Ево због чега Стевандић није дао бланко подршку Додику

Дисциплину "уцјена" Стевандић је давно усавршио као један од првих „папака“ СДС-а који је продао вјеру за вечеру и опозициони страначки дрес замјенио уз огромне бенефите за себе...

Република Српска 06.07.2022 | 12:58
Ево због чега Стевандић није дао бланко подршку Додику

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић, уколико на изборима побиједи владајућа коалција, биће нови предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Ову информацију Стевандић је подијелио са својим страначким колегама, након недавне Конвенције Уједињене Српске у Градишки на којој су представили своје листе, слоган, печат и изборни програм.

Како Уједињена Српска на тој Конвенцији није дала подршку кандидатима СНСД-а за појединачне функције  Милораду Додику и Жељки Цвијановић, Стевандић је на дружењу након Конвенције открио детаље овог сценарија.

„Додик ми је обећао позицију предсједника Народне скупштине и то је за нас довољно. Али то се мора још уковати и не смијемо допустити да нас извара. Зато ћемо са подршком изаћи на Предсједништво партије 10. јула на Јахорини, уз додатне гаранције и наше услове“, рекао је Стевандић сарадницима на дружењу у Градишци.

У  текстовима у појединим медијима које контролише, Стевандић је одмах пустио текст како наводно Уједињена Српска није жељела да да бианко подршку кандидатима СНСД-а,  јер „у Уједињеној Српској одлуке доносе органи – Предсједништво и Главни одбор“.

„Наше одлуке се не могу наручивати или договарати бланко, јер су резултат широког консензуса. Само тако имају смисао и могу се спровести и остварити на сваком дијелу Републике Српске. То се иначе зове имати карактер“, рекао је Стевандић, који је карактерно отпочео финалну трговину за себе и своју позицију.

Уједињена Српска је још прошле године усвојила закључке у којима предлаже Ненада Стевандића за једну од инокосних функција, иако су знали да унутар коалиције за то нема шансе. Али није ни била ствар у томе, како је сада открио и сам Стевандић, ствар је у трговини функцијама.

Стевандић већ зна да не може бити предсједник Владе, а да је функција предсједника Народне скупштине,  друга позиција у власти, оно што га одавно занима још од времена када је у прошлом сазиву био њен потпредсједник. Управо са те позиције, користећи логистику и све скупштинске капацитете, Стевандић је и направио своју партију, Уједињену Српску.

Од тада је углавном уцјенама подршке Додику и сличним методама за своје кадрове обезбједио руководећа мјеста у власти и био издашан у запошљавању новопридошлих чланова, посебно када је ријеч о школама, поштама, здравственом сектору, цивилној заштити, али и Служби Народне скупштине у коју је Стевандић посљедњих неколико година инсталисао велики број својих кадрова.

„А када дођем на чело Скупштине, све ћу посмјењивати. Од генералног секретара, помоћника, шефова одсјека и довешћемо своје људе. Када то заокружимо Додик ће морати да игра како ми свирамо, јер то ће бити наша најјача полуга власти и одлучујући фактор моћи“, рекао је Стевандић, откривајући своје планове сарадницима након Конвенције у Градишци.

Да се није шалио говори и податак да је већ имао спремна нека од имена. Тако је рекао да ће за генералног секретара одмах поставити Тиху Џакића, а за његовог помоћника некадашњу новинарку Марију Бубало Ђуран коју је довео у Народну скупштину за своју секретарицу када је био њен потпредсједник.

Марија Бубало Ђуран касније је под његовим притиском постала и секретар једног од скупштинских одбора и главни лични информатор унутар Народне скупштине, али и Клуба УС. За своје услуге добро је награђена, тврде незадовољни у УС.  

Стевандић је носилац кандидатске листе за Народну скупштину Српске у Изборној јединици три и његов улазак у скупштинске клупе је сигуран.  Оно што није сигурно је пролазак садашњег потпредсједника Народне скупштинске Милана Петковића у бх парламент.

Стевандић је ставио Петковића за носиоца листе Уједињене Српске за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у Изборној јединици један, како би га елиминисао из партије, будући да му већ дуго прави проблеме.

Наиме, Петковић је јавно у медијима за  свој лош резултат на претходним изборима окривио Стевандића.

„У Уједињену Српску сам ушао срчано, са жељом да допринесем и помогнем. Кандидовао сам се за изборе 2020. године са жељом да помогнем партији. Доживио сам пораз и сматрам да то није из разлога што ме нису подржали грађани, него чланство моје странке, прије свега руководство, на челу са Стевандићем“, рекао је недавно у једном тв интервјуу Петковић.

Посебно га је изненадило, како је рекао, то што на мјесто на којем је Стевандић гласао није добио гласове.

