Evo zbog čega Stevandić nije dao blanko podršku Dodiku

Disciplinu "ucjena" Stevandić je davno usavršio kao jedan od prvih „papaka“ SDS-a koji je prodao vjeru za večeru i opozicioni stranački dres zamjenio uz ogromne benefite za sebe...

Republika Srpska 06.07.2022 | 12:58
Evo zbog čega Stevandić nije dao blanko podršku Dodiku

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, ukoliko na izborima pobijedi vladajuća koalcija, biće novi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovu informaciju Stevandić je podijelio sa svojim stranačkim kolegama, nakon nedavne Konvencije Ujedinjene Srpske u Gradiški na kojoj su predstavili svoje liste, slogan, pečat i izborni program.

Kako Ujedinjena Srpska na toj Konvenciji nije dala podršku kandidatima SNSD-a za pojedinačne funkcije  Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, Stevandić je na druženju nakon Konvencije otkrio detalje ovog scenarija.

„Dodik mi je obećao poziciju predsjednika Narodne skupštine i to je za nas dovoljno. Ali to se mora još ukovati i ne smijemo dopustiti da nas izvara. Zato ćemo sa podrškom izaći na Predsjedništvo partije 10. jula na Jahorini, uz dodatne garancije i naše uslove“, rekao je Stevandić saradnicima na druženju u Gradišci.

U  tekstovima u pojedinim medijima koje kontroliše, Stevandić je odmah pustio tekst kako navodno Ujedinjena Srpska nije željela da da bianko podršku kandidatima SNSD-a,  jer „u Ujedinjenoj Srpskoj odluke donose organi – Predsjedništvo i Glavni odbor“.

„Naše odluke se ne mogu naručivati ili dogovarati blanko, jer su rezultat širokog konsenzusa. Samo tako imaju smisao i mogu se sprovesti i ostvariti na svakom dijelu Republike Srpske. To se inače zove imati karakter“, rekao je Stevandić, koji je karakterno otpočeo finalnu trgovinu za sebe i svoju poziciju.

Ujedinjena Srpska je još prošle godine usvojila zaključke u kojima predlaže Nenada Stevandića za jednu od inokosnih funkcija, iako su znali da unutar koalicije za to nema šanse. Ali nije ni bila stvar u tome, kako je sada otkrio i sam Stevandić, stvar je u trgovini funkcijama.

Stevandić već zna da ne može biti predsjednik Vlade, a da je funkcija predsjednika Narodne skupštine,  druga pozicija u vlasti, ono što ga odavno zanima još od vremena kada je u prošlom sazivu bio njen potpredsjednik. Upravo sa te pozicije, koristeći logistiku i sve skupštinske kapacitete, Stevandić je i napravio svoju partiju, Ujedinjenu Srpsku.

Od tada je uglavnom ucjenama podrške Dodiku i sličnim metodama za svoje kadrove obezbjedio rukovodeća mjesta u vlasti i bio izdašan u zapošljavanju novopridošlih članova, posebno kada je riječ o školama, poštama, zdravstvenom sektoru, civilnoj zaštiti, ali i Službi Narodne skupštine u koju je Stevandić posljednjih nekoliko godina instalisao veliki broj svojih kadrova.

„A kada dođem na čelo Skupštine, sve ću posmjenjivati. Od generalnog sekretara, pomoćnika, šefova odsjeka i dovešćemo svoje ljude. Kada to zaokružimo Dodik će morati da igra kako mi sviramo, jer to će biti naša najjača poluga vlasti i odlučujući faktor moći“, rekao je Stevandić, otkrivajući svoje planove saradnicima nakon Konvencije u Gradišci.

Da se nije šalio govori i podatak da je već imao spremna neka od imena. Tako je rekao da će za generalnog sekretara odmah postaviti Tihu Džakića, a za njegovog pomoćnika nekadašnju novinarku Mariju Bubalo Đuran koju je doveo u Narodnu skupštinu za svoju sekretaricu kada je bio njen potpredsjednik.

