Чекамо одлуку Уставног суда, па ћемо дјеловати!

Кристијан Шмит високи представник у БиХ казао је да ће сачекати одлуку Уставног суда БиХ у вези са формирањем агенције за лијекове Републике Српске и да ће тек тада "дјеловати".

Република Српска 04.07.2022 | 19:58
Чекамо одлуку Уставног суда, па ћемо дјеловати!

"Они који су мислили да ће се наставити понашати како су навикли – мало су разочарани. Истина је да не желим плашити људе, али сасвим јасно ћу рећи да је Дејтонски мировни споразум црвена линија за мене. Надам се да су схватили да сам спреман примијенити, иако то не желим, и бонска овлаштења", казао је Шмит.

"У децембру смо у Републици Српској имали велике најаве да ће се све промијенити, 140 закона је тада наведено, а сада је остао само мали број. Мислим да ће у сриједу Уставни суд донијети одлуку да ли Република Српска има право да оснива властиту агенцију. Суд када одлучи, онда ћемо ићи у провођење", истакао је Шмит коментаришући формирање Агенције за лијекове Републике Српске.

Према његовим ријежима имају заједнички став ЕУ и ОХР-а да није добро да такав закон буде дуже на снази.

"Требамо сачекати шта ће суд одлучити, а онда ћемо дјеловати. Будите сигурни да ћемо омогућити грађанима да имају приступ лијековима", нагласио је он.

Како је казао позабавиће се више са стварима које су приоритет за ЕУ.

"Водићемо рачуна и да више нема блокада. Поставићемо оквир за политичаре да морају сносити одговорност. Не може се више поновити да четири године чекамо на формирање Владе ФБиХ", поручио је високи представник за Н1.

(БН)