„Изненадио сам се када сам сазнао да ни он није гласао за мене, јер нисам имао гласова на мјесту гдје он гласа. Његово образложење је било да је он гласао, али да његових гласова нема, те да је у питању инжењеринг, односно да сам покраден и да моји резултати нису читани када су читани гласови. Шта год било то је иза нас, ми смо тај неспоразум превазишли“, рекао је навини Петковић, што му Стевандић враћа жртвовањем на листи на којој неће проћи након чега ће бити елиминисан из руководства УС.    

Наивни млађани Петковић отишао је и корак даље, рекавши опште познату ствар да се, иако Народна скупштина бира Владу, Влада често поставља испред НС РС и да не показује довољно поштовања према народним посланицима, односно НС РС као највећој законодавној институцији.

Управо то јесте циљ Стевандића, овладавање Народном скупштином, инсталисање својих кадрова, и појачавање капацитета уцјене према коалиционим партнерима.

Ову дисциплину Стевандић је давно усавршио као један од првих „папака“ СДС-а који је продао вјеру за вечеру и опозициони страначки дрес замјенио уз огромне бенефите за себе.

Тај политички трговачки капацитет Стевандић је започео још у СДС-у када је 2012. године, мимо воље руководства партије, у Градском одбору Бањалука излобирао кандидатуру за градоначелника Бањалуке и тако „отео“ добар број гласова тадашњем кандидату опозиције Драгану Чавићу и омогућио побједу СНСД-а. Упућени тврде да му је за ту услугу један од тајкуна блиских СНСД-у исплатио на руке више од милион КМ.  

(БН Фото: Фејзбук/РАС Србија)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Стевандићу

06.07.2022 11:10

Одкуд ти стан у Бечу? Одкуд ти апартмани у Београду на води? Одкуд ти нова вила у Б.Луци? И све то за двије године короне! МРШ, МРШ, МРШ, !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2022 13:08

Лоповска странка,навикао у рату да караде,сада само настављају.

Name

Мргуд

06.07.2022 13:18

АКО БОГДА РАТА СВЕ ТО ОДЕ.МОЈ СТЕВАНДИЦУ..

Name

Сале

06.07.2022 15:41

Тетка му оставила

Name

Горан

06.07.2022 11:10

Ичеш ти у Фочу бандиту !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.07.2022 11:10

Нама је и добро ко нам капу кроји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

06.07.2022 12:56

Сви су одвратни..погледајте само те фаце...фуј

Name

Ре

06.07.2022 13:24

Па нису они криви ми ,,боље рецено,, ви сте их бирали да вас представљају па их опет подрзите у октобру

Name

БАЊА ЛУКА

06.07.2022 11:12

Србенда офуцани шљам из Дрвара ,јебо вас ко вас фоведе у Бањалуку крме лоповско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

06.07.2022 11:13

ТО У ФОЧИ СЕ ДОГОВАРАЈТЕ КАД СЕ БУДЕТЕ ИГРАЛИ КО ЋЕ БИТИ ПРЕШЈЕДНИК БАГРО ГОТОВО ЈЕ ВАШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

06.07.2022 11:16

Жалосно да жалосније не може бити, шта је Додик себи дозволио, јбо га Стевандиц и Шпирић изгубио је Бањалуку због њих и Цвијановицке и Тегелтије а тек ће да изгуби све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2022 13:27

Лудаце залосно је сто ти након свега залис секту и бурлу сто су изгубили Бањалуку сва среца па смо се мало ослободили лопова и бурле ал има јос вецину тако да се нисмо скроз ослободили од мафије

Name

РЕ

06.07.2022 14:00

ПА МИЛЕ ЈЕ ОКУПИО СЛИЧНЕ СЕБИ ПА СЕ НЕЗНА КО ЋЕ КОГА..

Name

Лазо

06.07.2022 11:16

Кога ова њасви мозе да уцјењује.. Угасице га Миле као да није ни постојао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2022 12:12

Ма миле је угасио сам себе доста више и вас багро сад слиједи поријекло имовине па робија

Name

Ре

06.07.2022 11:17

Чему се ова двојица смијешкају и шегаче, као да се ништа озбиљно не дешава у пуној криминала РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зола

06.07.2022 16:27

Немој само да плацес у Октобру и да прицас како су избори покрадени јаднице јадни

Name

Фебо

06.07.2022 11:17

Ништа ново у његовом родном крају је већина таквих част изузецима само гледају себе а други могу да поцркају од глади неби им дали кору хљеба ал ваљда има бога да то поправи кад народ неможе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

06.07.2022 11:18

ВЈЕРУЈЕМ ДА БИ НАЈБОЉЕ ОВИМ ПАПЦИМА ОДГОВАРАО НАЗИВ,, УЈЕДИЊЕНИ ЛОПОВИ СРПСКЕ"ЈЕР ПРИЈЕ СВЕГА СУ ЛОПОВИ ОД ПРВОГ ДО ЗАДЊЕГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

06.07.2022 11:21

Рзацун без крцмара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видис их

06.07.2022 11:23

Заједно ко казе да нема слоге измедју СДС и СНСД ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борик

06.07.2022 11:27

Људски род заудара због оваквих као стевандиц..како смо ми , срби , себи допустили ове наказе ,да нам кроје судбину , бог драги зна како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање?

