоветића из тог града код пријављивања за последње Локалне изборе у том граду Хрватске сељачке странке, који се као и Бјелац сумњичи за Неовлаштено кориштење личних података и Фалсификовања исправе.

Када је о Теслићу ријеч, Окружно јавно тужилаштво има активан предмет и за случај изборних махинација у том граду приликом гкласања о опозиву актуелног начелника Милана Миличевића. Наиме, након окончане истраге, ОЈТ Добој је крајем прошле године подигло оптужницу против Ристић Николине, Китић Сретка, Готовац Милорада, Даниловић Срђана и Јоветић Дарке, због кривичног дјела Спречавање одржавања избора и гласања, те против

Готовац Милорада, Лазић Чеде, Даниловић Срђана, Сеферовић Алена и Игњић Боже, због кривичног дјела Изборна превара и Ђукић Саве због покушаја кривичног дјела Изборна превара.

Оптужени се терете да су у поступку провођења референдума за опозив начелника општине Теслић, дана 03.03.2019. године у Теслићу, у више изборних јединица прекршили одредбе Изборног закона БиХ, тако што су на противправан начин спријечили објављивање резултата гласања и фалсификовали резултате гласања, чиме су починили кривична дјела спречавање одржавања избора и гласања и изборна превара.

Оптужница је потврђена од стране судије за претходно саслушање Основног суда у Теслићу.

(Добојски.инфо Фото: Добојски инфо/Љ.Ђ.)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

борац

08.07.2022 10:07

Овако владајуца добија изборе.Ако није довољно купују се папци.То владајуца клика назива вољом народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

08.07.2022 10:12

Трла баба лан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ББ

08.07.2022 12:22

Нема везе. Важно је да бар један добије робију. Многи ће одустати од идеје да за 100 КМ иду у затвор.

Name

Xx

08.07.2022 10:18

Коначно су почели нешто да раде и по том питању. Морају оправдати своје плате. Доста је било опструкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А то

08.07.2022 10:21

Сто народским парама и пакетицима купују јадни народ да гласају за њих и њихов лоповлук и криминал ником ниста.гдје тужилаштво,Сипа,рс полиција да похапси лопове у социјалном у добоју сто покрадосе све зарад снсд.сви знају али сви и ћуте па онда најбоље сви преко границе!или цути и пуши и гласај за пакетић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

08.07.2022 10:26

Сто нису сацекали да се заврсе Октобарски избори па онда све 34 оптузнице послати на суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

08.07.2022 10:26

Ниста од тога ујео вук магарца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.07.2022 10:35

Оцекујем адекватне казне и да буду опомена будуцим цлановима одбора

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

08.07.2022 10:47

Браво! Само убрзајте мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2022 11:19

Следеца је на реду Модрица ! Врло брзо.

Name

Ре ре

08.07.2022 12:54

Мислис на Дервенту? Ту су бас крали.

Name

Идеално Ре

08.07.2022 12:56

Из коментара се закључује да су и у Модричи покрадени избори...то први пут сад чујем и прочита...

Name

Славко

08.07.2022 11:33

И која је предвидјена санкција за дјела која се наводе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апyурд

08.07.2022 11:34

А колико је и требало да се потврди страшно и не допустиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно

08.07.2022 12:28

Не знам да ли је ово смијешно или жалосно. 17 оптужница тек сад покренули једну. И ово што су покренули нико из владајуће секте. Па кога је ПДП оптужио?

ОДГОВОРИТЕ