Изборна реформа кључ за ЕУ, политичари обећали: "Радићемо на томе, али послије избора"

Изборна реформа један је од најважнијих услова за напредак БиХ на европском путу. Међутим, сви досадашњи покушаји да се направи неки помак су пропали. Реформе су одложене послије избора, а хоће ли бити воље да се нешто и учини остаје да видимо.

Република Српска 07.07.2022 | 19:49
Изборна реформа кључ за ЕУ, политичари обећали: "Радићемо на томе, али послије избора"

Европски пут ни за кога у БиХ није упитан, али врло су упитне обавезе које на том путу треба испунити. Ту договора нема, а чини се ни жеље да се до њега дође. Након неуспјешних преговора у Неуму, америчко-европски медијатори су напустили БиХ и препустили све домаћим политичарима. И већ тада је било јасно да сами ништа неће постићи.

Непомирјиви ставови, међусобна натезања само су их удаљавали од споразума. За исти сто представнике скоро свих парламентарних странака у БиХ у Бриселу је окупио предсједник Европског савјета Шарл Мишел. Јединства ни ту није било, али декларативно су пристали да након проведених избора, заврну рукаве.

У року од шест мјесеци након формирања власти потребно је провести изборну реформу и ограничену реформу Устава БиХ како би се осигурала пуна усклађеност с пресудама Европског суда за људска права.

"Ја морам рећи да се морају поштивати апсолутно одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру, нарочито у случају Зорнић, која свим грађанима и грађанкама БиХ са напуњених 18 година, без обзира на њихову етничку припадност или неприпадност, омогућава активно и пасивно бирачко право.  Ми такав приједлог још увијек немамо и надам се да ће послије избора, да се припреме промјене како изборног закона тако и ограничене промјене Устава БиХ, без тога нема изумјена Изборног закона", каже Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције “Под лупом” и бивши члан Централне изборне комисије БиХ.

"Али истовремено расправе о пормјенама изборног закона у БиХ су показале неискреност полтиичких лидера у БиХ, неискреност политичких странака. Заправо свима су пуна уста БиХ, демократије и толеранције, а истовремено се покатзало колика је велика неспремност, не бих рекао да се направи било коме уступак, него неспремност, ево конкретно, да се уради нешто што ће изборе учинити праведнијим", каже Бранко Тодоровић из Хелсиншког одбора за људска права РС.

У БиХ нема културе дијалога, нема жеље за компромисом, јер увијек ће нека од страна сматрати да је неко побједник, а неко губитник, што није добро. Призивање наметања рјешења није добро, јер рјешења треба да буду плод унутрашњег договора да би земља могла напријед, сматрају аналитичари.

"Чини ми се да је врло важно да политички лидери на свим странама, а при том мислим на етнонациналне политичаре и политиике, схвате да се глобални контекст изузетно промијенио, да је пажња међународне заједнице појачана према БиХ и да ће међународни актери са великом пажњом пратити све могуће даље процесе у БиХ. Све блокаде, све пријетње блокадама чини ми се да ће бити санкционисане", сматра политички аналитичар Тања Топић.

"Очекујем, ради грађана БиХ, не ради политичара, интервенцију Брисела, па чак увођење одређених санкција економског и финасијског карактера, јер код већине бављење политиком је везано не за одређену идеологију  него искључиво за материјални интерес. И странци морају схватити да кад их онемогућите у ономе за шта се они баве политиком, а то је материјални интерес онда ће се и они другачије понашати", каже Шехић.

У БиХ је потребна истинска реформа, не само изборног закона, него самог изборног процеса који ће укључивати новија техничка рјешења како би се смањиле злоупотребе, истиче Бранко Тодоровић.

"Овакви избори са оваквим изборним законом, оваквом технологијом организацје избора гдје неки политички субјекти, неке политичке странке користе државни буџет да би куповале изборе, да би куповале вољу грађана. Реците ми шта је додјела неких 100 КМ пензионерима и студентинма мјесец дана пред изборе него куповина избора државним новцем. То је криминал", каже Тодоровић.