Marija Bubalo Đuran kasnije je pod njegovim pritiskom postala i sekretar jednog od skupštinskih odbora i glavni lični informator unutar Narodne skupštine, ali i Kluba US. Za svoje usluge dobro je nagrađena, tvrde nezadovoljni u US.  

Stevandić je nosilac kandidatske liste za Narodnu skupštinu Srpske u Izbornoj jedinici tri i njegov ulazak u skupštinske klupe je siguran.  Ono što nije sigurno je prolazak sadašnjeg potpredsjednika Narodne skupštinske Milana Petkovića u bh parlament.

Stevandić je stavio Petkovića za nosioca liste Ujedinjene Srpske za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici jedan, kako bi ga eliminisao iz partije, budući da mu već dugo pravi probleme.

Naime, Petković je javno u medijima za  svoj loš rezultat na prethodnim izborima okrivio Stevandića.

„U Ujedinjenu Srpsku sam ušao srčano, sa željom da doprinesem i pomognem. Kandidovao sam se za izbore 2020. godine sa željom da pomognem partiji. Doživio sam poraz i smatram da to nije iz razloga što me nisu podržali građani, nego članstvo moje stranke, prije svega rukovodstvo, na čelu sa Stevandićem“, rekao je nedavno u jednom tv intervjuu Petković.

Posebno ga je iznenadilo, kako je rekao, to što na mjesto na kojem je Stevandić glasao nije dobio glasove.

„Iznenadio sam se kada sam saznao da ni on nije glasao za mene, jer nisam imao glasova na mjestu gdje on glasa. Njegovo obrazloženje je bilo da je on glasao, ali da njegovih glasova nema, te da je u pitanju inženjering, odnosno da sam pokraden i da moji rezultati nisu čitani kada su čitani glasovi. Šta god bilo to je iza nas, mi smo taj nesporazum prevazišli“, rekao je navini Petković, što mu Stevandić vraća žrtvovanjem na listi na kojoj neće proći nakon čega će biti eliminisan iz rukovodstva US.    

Naivni mlađani Petković otišao je i korak dalje, rekavši opšte poznatu stvar da se, iako Narodna skupština bira Vladu, Vlada često postavlja ispred NS RS i da ne pokazuje dovoljno poštovanja prema narodnim poslanicima, odnosno NS RS kao najvećoj zakonodavnoj instituciji.

Upravo to jeste cilj Stevandića, ovladavanje Narodnom skupštinom, instalisanje svojih kadrova, i pojačavanje kapaciteta ucjene prema koalicionim partnerima.

Ovu disciplinu Stevandić je davno usavršio kao jedan od prvih „papaka“ SDS-a koji je prodao vjeru za večeru i opozicioni stranački dres zamjenio uz ogromne benefite za sebe.

Taj politički trgovački kapacitet Stevandić je započeo još u SDS-u kada je 2012. godine, mimo volje rukovodstva partije, u Gradskom odboru Banjaluka izlobirao kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke i tako „oteo“ dobar broj glasova tadašnjem kandidatu opozicije Draganu Čaviću i omogućio pobjedu SNSD-a. Upućeni tvrde da mu je za tu uslugu jedan od tajkuna bliskih SNSD-u isplatio na ruke više od milion KM.  

(BN Foto: Fejzbuk/RAS Srbija)

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

Stevandiću

06.07.2022 11:10

Odkud ti stan u Beču? Odkud ti apartmani u Beogradu na vodi? Odkud ti nova vila u B.Luci? I sve to za dvije godine korone! MRŠ, MRŠ, MRŠ, !

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2022 13:08

Lopovska stranka,navikao u ratu da karade,sada samo nastavljaju.

Name

Mrgud

06.07.2022 13:18

AKO BOGDA RATA SVE TO ODE.MOJ STEVANDICU..

Name

Sale

06.07.2022 15:41

Tetka mu ostavila

Name

Goran

06.07.2022 11:10

Ičeš ti u Foču banditu !

ODGOVORITE
Name

Goran

06.07.2022 11:10

Nama je i dobro ko nam kapu kroji.