06.07.2022 11:27

Да ли овај др Стевандиц признаје Смита?Односно да ли би га признао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

06.07.2022 11:29

Фуј,фуј,фуј...и они који су с њим су фуј,фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

06.07.2022 11:30

Не могу да схватим ментални склоп људи који могу да гласају за Стевандића и Петковића.Сумњам и да њихова комплетна породица гласа за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.07.2022 11:33

Два куртон. Цуј, даје се њему лицно позиција, а то је довољно за цитаву странку. Колико цовјек мора да буде самозив да би овако несто изјавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.07.2022 11:34

Два куртона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каракајци

06.07.2022 11:35

Онај ко гласа за овакве изроде, треба да нас Бог казни све, да гласамо за Кока Васица једну незналицу, битангу и лопова, Зељковица који је опустосио Институт за јавно здравство, оног Радовица незналицу из Поста, Синису Илица коцкара и његовог кума оног недораста Јарца и слицне њима. недао нам Бог да се гласа за такве. Упамет мој народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

06.07.2022 11:35

Видите ви народе овога уцјењивача..памет у главу и оловку у руке...тик так...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да не

06.07.2022 11:36

Стевандија црвено комби ће бити један од кандидата за Туњице или Фочу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.07.2022 11:44

Никад од овога ниста добро произаћи неће.Ово је класична пијаца и препродаја па ко га коме завали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ДА

06.07.2022 11:52

ТЕК САД ИМА ДА НАС,,УСРЕЋИ,,ОВА БРАТИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман људи.

06.07.2022 11:52

Па овај треба да одговара за огромну пљацку народа за вријеме Короне као надредјени Зељковицу и да иде на суд .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

06.07.2022 11:56

Посто неце победити нема ниста од талова и фотеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000 година робије

06.07.2022 12:03

На овим сликама. Без изузетка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

06.07.2022 12:04

За Стевандића ћу дати само један коментар а то је, дрварчанин. Ко зна шта сам мислио зна. Благо оном ко са њима треба нешто да ради......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Други коментар

06.07.2022 13:14

Дрења ...

Name

Сељак 250

06.07.2022 12:09

Стевановић би дао и дупе ради користи фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.07.2022 12:13

Ако побиједе, видјећемо ко је јачи трговац- уцењивач. Он или Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.07.2022 12:34

МА ИДИОТИ. БЕЛОСВЕТСКИ. САМО ВАМ ЈЕ ДО ФУНКЦИЈА И ПРИВИЛЕГИЈА. СА ГРБАЧЕ ОВОГ НАРОДА. ДА ЛО ИШТА ДОБРО РАДИТЕ НАРОДУ. ПОКРЕТНА БОЛНИЦА, ЗДРАВСТВО РАДИ У НЕМОГУЋИМ УСЛОВИМА. СА ВАМА И ДОДИКОМ СВА ЈЕ РС ДЕМОЛИРАНА. СРАМ ВАС БИЛО. ЗА РОБИЈУ СТЕ МНОГИ. АЛИ И ТУЖИЛАШТВО И СУДСТВО ЈЕ ТРУЛО И ПОСЛУПНИК ВЛАСТИ. НЕ РАДИТЕ, ОНО ШТО СТЕ УЧИЛИ. ОВИХ 3О ГОДИНА НАЈВИШЕ ВРИЈЕДИ ПРОДАТИ ОБРАЗ ЗА КАПИТАЛ. МЛАТИТИ ЈЕЗИКОМ ПРАЗНУ СЛАМУ. НИГДЈЕ НИ, РАЧУНОВОЂА ПРАВИХ, НИ РЕВИЗОРА НИ ИСПЕЦИЈА, НИ КОМИСИЈА. ХАОС У РС. НАРОД ГЛАДАН И СА ОВОМ СКУПОЋОМ БОРИ СЕ ДА ПРЕЖИВИ. ДУЖНИ СВИ. И РС И КУЋНИ БУЏЕТИ. ДИЈАСПОРА ЈЕ НЕИНФОРМИСАНА ПА ВАМ ПОМАЖЕ ДА ОПСТАЈЕТЕ НА ВЛАСТИ. ГЛЕДАЈУ САМО ЛАЖИ НА РТРС. ПОЗОБАЛИ ДРУШТВЕНА ПРЕДУЗЕЋА. БАШ ТАМО ОПШТИНА ГРАДИШКА У НОВОЈ ТОПОЛИ, ТАЈ ПИК МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ. ПОГЛЕДАЈТЕ ТАЈ ФИЛМ СА СВОЈОМ НАПРЕДНОМ СТРАНКОМ. ВУКАНОВ ЈЕ ФИЛМ О ТОМ ГРОБЉУ. СРЕТНИ СМО МИ У ЈЕ ПТО САДА ИНАМО ПОШТЕНОГ ПЕРТОВИЋА, КОЈИ СИЈЕЧЕ КОРУПЦИЈУ. ХВАЛА МУ. ЗА ВКАСТ ИСИМ ЊИХ И ЊХОВИХ, ГЛАСАЈУ САМО СЕНИЛНИ ПЕЗИОНЕРИ. ОЕНЗИОНЕР САМ. НЕСТРАНАЧКИ. У РАТУ ОД ПЛИЈЕНА И ПОКЛОНА НА РАЧИ, МОРАЛИ СМО У ТОЈ ГРАДИШЦИ, ПЛАТИТИ 6.ООО ДМ ЗА ВОЈСКУ. ЊИМА НИЈЕ ТО СТИГЛО. ГЛАВУ ДАМ. ВЕЋ ТАКВИМ ТРУЛИМ НАДРИЉЕКАРИМА, ПОЛИТИЧАРИМА И КО ЗНА КОМЕ. ТАД ЈЕ ТАКВА ВАША ПОЛИТИКА ПОЧЕЛА. САМО МОЛИМ ОНЕ, КОЈИ РАДЕ ВАНИ, ДА НЕ ШАЉУ НИ СВОЈИМА НОВАЦ. ОНИ ОВУ ВЛАСТ, КОЈА СЕ БУСА СРПСТВОМ ПОДРЖАВА. НЕКА ИМ ДОЂЕ ПАМЕТ У ГЛАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФУЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ СТОКО

