Ustavni sud BiH o ustavnosti zakona o lijekovima Srpske

Ustavni sud BiH danas bi na plenarnoj sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Bosna i Hercegovina 06.07.2022 | 08:42
Ustavni sud BiH o ustavnosti zakona o lijekovima Srpske

Džaferović je krajem prošlog mjeseca uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ova dva zakona i zatražio njihovo ukidanje.

"Uklanjanje ovih propisa jeste jedino efikasno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja robe i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavljanja funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka", saopšteno je ranije iz Кabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima predviđeno je uspostavljanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada Srpske u određenom vremenskom okviru imenuje direktora i druga tijela agencije.

Zakonom o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija - agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bio je prvi potez koji je Srpska povukla s ciljem vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH. 

(Srna Foto: AA/Arhiva) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Medicina novinarstvi

06.07.2022 06:50

I politika. Sredstvo za ubijanje ljudi ili barem pokusaj paralize. Hipokratva zakletva kao gasenje pozara, je da se iznesu gole istine i da se infekcioni moment vrati tamo gdje pripada. Sretno ti provociranje mene ... Norwegian death kiss ...

ODGOVORITE
Name

Ukoliko odluka

06.07.2022 06:59

bude negativna za rs, neće se priznati. Čudno. A Dodik se poziva na Dejton. A Ustavni sud je Dejtonska kategorija. Pozivaš se na Dejton a ne priznaješ Ustavni sud koji je dio Dejtona.

ODGOVORITE
Name

BL

06.07.2022 07:47

I visoki predstavnik je po Dejtonu...mogu li ga Rusi sami ukinut??

Name

BL

06.07.2022 07:20

Naravno da je neustavan zakon o lijekovima, kad je to sekta radila neto po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2022 09:45

Sve sto sekta radi je na nasu stetu i protivzakonito je. Sekti je u glavi samo pljacka. U BL vise nema vode, danas i struje, a zima i grijanje, to je tek misaona imenica.

Name

Sagitarius

06.07.2022 08:07

Naravno da je formiranje Agencije za lijekove RS, neustavno, i antidejtonsko, ovim ćinom se pokušavaju prikriti sve krimialne radnje i dešavanja u RS u periodu epidemije kovida 19, od afere sa industriskim kiseonikom, do svih ostalih malverzacija sa nabavkom respiratora i sanitetskoga materijala i maski!

ODGOVORITE
Name

Šejtan

06.07.2022 08:29

Dodik želi da zaštiti kriminal u vezi nabavki za vrijeme korone..Prao se i krao se veliki novac..Sjetimo se kako je Dodiku ,,uspjelo" da na nivo entiteta vrati tužilastvo za kriminal..I zato su kriminalci u vladi zastićeni jer je tužilaštvu njihovim rukama..A kako to da nije smetalo ni Sarajevu niti OHR da se tužilašvo za kriminal dadne u ruke entitetima.Nije im smetalo vraćanje nadležnosti..Ali i ustavmo sud bih služi i Dodiku...

ODGOVORITE
Name

Idealno

06.07.2022 08:37

Pa šta su ovi naši u zadnjih dvadeset godina uradili po zakonu... Kakav će biti ishod, već je poznato, to je Šmit već najavio,, čekamo da ustavni sud rekne svoje, pa će mo onda djelovati"... Ako je najavio,, djelovanje", onda se zna i rezultat suda, samo treba pojasniti je li stvarno tako ili je nešto fingirano...

ODGOVORITE
Name

Re Idealno

06.07.2022 09:58

Pa i budali je jasno da je protivzakonito, normalno je i predpostaviti odluku suda, samo ti Idealno, filozofiraš