ODGOVORITE
Name

Vvv

06.07.2022 12:56

Svi su odvratni..pogledajte samo te face...fuj

Name

Re

06.07.2022 13:24

Pa nisu oni krivi mi ,,bolje receno,, vi ste ih birali da vas predstavljaju pa ih opet podrzite u oktobru

Name

BANJA LUKA

06.07.2022 11:12

Srbenda ofucani šljam iz Drvara ,jebo vas ko vas fovede u Banjaluku krme lopovsko.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

06.07.2022 11:13

TO U FOČI SE DOGOVARAJTE KAD SE BUDETE IGRALI KO ĆE BITI PREŠJEDNIK BAGRO GOTOVO JE VAŠE.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

06.07.2022 11:16

Žalosno da žalosnije ne može biti, šta je Dodik sebi dozvolio, jbo ga Stevandic i Špirić izgubio je Banjaluku zbog njih i Cvijanovicke i Tegeltije a tek će da izgubi sve

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2022 13:27

Ludace zalosno je sto ti nakon svega zalis sektu i burlu sto su izgubili Banjaluku sva sreca pa smo se malo oslobodili lopova i burle al ima jos vecinu tako da se nismo skroz oslobodili od mafije

Name

RE

06.07.2022 14:00

PA MILE JE OKUPIO SLIČNE SEBI PA SE NEZNA KO ĆE KOGA..

Name

Lazo

06.07.2022 11:16

Koga ova njasvi moze da ucjenjuje.. Ugasice ga Mile kao da nije ni postojao

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2022 12:12

Ma mile je ugasio sam sebe dosta više i vas bagro sad slijedi porijeklo imovine pa robija

Name

Re

06.07.2022 11:17

Čemu se ova dvojica smiješkaju i šegače, kao da se ništa ozbiljno ne dešava u punoj kriminala RS.

ODGOVORITE
Name

Zola

06.07.2022 16:27

Nemoj samo da places u Oktobru i da pricas kako su izbori pokradeni jadnice jadni

Name

Febo

06.07.2022 11:17

Ništa novo u njegovom rodnom kraju je većina takvih čast izuzecima samo gledaju sebe a drugi mogu da pocrkaju od gladi nebi im dali koru hljeba al valjda ima boga da to popravi kad narod nemože

ODGOVORITE
Name

BOY

06.07.2022 11:18

VJERUJEM DA BI NAJBOLJE OVIM PAPCIMA ODGOVARAO NAZIV,, UJEDINJENI LOPOVI SRPSKE"JER PRIJE SVEGA SU LOPOVI OD PRVOG DO ZADNJEG.

ODGOVORITE
Name

BB

06.07.2022 11:21

Rzacun bez krcmara.

ODGOVORITE
Name

Vidis ih

06.07.2022 11:23

Zajedno ko kaze da nema sloge izmedju SDS i SNSD ...

ODGOVORITE
Name

borik

06.07.2022 11:27

Ljudski rod zaudara zbog ovakvih kao stevandic..kako smo mi , srbi , sebi dopustili ove nakaze ,da nam kroje sudbinu , bog dragi zna kako.

ODGOVORITE
Name

Pitanje?

06.07.2022 11:27

Da li ovaj dr Stevandic priznaje Smita?Odnosno da li bi ga priznao?

ODGOVORITE
Name

Popaj

06.07.2022 11:29

Fuj,fuj,fuj...i oni koji su s njim su fuj,fuj!

ODGOVORITE
Name

Slaviša

06.07.2022 11:30

Ne mogu da shvatim mentalni sklop ljudi koji mogu da glasaju za Stevandića i Petkovića.Sumnjam i da njihova kompletna porodica glasa za njih.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.07.2022 11:33

Dva kurton. Cuj, daje se njemu licno pozicija, a to je dovoljno za citavu stranku. Koliko covjek mora da bude samoziv da bi ovako nesto izjavio.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.07.2022 11:34

Dva kurtona

ODGOVORITE
Name

Karakajci

06.07.2022 11:35

Onaj ko glasa za ovakve izrode, treba da nas Bog kazni sve, da glasamo za Koka Vasica jednu neznalicu, bitangu i lopova, Zeljkovica koji je opustosio Institut za javno zdravstvo, onog Radovica neznalicu iz Posta, Sinisu Ilica kockara i njegovog kuma onog nedorasta Jarca i slicne njima. nedao nam Bog da se glasa za takve. Upamet moj narode

ODGOVORITE
Name

Vesna

06.07.2022 11:35

Vidite vi narode ovoga ucjenjivača..pamet u glavu i olovku u ruke...tik tak...

