Evropski parlament izglasao danas rezoluciju o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji.

Srbija 06.07.2022 | 13:46
Evropski parlament izglasao danas rezoluciju o Srbiji

Narodna skupština usvojila je u drugom nastavku 22. redovne sjednice pet izvještaja i dvije odluke

Rezolucijom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali se zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to se postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Izveštaj izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržala su 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 su bila uzdržana.

Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Evropskog parlamenta "budućem članstvu Srbije u EU", ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.

Evropski parlament je u ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebalo da određuje ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, povodom usvajanja Rezolucije o Srbiji, naglašava da je pristupanje EU "strateška odluka Srbije", a da EP očekuje da je "strateški tretira i političko rukovodstvo zemlje".

"Zato je važno da se Srbija kreće ka EU, a ne u stranu", poručio je Bilčik.

U tekst rezolucije amandmanima je uključeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju", što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu institucije EU kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koju Srbija pokazuje u upravljanju migracijama.

Na nacrt izveštaja o Srbiji koji je podneo izvestilac Vladimir Bilčik podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Usvojen na plenarom zasedanju, izveštaj Evropskog parlamenta dobio je formu rezolucije, koja nije pravno obavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

Viola fon Kramon ima poruku za Srbiju

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Ona je takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajedničkim pozicijama.

"Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU", poručila je Viola fon Kramon.

(Tanjug Foto: Ilustracija/AA)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Znaci hocete kraj

06.07.2022 11:55

Nuklearni rat na Balkanu ... Vremenima moramo protiv Engleza ... Sutra nece mnogi covek biti ubijen ... Mijenjamo 100 engleza za jednog civila iz svijeta ... Ubrzan antiengleski samit ... Zemlje nesvrstanih su da se okupe zajedno sa Azijom i da se u sveti rat protiv Engleza krene ... Evropske drzave mogu da izaberu zivot ili smrt, da unistavaju sa nama Engleskli narod ili da budu unisteni, da nista spoznajom kako stvari stoje ... Mnogi spektri su iscrpljeni i poznati ... Unistavanje Engleskog zivnja, antigenocid pocinje i ovde i iz jos mnogih tacaka nepoznatih dimenzija, onakvih kakve su nam na pocetku bile i ove ... Inati se Trisicu ...

ODGOVORITE
Name

LOPURDE

06.07.2022 12:20

ONI BI DA SE IGRA PO NJIHOVOM . NEK ONI UKINU PFIZNJANJE KOSOVA.

Name

Kosovo & Donbas

06.07.2022 11:56

Ima li iko da kaze EU da su tzv Kosovo i tzv Donbas iste stvari ! Da prepuste lopticu EU i neka odrede isti osnov . Ako ce da priznaju Donbas da kolko sutra priznajemo Kosovo . Ako nema priznanja Donbasa nema ni priznanja Kosova. Prebacite lopticu u njihovo dvoriste . Politicki predstavnici se pogube kad odu u EU pa me znaju reci konkretno .

ODGOVORITE
Name

Nisam ja clan nikave

06.07.2022 11:57

EU, evo me u svetu i pri doma pri Bogu, odlucujemo da se kroz vremena suprostavimo i zavrsimo sa svim Engleskim na Zemlji ... To sa EU nece nikoga ni utjesiti ni spasiti, moze samo unistiti za primjer onima koji ostaju ... Englesko je antiljudsko ... Trebace vremena da se shvati. Da se ubrza ... Inati se Trisicu ... To ti je priroda ... Da gresis ..

ODGOVORITE
Name

Francudsa ce

06.07.2022 13:06

Napustiti EU.

ODGOVORITE
Name

Goran

06.07.2022 13:16

Neka se EU izjasni prije o svojim pravilima koja je uvela o teritorijalnom integritetu i nepromenljivosti granica i dali to važi za Srbiju i Ukrajinu ili samo za Ukrajinu

ODGOVORITE
Name

RS-u

06.07.2022 14:05

Gori pod nogama ??‍♂️

ODGOVORITE
Name

Šejtan

06.07.2022 14:14

EU ne postoji..To je udruzenje pod vlasti Amerike..

ODGOVORITE
Name

Jovan

07.07.2022 08:55

Nema tog Srbina na svijetu koji smije potpisti priznanje!

ODGOVORITE