Potvrđena prva od 17 optužnica za izborne prevare u Doboju

CIK je pokrenulo postupke protiv suspendovanih članova biračkih odbora, a slučaj je nakon krivičnih prijava opozicionih stranaka u Doboju, udruženja i pojedinaca, preuzelo Okružno javno tužilaštvo u Doboju. Tužilaštvo je do sada podiglo 17 optužnica protiv ukupno 79 lica, a optužnica za navedenih pet sa biračkog mjesta na Usori je prva potvrđena od strane Osnovnog suda.

Republika Srpska 08.07.2022 | 11:41
Potvrđena prva od 17 optužnica za izborne prevare u Doboju

Tužilaštvo je do sada podiglo 17 optužnica protiv ukupno 79 lica, a optužnica za navedenih pet sa biračkog mjesta na Usori je prva potvrđena od strane Osnovnog suda.

Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, koja je, nakon sprovedene istrage, podignuta protiv Vukašina Zekića, Igora Bukejlovića, Nikole Jerinića, Nikole Jovanovića i Darije Mikerević, svi iz Doboja, zbog krivičnog djela Izborna prevara.

Zekić je na poništenim Opštinskim izborima u Doboju 15.11.2020. godine učestvovao kao član biračkog odbora ispred političkog subjekta „Krug“, Bukejlović ispred „Prve stranke“, Jerinić Narodnog pokreta „Banjaluka zove“, Jovanović ispred Pokreta demokratske akcije – PDA i Mikerević ispred nezavisnog kandidata Darka Lukića. Oni su bili članovi biračkog odbora na prigradskom biračkom mjestu Usora 2.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija je rezultate dobojskih izbora proglasila nevažeći na 89 od ukupno 106 biračkim mjesta u ovom gradu, suspendujući i sve članove biračkih odbora na tim biračkim mjestima, a ponovljeni opštinski izbori za Doboj i Srebrenicu održani su 21.02.2021. godine.

CIK je pokrenulo postupke protiv suspendovanih članova biračkih odbora, a slučaj je nakon krivičnih prijava opozicionih stranaka u Doboju, udruženja i pojedinaca, preuzelo Okružno javno tužilaštvo u Doboju. Tužilaštvo je do sada podiglo 17 optužnica protiv ukupno 79 lica, a optužnica za navedenih pet sa biračkog mjesta na Usori je prva potvrđena od strane Osnovnog suda.

Okružno javno tužilaštvo Doboj im, nakon sprovedene istrage, stavlja na teret da su učestvovali u izbornim prevarama, odnosno da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo izborne prevare, povećavali broj glasalih na izborima, glasajući u korist jednog od kandidata za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboj, da su te radnje izvodili u prethodnom međusobnom dogovoru unutar biračkog odbora, potpisivali ili omogući njima znanim licima da se potpišu u ime birača koji nisu izašli na izbore ili su preminuli.

Osim ovih optužnica, kod OJT Doboj ima još predmeta u postupku, koji se tiču izbornih prevara, od kojih je “najsvežije” objavljeni 1.07.2022. godine – potvrđivanje optužnice zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka i falsifikovanja isprava u postupku izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine u Brodu.

Nakon sprovedene istrage, OJT Doboj je u ovom slučaju podiglo optužnicu protiv Miroslava Ponjevića iz Broda, zbog krivičnih djela Neovlašteno korištenje ličnih podataka i Falsifikovanje isprave, a ta optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Derventi. Optuženi se tereti da je u prvoj polovini 2020. godine na području opštine Brod, u namjeri da stvori uslove za prijavu političke stranke “Srpska radikalna stranka Srpske“ za lokalne izbore u novembru mjesecu 2020. godine za Skupštinu opštine Brod, suprotno uslovima određenim u zakonu, bez saglasnosti građana koristio njihove lične podatke i lažnu javnu ispravu upotrijebio kao pravu, čime je učinio krivična djela neovlašteno korištenje ličnih podataka i falsifikovanje isprave.