ODGOVORITE
Name

Kako da ne

06.07.2022 11:36

Stevandija crveno kombi će biti jedan od kandidata za Tunjice ili Foču.

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.07.2022 11:44

Nikad od ovoga nista dobro proizaći neće.Ovo je klasična pijaca i preprodaja pa ko ga kome zavali.

ODGOVORITE
Name

DA DA

06.07.2022 11:52

TEK SAD IMA DA NAS,,USREĆI,,OVA BRATIJA

ODGOVORITE
Name

Aman ljudi.

06.07.2022 11:52

Pa ovaj treba da odgovara za ogromnu pljacku naroda za vrijeme Korone kao nadredjeni Zeljkovicu i da ide na sud .

ODGOVORITE
Name

Predator

06.07.2022 11:56

Posto nece pobediti nema nista od talova i fotelja

ODGOVORITE
Name

1000 godina robije

06.07.2022 12:03

Na ovim slikama. Bez izuzetka

ODGOVORITE
Name

Mirko

06.07.2022 12:04

Za Stevandića ću dati samo jedan komentar a to je, drvarčanin. Ko zna šta sam mislio zna. Blago onom ko sa njima treba nešto da radi......

ODGOVORITE
Name

Drugi komentar

06.07.2022 13:14

Drenja ...

Name

Seljak 250

06.07.2022 12:09

Stevanović bi dao i dupe radi koristi fuj

ODGOVORITE
Name

Ja

06.07.2022 12:13

Ako pobijede, vidjećemo ko je jači trgovac- ucenjivač. On ili Dodik.

ODGOVORITE
Name

+

06.07.2022 12:34

MA IDIOTI. BELOSVETSKI. SAMO VAM JE DO FUNKCIJA I PRIVILEGIJA. SA GRBAČE OVOG NARODA. DA LO IŠTA DOBRO RADITE NARODU. POKRETNA BOLNICA, ZDRAVSTVO RADI U NEMOGUĆIM USLOVIMA. SA VAMA I DODIKOM SVA JE RS DEMOLIRANA. SRAM VAS BILO. ZA ROBIJU STE MNOGI. ALI I TUŽILAŠTVO I SUDSTVO JE TRULO I POSLUPNIK VLASTI. NE RADITE, ONO ŠTO STE UČILI. OVIH 3O GODINA NAJVIŠE VRIJEDI PRODATI OBRAZ ZA KAPITAL. MLATITI JEZIKOM PRAZNU SLAMU. NIGDJE NI, RAČUNOVOĐA PRAVIH, NI REVIZORA NI ISPECIJA, NI KOMISIJA. HAOS U RS. NAROD GLADAN I SA OVOM SKUPOĆOM BORI SE DA PREŽIVI. DUŽNI SVI. I RS I KUĆNI BUDŽETI. DIJASPORA JE NEINFORMISANA PA VAM POMAŽE DA OPSTAJETE NA VLASTI. GLEDAJU SAMO LAŽI NA RTRS. POZOBALI DRUŠTVENA PREDUZEĆA. BAŠ TAMO OPŠTINA GRADIŠKA U NOVOJ TOPOLI, TAJ PIK MLADEN STOJANOVIĆ. POGLEDAJTE TAJ FILM SA SVOJOM NAPREDNOM STRANKOM. VUKANOV JE FILM O TOM GROBLJU. SRETNI SMO MI U JE PTO SADA INAMO POŠTENOG PERTOVIĆA, KOJI SIJEČE KORUPCIJU. HVALA MU. ZA VKAST ISIM NJIH I NJHOVIH, GLASAJU SAMO SENILNI PEZIONERI. OENZIONER SAM. NESTRANAČKI. U RATU OD PLIJENA I POKLONA NA RAČI, MORALI SMO U TOJ GRADIŠCI, PLATITI 6.OOO DM ZA VOJSKU. NJIMA NIJE TO STIGLO. GLAVU DAM. VEĆ TAKVIM TRULIM NADRILJEKARIMA, POLITIČARIMA I KO ZNA KOME. TAD JE TAKVA VAŠA POLITIKA POČELA. SAMO MOLIM ONE, KOJI RADE VANI, DA NE ŠALJU NI SVOJIMA NOVAC. ONI OVU VLAST, KOJA SE BUSA SRPSTVOM PODRŽAVA. NEKA IM DOĐE PAMET U GLAVU.

