Izborna reforma ključ za EU, političari obećali: "Radićemo na tome, ali poslije izbora"

Izborna reforma jedan je od najvažnijih uslova za napredak BiH na evropskom putu. Međutim, svi dosadašnji pokušaji da se napravi neki pomak su propali. Reforme su odložene poslije izbora, a hoće li biti volje da se nešto i učini ostaje da vidimo.

Republika Srpska 07.07.2022 | 19:49
Izborna reforma ključ za EU, političari obećali: "Radićemo na tome, ali poslije izbora"

Evropski put ni za koga u BiH nije upitan, ali vrlo su upitne obaveze koje na tom putu treba ispuniti. Tu dogovora nema, a čini se ni želje da se do njega dođe. Nakon neuspješnih pregovora u Neumu, američko-evropski medijatori su napustili BiH i prepustili sve domaćim političarima. I već tada je bilo jasno da sami ništa neće postići.

Nepomirjivi stavovi, međusobna natezanja samo su ih udaljavali od sporazuma. Za isti sto predstavnike skoro svih parlamentarnih stranaka u BiH u Briselu je okupio predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. Jedinstva ni tu nije bilo, ali deklarativno su pristali da nakon provedenih izbora, zavrnu rukave.

U roku od šest mjeseci nakon formiranja vlasti potrebno je provesti izbornu reformu i ograničenu reformu Ustava BiH kako bi se osigurala puna usklađenost s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

"Ja moram reći da se moraju poštivati apsolutno odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, naročito u slučaju Zornić, koja svim građanima i građankama BiH sa napunjenih 18 godina, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili nepripadnost, omogućava aktivno i pasivno biračko pravo.  Mi takav prijedlog još uvijek nemamo i nadam se da će poslije izbora, da se pripreme promjene kako izbornog zakona tako i ograničene promjene Ustava BiH, bez toga nema izumjena Izbornog zakona", kaže Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i bivši član Centralne izborne komisije BiH.

"Ali istovremeno rasprave o pormjenama izbornog zakona u BiH su pokazale neiskrenost poltiičkih lidera u BiH, neiskrenost političkih stranaka. Zapravo svima su puna usta BiH, demokratije i tolerancije, a istovremeno se pokatzalo kolika je velika nespremnost, ne bih rekao da se napravi bilo kome ustupak, nego nespremnost, evo konkretno, da se uradi nešto što će izbore učiniti pravednijim", kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS.

U BiH nema kulture dijaloga, nema želje za kompromisom, jer uvijek će neka od strana smatrati da je neko pobjednik, a neko gubitnik, što nije dobro. Prizivanje nametanja rješenja nije dobro, jer rješenja treba da budu plod unutrašnjeg dogovora da bi zemlja mogla naprijed, smatraju analitičari.

"Čini mi se da je vrlo važno da politički lideri na svim stranama, a pri tom mislim na etnonacinalne političare i politiike, shvate da se globalni kontekst izuzetno promijenio, da je pažnja međunarodne zajednice pojačana prema BiH i da će međunarodni akteri sa velikom pažnjom pratiti sve moguće dalje procese u BiH. Sve blokade, sve prijetnje blokadama čini mi se da će biti sankcionisane", smatra politički analitičar Tanja Topić.

"Očekujem, radi građana BiH, ne radi političara, intervenciju Brisela, pa čak uvođenje određenih sankcija ekonomskog i finasijskog karaktera, jer kod većine bavljenje politikom je vezano ne za određenu ideologiju  nego isključivo za materijalni interes. I stranci moraju shvatiti da kad ih onemogućite u onome za šta se oni bave politikom, a to je materijalni interes onda će se i oni drugačije ponašati", kaže Šehić.

U BiH je potrebna istinska reforma, ne samo izbornog zakona, nego samog izbornog procesa koji će uključivati novija tehnička rješenja kako bi se smanjile zloupotrebe, ističe Branko Todorović.

"Ovakvi izbori sa ovakvim izbornim zakonom, ovakvom tehnologijom organizacje izbora gdje neki politički subjekti, neke političke stranke koriste državni budžet da bi kupovale izbore, da bi kupovale volju građana. Recite mi šta je dodjela nekih 100 KM penzionerima i studentinma mjesec dana pred izbore nego kupovina izbora državnim novcem. To je kriminal", kaže Todorović.