Takođe, tokom ove godine, od strane sudije za prethodni postupak Osnovnog suda Doboj potvrđena je optužnica protiv Gorana Bjelca za zloupotrebe kod osnivanja „Radničke partije“ i njenog prijavljivanja za lokalne izbore u Doboju. Sud u Tesliću je potvrdio i optužnicu OJT Doboj protiv Darka Jovetića iz tog grada kod prijavljivanja za poslednje Lokalne izbore u tom gradu Hrvatske seljačke stranke, koji se kao i Bjelac sumnjiči za Neovlašteno korištenje ličnih podataka i Falsifikovanja isprave.

Kada je o Tesliću riječ, Okružno javno tužilaštvo ima aktivan predmet i za slučaj izbornih mahinacija u tom gradu prilikom gklasanja o opozivu aktuelnog načelnika Milana Miličevića. Naime, nakon okončane istrage, OJT Doboj je krajem prošle godine podiglo optužnicu protiv Ristić Nikoline, Kitić Sretka, Gotovac Milorada, Danilović Srđana i Jovetić Darke, zbog krivičnog djela Sprečavanje održavanja izbora i glasanja, te protiv

Gotovac Milorada, Lazić Čede, Danilović Srđana, Seferović Alena i Ignjić Bože, zbog krivičnog djela Izborna prevara i Đukić Save zbog pokušaja krivičnog djela Izborna prevara.

Optuženi se terete da su u postupku provođenja referenduma za opoziv načelnika opštine Teslić, dana 03.03.2019. godine u Tesliću, u više izbornih jedinica prekršili odredbe Izbornog zakona BiH, tako što su na protivpravan način spriječili objavljivanje rezultata glasanja i falsifikovali rezultate glasanja, čime su počinili krivična djela sprečavanje održavanja izbora i glasanja i izborna prevara.

Optužnica je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Tesliću.

(Dobojski.info Foto: Dobojski info/Lj.Đ.)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

borac

08.07.2022 10:07

Ovako vladajuca dobija izbore.Ako nije dovoljno kupuju se papci.To vladajuca klika naziva voljom naroda.

ODGOVORITE
Name

BB

08.07.2022 10:12

Trla baba lan...

ODGOVORITE
Name

Re BB

08.07.2022 12:22

Nema veze. Važno je da bar jedan dobije robiju. Mnogi će odustati od ideje da za 100 KM idu u zatvor.

Name

Xx

08.07.2022 10:18

Konačno su počeli nešto da rade i po tom pitanju. Moraju opravdati svoje plate. Dosta je bilo opstrukcije.

ODGOVORITE
Name

A to

08.07.2022 10:21

Sto narodskim parama i paketicima kupuju jadni narod da glasaju za njih i njihov lopovluk i kriminal nikom nista.gdje tužilaštvo,Sipa,rs policija da pohapsi lopove u socijalnom u doboju sto pokradose sve zarad snsd.svi znaju ali svi i ćute pa onda najbolje svi preko granice!ili cuti i puši i glasaj za paketić

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

08.07.2022 10:26

Sto nisu sacekali da se zavrse Oktobarski izbori pa onda sve 34 optuznice poslati na sud.

ODGOVORITE
Name

Murija

08.07.2022 10:26

Nista od toga ujeo vuk magarca!

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

08.07.2022 10:35

Ocekujem adekvatne kazne i da budu opomena buducim clanovima odbora

ODGOVORITE
Name

!

08.07.2022 10:47

Bravo! Samo ubrzajte malo

ODGOVORITE
Name

Re

08.07.2022 11:19

Sledeca je na redu Modrica ! Vrlo brzo.

Name

Re re

08.07.2022 12:54

Mislis na Derventu? Tu su bas krali.

Name

Idealno Re

08.07.2022 12:56

Iz komentara se zaključuje da su i u Modriči pokradeni izbori...to prvi put sad čujem i pročita...

Name

Slavko

08.07.2022 11:33

I koja je predvidjena sankcija za djela koja se navode?

ODGOVORITE
Name

Apyurd

08.07.2022 11:34

A koliko je i trebalo da se potvrdi strašno i ne dopustivo.

ODGOVORITE
Name

Stvarno

08.07.2022 12:28

Ne znam da li je ovo smiješno ili žalosno. 17 optužnica tek sad pokrenuli jednu. I ovo što su pokrenuli niko iz vladajuće sekte. Pa koga je PDP optužio?

ODGOVORITE