ODGOVORITE
Name

FUJJJJJJJJJJJJJJ STOKO

06.07.2022 12:36

PA ZSR IMA JOS MENTALNI SKLOPOVA KOD NAS U RS.. KOJI POXRZAVAJU OVU FUKARU.. O BOZE TI SACUVAJ.. DA LI JE MOGUCE.. I NAPOKON I U 21 VJEK.. BOSSNCI ULAZE KAO GLUPI I NEOISMENI NAROD.. SPALJENI MOZGOVI I ZEMLJA.. FUJJJJ ikad i necu iz DE...

ODGOVORITE
Name

Vaske

06.07.2022 12:36

Kakav mentalni sklop može podržavati ove idiote i stevandica(malim slovom) . Dobro nam je još...

ODGOVORITE
Name

Bolest

06.07.2022 12:48

Dodik se okruzijio najvecom bagrom, kriminalcima, drogerima, nepismenjacima..dzajic, .stevandic, vasic, nesic, glavas, hahahahha da ih je po zatvoru trazio grdje ne bi naso, mada neki i jesu iz zatvora u politiku, o milorade, odzvonilo je i tvoje

ODGOVORITE
Name

Lola

06.07.2022 12:50

Kakav krmak je ovaj Stevandić, baš ga je gadno gledati ali i slušati!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

06.07.2022 13:03

Ovaj (ne)čovjek je izdao Karadžića,izdao Plavšićku,izdao Mrvu,izdao Šarovića,izdao Drvar,izdao Sokolski,izdao vjeru za večeru,sve izdao. Nadam se da to Dodik sve zna bolje od mene i nije mi jasno šta čeka i šta očekuje od ovog debelog smrada ???

ODGOVORITE
Name

Idealno

06.07.2022 14:44

I na kraju se nazvao,, ujedinjena Srpska"..

Name

Al Gebra

06.07.2022 13:23

Skup je matematicki pojam koji se ne definise ...

ODGOVORITE
Name

Rambo

06.07.2022 13:39

Daće bog da ni cenzus ne predju!Skupština,nula poslanika!

ODGOVORITE
Name

Modričanin

06.07.2022 14:32

Drvarčanin došao u Banjaluku i hara...kako mu volja..u ratu, nakon rsta. Kako to primaju građani B.luke bez reakcije to me zanima.

ODGOVORITE
Name

Laktaši

06.07.2022 14:39

Ološ Stevandić zapošljava konobarice u ministarstvo prosvjete kao pravnice pazi molim te stranke i naprave sve go šljam.

ODGOVORITE
Name

Nada

06.07.2022 14:55

Crveni kombi još vozi, dokle.

ODGOVORITE
Name

Bilik

06.07.2022 16:51

Ako Zeljković propjeva a pjevaće posle izbora sigurno.

ODGOVORITE
Name

Kelner

06.07.2022 17:40

Nema im mira dunjića ,propali su

ODGOVORITE
Name

МИЛИОН

07.07.2022 07:49

Шта раде са тим милионима? ПРИСЈЕЛИ ИМ!!! Не може то издобрити! Први папак СДС је отворио пут прелетача. По томе ће остати упамћен. Не могу да схватим да они могу бити срећни са тим нашим милионима, а народ око њих гладан, исцрпљен, обесправљен... И шта ће рећи на СТРАШНОМ СУДУ?

ODGOVORITE
Name

Milentije

09.07.2022 20:47

Bože mili gde ih pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze ... Polupismeni, sa kupljenim diplomama. Velike nule.

ODGOVORITE