Čekamo odluku Ustavnog suda, pa ćemo djelovati!

Kristijan Šmit visoki predstavnik u BiH kazao je da će sačekati odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa formiranjem agencije za lijekove Republike Srpske i da će tek tada "djelovati".

Republika Srpska 04.07.2022 | 19:58
Čekamo odluku Ustavnog suda, pa ćemo djelovati!

"Oni koji su mislili da će se nastaviti ponašati kako su navikli – malo su razočarani. Istina je da ne želim plašiti ljude, ali sasvim jasno ću reći da je Dejtonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su shvatili da sam spreman primijeniti, iako to ne želim, i bonska ovlaštenja", kazao je Šmit.

"U decembru smo u Republici Srpskoj imali velike najave da će se sve promijeniti, 140 zakona je tada navedeno, a sada je ostao samo mali broj. Mislim da će u srijedu Ustavni sud donijeti odluku da li Republika Srpska ima pravo da osniva vlastitu agenciju. Sud kada odluči, onda ćemo ići u provođenje", istakao je Šmit komentarišući formiranje Agencije za lijekove Republike Srpske.

Prema njegovim riježima imaju zajednički stav EU i OHR-a da nije dobro da takav zakon bude duže na snazi.

"Trebamo sačekati šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati. Budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lijekovima", naglasio je on.

Kako je kazao pozabaviće se više sa stvarima koje su prioritet za EU.

"Vodićemo računa i da više nema blokada. Postavićemo okvir za političare da moraju snositi odgovornost. Ne može se više ponoviti da četiri godine čekamo na formiranje Vlade FBiH", poručio je visoki predstavnik za N1.

(BN)