Уставни суд БиХ о уставности закона о лијековима Српске

Уставни суд БиХ данас би на пленарној сједници у Сарајеву требало да разматра захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.

Босна и Херцеговина 06.07.2022 | 08:42
Уставни суд БиХ о уставности закона о лијековима Српске

Џаферовић је крајем прошлог мјесеца упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности ова два закона и затражио њихово укидање.

"Уклањање ових прописа јесте једино ефикасно средство за осигурање права и заштиту здравља и живота грађана, слободу кретања робе и услуга, слободну тржишну привреду у БиХ, забрану дискриминације и успостављања функционалног политичког и економског поретка", саопштено је раније из Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Законом о лијековима и медицинским средствима предвиђено је успостављање агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, а прописано је да Влада Српске у одређеном временском оквиру именује директора и друга тијела агенције.

Законом о допунама Закона о републичкој управи предвиђа се нова републичка управна организација - агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља.

Усвајање Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске био је први потез који је Српска повукла с циљем враћања надлежности са нивоа БиХ. 

(Срна Фото: АА/Архива) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Медицина новинарстви

06.07.2022 06:50

И политика. Средство за убијање људи или барем покусај парализе. Хипократва заклетва као гасење позара, је да се изнесу голе истине и да се инфекциони момент врати тамо гдје припада. Сретно ти провоцирање мене ... Норwегиан деатх кисс ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уколико одлука

06.07.2022 06:59

буде негативна за рс, неће се признати. Чудно. А Додик се позива на Дејтон. А Уставни суд је Дејтонска категорија. Позиваш се на Дејтон а не признајеш Уставни суд који је дио Дејтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.07.2022 07:47

И високи представник је по Дејтону...могу ли га Руси сами укинут??

Name

БЛ

06.07.2022 07:20

Наравно да је неуставан закон о лијековима, кад је то секта радила нето по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2022 09:45

Све сто секта ради је на насу стету и противзаконито је. Секти је у глави само пљацка. У БЛ висе нема воде, данас и струје, а зима и гријање, то је тек мисаона именица.

Name

Сагитариус

06.07.2022 08:07

Наравно да је формирање Агенције за лијекове РС, неуставно, и антидејтонско, овим ћином се покушавају прикрити све кримиалне радње и дешавања у РС у периоду епидемије ковида 19, од афере са индустриским кисеоником, до свих осталих малверзација са набавком респиратора и санитетскога материјала и маски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

06.07.2022 08:29

Додик жели да заштити криминал у вези набавки за вријеме короне..Прао се и крао се велики новац..Сјетимо се како је Додику ,,успјело" да на ниво ентитета врати тужиластво за криминал..И зато су криминалци у влади застићени јер је тужилаштву њиховим рукама..А како то да није сметало ни Сарајеву нити ОХР да се тужилашво за криминал дадне у руке ентитетима.Није им сметало враћање надлежности..Али и уставмо суд бих служи и Додику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

06.07.2022 08:37

Па шта су ови наши у задњих двадесет година урадили по закону... Какав ће бити исход, већ је познато, то је Шмит већ најавио,, чекамо да уставни суд рекне своје, па ће мо онда дјеловати"... Ако је најавио,, дјеловање", онда се зна и резултат суда, само треба појаснити је ли стварно тако или је нешто фингирано...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Идеално

06.07.2022 09:58

Па и будали је јасно да је противзаконито, нормално је и предпоставити одлуку суда, само ти Идеално, филозофираш