Подигнута нова дисциплинска тужба против Тадићеве

Одјељење дисциплинског тужиоца (УДТ) поднио је дисциплинску тужбу против Гордане Тадић, тужитељке Државног тужилаштва, због објаве из априла ове године у којој тврди како је током састанка носилаца највиших правосудних функција, одржаног у комплексу правосудних институција, на њу вршен притисак.

Босна и Херцеговина 04.07.2022 | 16:25
Подигнута нова дисциплинска тужба против Тадићеве

Тужба против Тадић је поднесена због дисциплинског прекршаја “понашање у суду или тужилаштву и изван суда и тужилаштва које штети угледу тужилачке функције”, потврдили су из УДТ-а за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Из Одјељења су навели како је тужба “у вези навода изнесених у јавној објави тужене из априла 2022. године, о садржају разговора и поводу одржавања састанка у просторијама ВСТС-а БиХ из јануара 2021. године”.

Тадић је у овој објави навела како је почетком 2021. године присуствовала састанку са члановима Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) и с предсједником Суда БиХ Ранком Дебевцом, те да је на састанку сачињен тонски запис. Она је изнијела и низ навода према којима су се чланови Савјета мијешали у тужилачке одлуке.

“Двадесетог јануара 2021. године, по овом позиву (…) предмети Ранка Дебевца и Османа Мехмедагића под притиском ВСТС-а су требали бити пренијети на Кантонално тужилаштво Сарајево и не би било поступка против мене”, навела је Тадић у објави у којој са изрезаном фотографијом насловне странице Дневног аваза на којој стоји да је предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија казао да ко није грешан, нема чега да се боји.

О овом састанку нити једна од три институције није обавијестила јавност.

Тадић је у октобру прошле године премјештена с позиције главне државне тужитељке на мјесто тужиоца Државног тужилаштва.

Дисциплинском тужбом из априла 2021. године, Тадић је пријављена за немар или непажњу у вршењу службених дужности, односно за свјесно занемаривање обавезе и налога ВСТС-а да се предмети Тужилаштва распоређују у рад тужиоцима путем аутоматског система расподјеле предмета (ТЦМС) у периоду њеног мандата на функцији главне тужитељке.

На терет јој је стављено и пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтјевима Савјета, а ова тачка се тиче пропуштања да као руководилац Тужилаштва БиХ, примјеном одредаба Закона о заштити тајних података, обезбиједи покретање поступка персоналних безбједносних провјера особља ове институције које рукује тајним подацима, као и налога Савјета да све правосудне институције у БиХ проведу све обавезе и мјере наведеног закона.

Она се теретила и за понашање у Тужилаштву или ван њега, али је УДТ на припремном рочишту одустао од ове оптужбе. Ова тачка се односила на нарушавање угледа правосуђа неоснованим захтјевом за исплату потраживања у вези с најмом стана, док је за преостале тачке проведен поступак.

Због подривања демократских процеса на Западном Балкану, Сједињене Америчке Државе (САД) су увеле санкције Тадић.

Санкционисана је да је, као “одговорна или саучесница, директно или индиректно учествовала у акцијама или политикама које поткопавају демократске процесе или институције на Западном Балкану”.

(БИРН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Прњавор

04.07.2022 14:34

Додикова и Човићева фрајла..сад је стрпајте у бувару,а њени власници нек се смију..колико само тужби против њих 2 је контаминирала..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

04.07.2022 17:25

Зар ова криминалка још није на робији? Јадно је то државно тужилаштво које није било у стању да нађе елемената на основу којих би је до сада суспендовало и затворило.

Name

075

04.07.2022 14:38

Извид, угоза, "угрожена", са пар држављанстава, Гордана !

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

04.07.2022 16:38

А када це бити тузба против главног разбојника и пљацкаса у БиХ ?

Name

Приједор

04.07.2022 14:46

Једино Милорад може да све ради:урушава, нарушава, зајебава, малтретира, провоцира, подјебава, инспирише, конспирише, лаже, лажира, дестилита, профитира, пандемише, оксидира, намигива, подригива, тестерише, оперише, диригује, командује јер је поручник у војсци бивше државе која се звала Југославија и ми треба да признама једног официра из пропале државе, срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈБОТЕ БАЊАЛУКАААА

04.07.2022 14:48

Па колко треба тих поступака дисциплинских.да добије отказ..а ста тек треба сто није радила по закону .ститила кримосе..она треба у затвор по кратком поступку..на робију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.07.2022 15:45

Колико тужби треба покренути због Додиковог понашања у Скупштини Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро Јењићи

04.07.2022 16:34

Најбољи потез ВСТС је сто Гордана висе није главни Тузилац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их

04.07.2022 17:24

Масала ,откуд опет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

04.07.2022 19:04

Ова судски тужилац...а више она има прекршајни и кривични пријава, него тамо неки дилер дроге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гера

04.07.2022 21:05

само ичи до краја,шта је све радила и опструисала,она мора завршит иза решетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца прдара

04.07.2022 21:33

Ма пустите жену, то је једна поштена госпоја.

ОДГОВОРИТЕ