Европски парламент изгласао данас резолуцију о Србији

Посланици Европског парламента данас су великом већином гласова усвојили Резолуцију о Србији.

Србија 06.07.2022 | 13:46
Европски парламент изгласао данас резолуцију о Србији

Народна скупштина усвојила је у другом наставку 22. редовне сједнице пет извјештаја и двије одлуке

Резолуцијом се изражава подршка чланству Србије у ЕУ, али се званични Београд позива да се хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије, и то се поставља као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

Извештај известиоца Владимира Билчика о Србији подржала су 523 посланика Европског парламента, против је било њих 78, а 34 су била уздржана.

Резолуцијом о Србији се изражава подршка Европског парламента "будућем чланству Србије у ЕУ", али и подсећа да кредибилна перспектива проширења захтева ангажман у неопходним реформама и приврженост европским стандардима и вредностима.

Европски парламент је у овогодишњем извештају о Србији, поред владавине права и нормализације односа са Приштином, укључио и усклађивање са санкцијама против Русије као кључни елемент који би требало да одређује укупан напредак земље на путу приступања ЕУ.

Известилац за Србију Владимир Билчик, поводом усвајања Резолуције о Србији, наглашава да је приступање ЕУ "стратешка одлука Србије", а да ЕП очекује да је "стратешки третира и политичко руководство земље".

"Зато је важно да се Србија креће ка ЕУ, а не у страну", поручио је Билчик.

У текст резолуције амандманима је укључено и да се од Србије и Косова очекује потписивање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа "заснованог на међусобном признању", што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном документу институције ЕУ као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

Европски парламентарци похвално су се одредили према напретку који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи коју Србија показује у управљању миграцијама.

На нацрт извештаја о Србији који је поднео известилац Владимир Билчик поднето је 439 амандмана, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Усвојен на пленаром заседању, извештај Европског парламента добио је форму резолуције, која није правно обавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.

Виола фон Крамон има поруку за Србију

Известитељка Европског парламента за Косово Виола фон Крамон током дебате о извештају о Србији пред Европским парламентом позвала је званични Београд да се јасно окрене ка ЕУ.

Она је такође "подсетила" председника Србије Александра Вучића на "неопходност усклађивања" са европским заједничким позицијама.

"Верујем да је руска агресија одлучујући моменат у нашој историји и да ЕУ очекује од нове владе пуно усклађивање у области спољне политике укључујући и увођење санкција. Морамо да искористимо овај моменат како бисмо прекинули везе Србије са Кремљом и како би се Србија јасно окренула ка ЕУ", поручила је Виола фон Крамон.

(Тањуг Фото: Илустрација/АА)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Знаци хоцете крај

06.07.2022 11:55

Нуклеарни рат на Балкану ... Временима морамо против Енглеза ... Сутра неце многи цовек бити убијен ... Мијењамо 100 енглеза за једног цивила из свијета ... Убрзан антиенглески самит ... Земље несврстаних су да се окупе заједно са Азијом и да се у свети рат против Енглеза крене ... Европске дрзаве могу да изаберу зивот или смрт, да униставају са нама Енглескли народ или да буду унистени, да ниста спознајом како ствари стоје ... Многи спектри су исцрпљени и познати ... Униставање Енглеског зивња, антигеноцид поциње и овде и из јос многих тацака непознатих димензија, онаквих какве су нам на поцетку биле и ове ... Инати се Трисицу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОПУРДЕ

06.07.2022 12:20

ОНИ БИ ДА СЕ ИГРА ПО ЊИХОВОМ . НЕК ОНИ УКИНУ ПФИЗЊАЊЕ КОСОВА.

Name

Косово & Донбас

06.07.2022 11:56

Има ли ико да казе ЕУ да су тзв Косово и тзв Донбас исте ствари ! Да препусте лоптицу ЕУ и нека одреде исти основ . Ако це да признају Донбас да колко сутра признајемо Косово . Ако нема признања Донбаса нема ни признања Косова. Пребаците лоптицу у њихово двористе . Политицки представници се погубе кад оду у ЕУ па ме знају реци конкретно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам ја цлан никаве

06.07.2022 11:57

ЕУ, ево ме у свету и при дома при Богу, одлуцујемо да се кроз времена супроставимо и заврсимо са свим Енглеским на Земљи ... То са ЕУ неце никога ни утјесити ни спасити, мозе само унистити за примјер онима који остају ... Енглеско је антиљудско ... Требаце времена да се схвати. Да се убрза ... Инати се Трисицу ... То ти је природа ... Да гресис ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Францудса це

06.07.2022 13:06

Напустити ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.07.2022 13:16

Нека се ЕУ изјасни прије о својим правилима која је увела о територијалном интегритету и непроменљивости граница и дали то важи за Србију и Украјину или само за Украјину

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС-у

06.07.2022 14:05

Гори под ногама ??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

06.07.2022 14:14

ЕУ не постоји..То је удрузење под власти Америке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

07.07.2022 08:55

Нема тог Србина на свијету који смије потписти признање!

ОДГОВОРИТЕ