Nema dogovora, poljoprivrednici ogorčeni na vlast!

Gradonačelnik LJubiša Petrović nakon trećeg sastanka poljoprivrednih proizvođača, predstavnika mlinara, Agrarnog fonda i Gradske uprave Grada Bijeljina iznio je jasan zaključak da za premijera i za ministra Pašalića i ministra Košarca pšenica predstavlja političku robu.

Republika Srpska 04.07.2022 | 20:00
Nema dogovora, poljoprivrednici ogorčeni na vlast!

„Za poljoprivredne proizvođače pšenica je vid opstanka i vid hljeba koji mi svi u Republici Srpskoj i BiH treba da jedemo! Nakon ovakve tvrdnje odgovorno stojim iza svake svoje riječi.

Mi nakon pozivanja ministara Pašalića i Košarca, kao i predsjednika Vlade Republike Srpske smo dobili potvrde dolaska ministara, dok se Kabinet predsjednika Vlade nije oglasio da će doći.

Međutim, naprasno nakon 48 sati, otkazani su i dolasci i mistara u Bijeljinu. Takođe, od poljoprivrednih proizvođača dobili smo obaviještenje da se oni zovu u utorak, 5. jula u 11 časova u Privrednu komoru RS“, rekao je gradonačelnik.

Očigledno je da je problem to što je inicijativa došla iz Bijeljine i da je problem što gradonačelnik poziva i da će se predstavnici grada Bijeljina odazvati sastanaku u Privrednoj komori i ponoviti stavove poljoprivrednih proizvođača najavljuje gradonačelnik.

„Čuli smo cijene ispod kojih poljoprivredni proizvođači neće pristati na otkupnu cijenu, a to je od 67 do 75 feninga po kilogramu. Podržavmo otkupnu cienu i trudićemo se da iz godine u godinu povećavamo nivo subvencija prema rodu pšenice“, naglasio je Petrović.

Boško Radić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije kaže da su velike razlike u njihovim stavovima, da neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa oko cijene koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj, ali da sutra ide u Privrednu komoru RS. 

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“.

„Ne znam njenu cijenu još, obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova“, dodaje Urošević.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.  

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje i dodaje da je sutrašnji sastanak koji se održava sutra u Banja Luci trebao biti održan prije 30 dana, jer je žetva u Semberiji pri kraju.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

04.07.2022 18:31

Ovo je prešlo sve granice, koliko ovaj narod može da se ponizi. Strašno.

ODGOVORITE
Name

Stojan Bubic

04.07.2022 19:04

U vlasti su poljoprivrednici i krkani koji su pobjegli sa sela sto znaci od poljoprivrede. Ovo sto je ostalo su preposteni i samo traze svoje ono sto dobiju poljoprivrednici u drugim zemljama.preposteni mislim da se to desava negdje u EU vec bi odgovorni politicari bili zemlja-vazduh-zemlja sa radnog mjesta

ODGOVORITE
Name

Impotentna Vlada

04.07.2022 19:04

Ko sa njima moze napraviti dogovor

ODGOVORITE
Name

SKY

04.07.2022 19:13

Ne zna ova vlada raditi sa proizvodjacima, stvrarocima nove vrijednosti - vecina njih su samo trgovci sa bjelinom!

ODGOVORITE
Name

Normalan

04.07.2022 19:28

Kriminalci, samo drzavno ministarstvo je rjesenje.

ODGOVORITE
Name

Jebe ih

04.07.2022 21:26

Sto Petrović njih proziva ili poziva a oni ga ne mogu smislit. On Petrović je za te u Vladi Ajnštajn i covjek radi za narod. To njima smeta a pšenica njih ne zanima a ni poljoprivrednici samo kradja i kriminal.

ODGOVORITE
Name

Fenix

05.07.2022 04:03

A šta ste očekivali? Milorad je sve rekao kad je komentarisao cjene goriva."Šta ja imam sa svjetskim tržištem roba?" Znači guli narod a pomoć neočekujte.Akcize,pdv ,svi porezi meni sleduju po zakonu a vi narode je.. bi te se.

ODGOVORITE
Name

Re,Fenix

05.07.2022 06:20

Nije li takvo ponižavajuće ponašanje Dodika prema narodu,razlog da se smijeni milom,ili silom? A,šta mi radimo?Ništa!!! Malo po društvenim mrežama,kao,reagujemo,a na dan izbora dozvolimo da nas opet prevesla! Do nas je sve,jer smo glupi i naivni,i zato,nema osnova da se nadamo boljem!!!

Name

jaaaaa

05.07.2022 06:19

Lopovi,bitno da su oni sebi podigli plate gore za 500KM,ko jebe seljaka i pšenicu,katastrofa šta rade od jadnog naroda,ništa ovo nije štaće još biti ako se ovi trenutni ne očiste sa političke scene.

ODGOVORITE