Tužilaštvo BiH formiralo predmet u slučaju “Vijadukt”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je krivični predmet u vezi preduzeća “Vijadukt” iz Slovenije, a kojem je Republika Srpska dužna isplatiti 90 miliona maraka zbog jednostrano raskinute koncesije za gradnju hidrocentrala na rijeci Vrbas, saznaje portal CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 06.07.2022 | 19:04
Tužilaštvo BiH formiralo predmet u slučaju “Vijadukt”

Predmet je formiran na osnovu istrage koju je pokrenula Kriminalistička policija MUP-a Republike Srpske, a po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

U sklopu istrage ispituju se eventualne nezakonitosti u poslovanju preduzeća “HES Vrbas” čiji je jedan od suvlasnika bio “Vijadukt” i koje je trebalo graditi centrale.

Međutim, Vlada Republike Srpske koncesionara nikada nije uvela u posjed, što je bio povod za pokretanje arbitražnog spora u Vašingtonu koji je okončan u aprilu ove godine.

Slovenci su da posjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani.

Od donošenja presude, aktuelna vlast u Srpskoj se uglavnom trudi da odgovornost prebaci na tadašnju Vladu koju je vodio Dragan Mikerević, a kasnije preuzeo Pero Bukejlović.

Angažovan je i ekspertski tim koji je u potrazi za pravnim lijekom, dok su sa druge strane pravni zastupnici “Vijadukta” već uputili zahtjev za isplatu novca.

Da podsjetimo, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tatar

06.07.2022 20:41

E sad tek mozete prst u uvo

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2022 21:47

Opet pokrenuli. Kada ćemo jednom čuti OSUDILI.

Name

Василије

07.07.2022 06:00

Власници предузећа Viaduct d.o.o. (не ВИАДУКТ) су двојица друмских разбојника надпросјечно намазаних свим правним смицалицама. Предузеће нема ни службене просторије, нема запослених, нема остварених никаквих прихода, народски речено предузеће ташна - машна. Вјероватно су некога алавог примјерка из Владе подмазали - не за велике паре да су са том мафијашком фирмом потписали тај веома штетни уговор. Драган Микеревић се тренутно бави пљачкањем рачуноводских сервиса, да се ти људи не могу већ одбранити од намета, које им намеће то удружење од кога има користи само он и неколико људи око њега. Прво би морао одговарати за потписивање са словеначким друмским разбојницима тако штетног уговора, кога морају отплатити грађани и наравно ослободити све рачуноводске сервисе да плаћају том мафијашу рекет за квази лиценце и застарјеле и обавезне семинаре за као услов за обављање рачуноводских услуга. Сумњам да је у те криминалне послове уплетен и Жељко Ковачевић, адокатска и судска мафија.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

07.07.2022 06:45

Istina u ovom slučaju izgleda ovako. Bivša,PDP vlast potpiše koncesiju sa pomenutom firmom i nedugo zatim pada i dolazi Dodik na vlast. Sastaje se sa Vijaduktom i traži svoj,ni malo mali,dio. Ovi mu ne daju,a on u inat pravi malo više njih Bočac 2 sa Integralom. Ovi normalno utužuju RS i dobivaju spor a njega zabole uvo za 90 miliona koje mi plaćamo.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

07.07.2022 12:22

Ovaj "posao" je oćigledna namještaljka, neko iz vlade RS je potpisao ugovor o koncesiji sa firmom Vijadukt, znajući unaprijed da zbog bojkota građana i udruženja ekologa, projekat neće proći, zatim slijedi unaprijed dogovorena tužba, sa namjerom da se buđet RS olakša za devedeset miliona km, a potpisniku ugovora o koncesiji, naravno, ide dobar procenat od tih para. Dakle ovo je savršen primjer visoke državne korupcije!

ODGOVORITE