06.07.2022 12:36

ПА ЗСР ИМА ЈОС МЕНТАЛНИ СКЛОПОВА КОД НАС У РС.. КОЈИ ПОXРЗАВАЈУ ОВУ ФУКАРУ.. О БОЗЕ ТИ САЦУВАЈ.. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЦЕ.. И НАПОКОН И У 21 ВЈЕК.. БОССНЦИ УЛАЗЕ КАО ГЛУПИ И НЕОИСМЕНИ НАРОД.. СПАЉЕНИ МОЗГОВИ И ЗЕМЉА.. ФУЈЈЈЈ икад и нецу из ДЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

06.07.2022 12:36

Какав ментални склоп може подржавати ове идиоте и стевандица(малим словом) . Добро нам је још...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болест

06.07.2022 12:48

Додик се окрузијио највецом багром, криминалцима, дрогерима, неписмењацима..дзајиц, .стевандиц, васиц, несиц, главас, хахахахха да их је по затвору тразио грдје не би насо, мада неки и јесу из затвора у политику, о милораде, одзвонило је и твоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

06.07.2022 12:50

Какав крмак је овај Стевандић, баш га је гадно гледати али и слушати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

06.07.2022 13:03

Овај (не)човјек је издао Караџића,издао Плавшићку,издао Мрву,издао Шаровића,издао Дрвар,издао Соколски,издао вјеру за вечеру,све издао. Надам се да то Додик све зна боље од мене и није ми јасно шта чека и шта очекује од овог дебелог смрада ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

06.07.2022 14:44

И на крају се назвао,, уједињена Српска"..

Name

Ал Гебра

06.07.2022 13:23

Скуп је математицки појам који се не дефинисе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

06.07.2022 13:39

Даће бог да ни цензус не предју!Скупштина,нула посланика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

06.07.2022 14:32

Дрварчанин дошао у Бањалуку и хара...како му воља..у рату, након рста. Како то примају грађани Б.луке без реакције то ме занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

06.07.2022 14:39

Олош Стевандић запошљава конобарице у министарство просвјете као правнице пази молим те странке и направе све го шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

06.07.2022 14:55

Црвени комби још вози, докле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билик

06.07.2022 16:51

Ако Зељковић пропјева а пјеваће после избора сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келнер

06.07.2022 17:40

Нема им мира дуњића ,пропали су

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИОН

07.07.2022 07:49

Шта раде са тим милионима? ПРИСЈЕЛИ ИМ!!! Не може то издобрити! Први папак СДС је отворио пут прелетача. По томе ће остати упамћен. Не могу да схватим да они могу бити срећни са тим нашим милионима, а народ око њих гладан, исцрпљен, обесправљен... И шта ће рећи на СТРАШНОМ СУДУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милентије

09.07.2022 20:47

Боже мили где их проналазе, оволику ђубрад и мамлазе ... Полуписмени, са купљеним дипломама. Велике нуле.

ОДГОВОРИТЕ