"I građani snose dio odgovornosti jer na izborima ništa ne mijenjaju, moramo progledati i sledeće izbore iskoristiti da vratimo svoju slobodu Ii svoje dostojanstvo", kaže Šehić.

Bosni i Hercegovini  je potrebna odgovorna politika koja se neće voditi ličnim ili uskostranačkim interesima, nego politika koja će raditi u interesu svih građana, zaključuje Šehić.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Gordon

07.07.2022 18:29

Ko su ljudi opozicija u federaciji BiH .Vidimo lica koja su tobož napustili stranku sda ali to je poligička zamka za glasače.Oni i dalje rade za stranku snsd.U FBIH ne postoji opozicija.SDP nije opozicija .SDP drži pola fbih..Jašu Bosnjake zajedno sa sda

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

07.07.2022 20:20

Građani su izgubili povjerenje u fer i poštene izbore jer smo svjedoci da izbornu prevaru organizuju i izvode počev od članova biračkih odbora preko opštinskih-gradskih izbornih komisija do članova CIK-a.Naredbodavci su lideri političkih stranaka koji imaju najveću korist od lažiranih izbora.Saučesnici su pripadnici MUP-a i tužioci koji to sve posmatraju sa distance i ne reaguju!Da bi se ovaj cirkus počeo ublažavati kao prvo bi trebalo ukinuti naknade poslanicima i odbornicima a isplaćivati im samo dnevnice za vrijeme kada prisustvuju sjednicama.Kao drugo Tužilaštva moraju preduzimati mjere prema poslanicima iz skupštinske većine koji donose nezakonite i štetne odluke.

Name

Re

07.07.2022 20:59

Nisu glupi da prihvate promjene kada imaju uhodan sistem za pobjedu na izborima. Državne pare, helikoptere i audije, komisije, bugarske vozove, papke itd. A koga će to izborni zakon zanimati poslije izbora ???

Name

Gradjanin

07.07.2022 18:49

A mi ćemo vam to dozvoliti...

ODGOVORITE
Name

Yyyyy

07.07.2022 19:25

Kofer. U ruke. Eto vam sve. I ova narodska sirotinja

ODGOVORITE
Name

Re,Yyyyy

08.07.2022 07:50

Umjesto"kofere u ruke",korisnije je borba protiv vladajućih mafija.Ma,koliko bila teška,može se doći do cilja,inače,nismo vrijedni postojanja.Tragično je da 15 godina,većina živi na ivici bijede,a da nismo krenuli u borbu protiv vlasti koja nas stihijski pljačka.Ako ćemo biti samo obični mjerači vremena kao do sada,nismo ni vrijedni svog postojanja!Pokazali smo se najvećim gmazovima,koji dobrovoljno pristaju da budu robovi manjine!Ovo stanje je nepodnošljivi,i nikakav bijeg iz svoje države ne dolazi u obzir,jer bi to značilo ne zapamćeni kukavičluk...

Name

Re

07.07.2022 19:30

Samo bjezat odavde ovo nista nevalja slazem se sa prvim komentarom

ODGOVORITE
Name

Haj

08.07.2022 01:12

Da je neko voljan dovesti drzavu u red lako bi se rijesilo doneti valjane zakone i pravila ko nepostuje zna se al problem.je u nadleznim

Name

+

08.07.2022 07:39

SVIMA VAMA I DOMAĆIM I STRANIM SU BITNE PARE OD NAJSIROMAPNIJEG NARODA U EVROPI. IZA ALBANIJE SMO. U B i H i RS SVI PRIME PLATE, A POSLOVE SAMO ODGAĐAJU. IZBORI SU NARODE JEDINA MOGUĆNOST DA SEBE OSLOBODIŠ OD PROSTAKA I GULIKOŽA. I DOMAĆIH I STRANIH. SVA OPOZICIJA U B i H i. RS TREBA DA, BOLJE AKTIVIRAJI NAROD. OVI DOSAD SAMO SEBE BOGATE. NIZAŠTO NISU SPOSOBNI VEĆ SAMO NAGLAŠAVATI NACIONALNOST. NARODE NAIVNI SMO BILI DOSAD.

ODGOVORITE