Нема договора, пољопривредници огорчени на власт!

Градоначелник Љубиша Петровић након трећег састанка пољопривредних произвођача, представника млинара, Аграрног фонда и Градске управе Града Бијељина изнио је јасан закључак да за премијера и за министра Пашалића и министра Кошарца пшеница представља политичку робу.

Република Српска 04.07.2022 | 20:00
Нема договора, пољопривредници огорчени на власт!

„За пољопривредне произвођаче пшеница је вид опстанка и вид хљеба који ми сви у Републици Српској и БиХ треба да једемо! Након овакве тврдње одговорно стојим иза сваке своје ријечи.

Ми након позивања министара Пашалића и Кошарца, као и предсједника Владе Републике Српске смо добили потврде доласка министара, док се Кабинет предсједника Владе није огласио да ће доћи.

Међутим, напрасно након 48 сати, отказани су и доласци и мистара у Бијељину. Такође, од пољопривредних произвођача добили смо обавијештење да се они зову у уторак, 5. јула у 11 часова у Привредну комору РС“, рекао је градоначелник.

Очигледно је да је проблем то што је иницијатива дошла из Бијељине и да је проблем што градоначелник позива и да ће се представници града Бијељина одазвати састанаку у Привредној комори и поновити ставове пољопривредних произвођача најављује градоначелник.

„Чули смо цијене испод којих пољопривредни произвођачи неће пристати на откупну цијену, а то је од 67 до 75 фенинга по килограму. Подржавмо откупну циену и трудићемо се да из године у годину повећавамо ниво субвенција према роду пшенице“, нагласио је Петровић.

Бошко Радић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије каже да су велике разлике у њиховим ставовима, да неки пољопривредници инсистирају на цијени од 82 фенинга и сматрају да је за све испод тога рјешење у протестима, док су други спремни на покушај договора и постизања компромиса око цијене која би задовољила млинаре, пекаре и пољоприредне произвођаче у Републици Српској, али да сутра иде у Привредну комору РС. 

Пољопривредник Лазо Урошевић рекао је да је 20 вагона пшенице предао семберском „Житопромету“.

„Не знам њену цијену још, обећано да ће бити као и у Србији, плус три фенинга на основу транспортних трошкова“, додаје Урошевић.

Према његовим ријечима, реална цијена у Републици Срској била би најмање 70 марака за сто килограма и с тим би сељак имао јако малу зараду.  

Предсједник Регионалног удружења села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић истакао је да је за пољопривреднике ово најтежа и најскупља година производње и додаје да је сутрашњи састанак који се одржава сутра у Бања Луци требао бити одржан прије 30 дана, јер је жетва у Семберији при крају.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дијагноза

04.07.2022 18:31

Ово је прешло све границе, колико овај народ може да се понизи. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан Бубиц

04.07.2022 19:04

У власти су пољопривредници и кркани који су побјегли са села сто знаци од пољопривреде. Ово сто је остало су препостени и само тразе своје оно сто добију пољопривредници у другим земљама.препостени мислим да се то десава негдје у ЕУ вец би одговорни политицари били земља-ваздух-земља са радног мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Импотентна Влада

04.07.2022 19:04

Ко са њима мозе направити договор

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКY

04.07.2022 19:13

Не зна ова влада радити са производјацима, стврароцима нове вриједности - вецина њих су само трговци са бјелином!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

04.07.2022 19:28

Криминалци, само дрзавно министарство је рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јебе их

04.07.2022 21:26

Сто Петровић њих прозива или позива а они га не могу смислит. Он Петровић је за те у Влади Ајнштајн и цовјек ради за народ. То њима смета а пшеница њих не занима а ни пољопривредници само крадја и криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

05.07.2022 04:03

А шта сте очекивали? Милорад је све рекао кад је коментарисао цјене горива."Шта ја имам са свјетским тржиштем роба?" Значи гули народ а помоћ неочекујте.Акцизе,пдв ,сви порези мени следују по закону а ви народе је.. би те се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Фениx

05.07.2022 06:20

Није ли такво понижавајуће понашање Додика према народу,разлог да се смијени милом,или силом? А,шта ми радимо?Ништа!!! Мало по друштвеним мрежама,као,реагујемо,а на дан избора дозволимо да нас опет превесла! До нас је све,јер смо глупи и наивни,и зато,нема основа да се надамо бољем!!!

Name

јааааа

05.07.2022 06:19

Лопови,битно да су они себи подигли плате горе за 500КМ,ко јебе сељака и пшеницу,катастрофа шта раде од јадног народа,ништа ово није штаће још бити ако се ови тренутни не очисте са политичке сцене.

ОДГОВОРИТЕ