Тужилаштво БиХ формирало предмет у случају “Вијадукт”

Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало је кривични предмет у вези предузећа “Вијадукт” из Словеније, а којем је Република Српска дужна исплатити 90 милиона марака због једнострано раскинуте концесије за градњу хидроцентрала на ријеци Врбас, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 06.07.2022 | 19:04
Тужилаштво БиХ формирало предмет у случају “Вијадукт”

Предмет је формиран на основу истраге коју је покренула Криминалистичка полиција МУП-а Републике Српске, а по налогу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци.

У склопу истраге испитују се евентуалне незаконитости у пословању предузећа “ХЕС Врбас” чији је један од сувласника био “Вијадукт” и које је требало градити централе.

Међутим, Влада Републике Српске концесионара никада није увела у посјед, што је био повод за покретање арбитражног спора у Вашингтону који је окончан у априлу ове године.

Словенци су да посјетимо, прије покретања арбитраже нудили нагодбу од пар милиона евра, али су у Влади Републике Српске то одбили, сматрајући како је правда на њиховој страни.

Од доношења пресуде, актуелна власт у Српској се углавном труди да одговорност пребаци на тадашњу Владу коју је водио Драган Микеревић, а касније преузео Перо Букејловић.

Ангажован је и експертски тим који је у потрази за правним лијеком, док су са друге стране правни заступници “Вијадукта” већ упутили захтјев за исплату новца.

Да подсјетимо, уговор о додијели концесије вриједан 165 милиона евра Влада РС је са „ХЕС Врбас“ потписала 2004. године, а њиме је била планирана изградња ХЕ „Крупа“ и ХЕ „Бањалука-Ниска“.

Међутим, годину касније око 20.000 грађана Бањалуке потписало је петицију против овог пројекта, а с обзиром да се пројекат десет година није реализовао, уговор је раскинут у септембру 2015. године.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

06.07.2022 20:41

Е сад тек мозете прст у уво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2022 21:47

Опет покренули. Када ћемо једном чути ОСУДИЛИ.

Name

Василије

07.07.2022 06:00

Власници предузећа Виадуцт д.о.о. (не ВИАДУКТ) су двојица друмских разбојника надпросјечно намазаних свим правним смицалицама. Предузеће нема ни службене просторије, нема запослених, нема остварених никаквих прихода, народски речено предузеће ташна - машна. Вјероватно су некога алавог примјерка из Владе подмазали - не за велике паре да су са том мафијашком фирмом потписали тај веома штетни уговор. Драган Микеревић се тренутно бави пљачкањем рачуноводских сервиса, да се ти људи не могу већ одбранити од намета, које им намеће то удружење од кога има користи само он и неколико људи око њега. Прво би морао одговарати за потписивање са словеначким друмским разбојницима тако штетног уговора, кога морају отплатити грађани и наравно ослободити све рачуноводске сервисе да плаћају том мафијашу рекет за квази лиценце и застарјеле и обавезне семинаре за као услов за обављање рачуноводских услуга. Сумњам да је у те криминалне послове уплетен и Жељко Ковачевић, адокатска и судска мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

07.07.2022 06:45

Истина у овом случају изгледа овако. Бивша,ПДП власт потпише концесију са поменутом фирмом и недуго затим пада и долази Додик на власт. Састаје се са Вијадуктом и тражи свој,ни мало мали,дио. Ови му не дају,а он у инат прави мало више њих Бочац 2 са Интегралом. Ови нормално утужују РС и добивају спор а њега заболе уво за 90 милиона које ми плаћамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

07.07.2022 12:22

Овај "посао" је оћигледна намјештаљка, неко из владе РС је потписао уговор о концесији са фирмом Вијадукт, знајући унапријед да због бојкота грађана и удружења еколога, пројекат неће проћи, затим слиједи унапријед договорена тужба, са намјером да се буђет РС олакша за деведесет милиона км, а потписнику уговора о концесији, наравно, иде добар проценат од тих пара. Дакле ово је савршен примјер високе државне корупције!

ОДГОВОРИТЕ