"И грађани сносе дио одговорности јер на изборима ништа не мијењају, морамо прогледати и следеће изборе искористити да вратимо своју слободу Ии своје достојанство", каже Шехић.

Босни и Херцеговини  је потребна одговорна политика која се неће водити личним или ускостраначким интересима, него политика која ће радити у интересу свих грађана, закључује Шехић.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гордон

07.07.2022 18:29

Ко су људи опозиција у федерацији БиХ .Видимо лица која су тобож напустили странку сда али то је полигичка замка за гласаче.Они и даље раде за странку снсд.У ФБИХ не постоји опозиција.СДП није опозиција .СДП држи пола фбих..Јашу Босњаке заједно са сда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

07.07.2022 20:20

Грађани су изгубили повјерење у фер и поштене изборе јер смо свједоци да изборну превару организују и изводе почев од чланова бирачких одбора преко општинских-градских изборних комисија до чланова ЦИК-а.Наредбодавци су лидери политичких странака који имају највећу корист од лажираних избора.Саучесници су припадници МУП-а и тужиоци који то све посматрају са дистанце и не реагују!Да би се овај циркус почео ублажавати као прво би требало укинути накнаде посланицима и одборницима а исплаћивати им само дневнице за вријеме када присуствују сједницама.Као друго Тужилаштва морају предузимати мјере према посланицима из скупштинске већине који доносе незаконите и штетне одлуке.

Name

Ре

07.07.2022 20:59

Нису глупи да прихвате промјене када имају уходан систем за побједу на изборима. Државне паре, хеликоптере и аудије, комисије, бугарске возове, папке итд. А кога ће то изборни закон занимати послије избора ???

Name

Градјанин

07.07.2022 18:49

А ми ћемо вам то дозволити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yyyyy

07.07.2022 19:25

Кофер. У руке. Ето вам све. И ова народска сиротиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Yyyyy

08.07.2022 07:50

Умјесто"кофере у руке",корисније је борба против владајућих мафија.Ма,колико била тешка,може се доћи до циља,иначе,нисмо вриједни постојања.Трагично је да 15 година,већина живи на ивици биједе,а да нисмо кренули у борбу против власти која нас стихијски пљачка.Ако ћемо бити само обични мјерачи времена као до сада,нисмо ни вриједни свог постојања!Показали смо се највећим гмазовима,који добровољно пристају да буду робови мањине!Ово стање је неподношљиви,и никакав бијег из своје државе не долази у обзир,јер би то значило не запамћени кукавичлук...

Name

Ре

07.07.2022 19:30

Само бјезат одавде ово ниста неваља слазем се са првим коментаром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хај

08.07.2022 01:12

Да је неко вољан довести дрзаву у ред лако би се ријесило донети ваљане законе и правила ко непостује зна се ал проблем.је у надлезним

Name

+

08.07.2022 07:39

СВИМА ВАМА И ДОМАЋИМ И СТРАНИМ СУ БИТНЕ ПАРЕ ОД НАЈСИРОМАПНИЈЕГ НАРОДА У ЕВРОПИ. ИЗА АЛБАНИЈЕ СМО. У Б и Х и РС СВИ ПРИМЕ ПЛАТЕ, А ПОСЛОВЕ САМО ОДГАЂАЈУ. ИЗБОРИ СУ НАРОДЕ ЈЕДИНА МОГУЋНОСТ ДА СЕБЕ ОСЛОБОДИШ ОД ПРОСТАКА И ГУЛИКОЖА. И ДОМАЋИХ И СТРАНИХ. СВА ОПОЗИЦИЈА У Б и Х и. РС ТРЕБА ДА, БОЉЕ АКТИВИРАЈИ НАРОД. ОВИ ДОСАД САМО СЕБЕ БОГАТЕ. НИЗАШТО НИСУ СПОСОБНИ ВЕЋ САМО НАГЛАШАВАТИ НАЦИОНАЛНОСТ. НАРОДЕ НАИВНИ СМО БИЛИ ДОСАД.

ОДГОВОРИТЕ