Podignuta nova disciplinska tužba protiv Tadićeve

Odjeljenje disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, tužiteljke Državnog tužilaštva, zbog objave iz aprila ove godine u kojoj tvrdi kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.

Bosna i Hercegovina 04.07.2022 | 16:25
Podignuta nova disciplinska tužba protiv Tadićeve

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog disciplinskog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, potvrdili su iz UDT-a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Odjeljenja su naveli kako je tužba “u vezi navoda iznesenih u javnoj objavi tužene iz aprila 2022. godine, o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka u prostorijama VSTS-a BiH iz januara 2021. godine”.

Tadić je u ovoj objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Savjeta miješali u tužilačke odluke.

“Dvadesetog januara 2021. godine, po ovom pozivu (…) predmeti Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTS-a su trebali biti prenijeti na Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene”, navela je Tadić u objavi u kojoj sa izrezanom fotografijom naslovne stranice Dnevnog avaza na kojoj stoji da je predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija kazao da ko nije grešan, nema čega da se boji.

O ovom sastanku niti jedna od tri institucije nije obavijestila javnost.

Tadić je u oktobru prošle godine premještena s pozicije glavne državne tužiteljke na mjesto tužioca Državnog tužilaštva.

Disciplinskom tužbom iz aprila 2021. godine, Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTS-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele predmeta (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljke.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, obezbijedi pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Savjeta da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili van njega, ali je UDT na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države (SAD) su uvele sankcije Tadić.

Sankcionisana je da je, kao “odgovorna ili saučesnica, direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”.

(BIRN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Prnjavor

04.07.2022 14:34

Dodikova i Čovićeva frajla..sad je strpajte u buvaru,a njeni vlasnici nek se smiju..koliko samo tužbi protiv njih 2 je kontaminirala..

ODGOVORITE
Name

Lule

04.07.2022 17:25

Zar ova kriminalka još nije na robiji? Jadno je to državno tužilaštvo koje nije bilo u stanju da nađe elemenata na osnovu kojih bi je do sada suspendovalo i zatvorilo.

Name

075

04.07.2022 14:38

Izvid, ugoza, "ugrožena", sa par državljanstava, Gordana !

ODGOVORITE
Name

sasa

04.07.2022 16:38

A kada ce biti tuzba protiv glavnog razbojnika i pljackasa u BiH ?

Name

Prijedor

04.07.2022 14:46

Jedino Milorad može da sve radi:urušava, narušava, zajebava, maltretira, provocira, podjebava, inspiriše, konspiriše, laže, lažira, destilita, profitira, pandemiše, oksidira, namigiva, podrigiva, testeriše, operiše, diriguje, komanduje jer je poručnik u vojsci bivše države koja se zvala Jugoslavija i mi treba da priznama jednog oficira iz propale države, sramota.

ODGOVORITE
Name

JBOTE BANJALUKAAAA

04.07.2022 14:48

Pa kolko treba tih postupaka disciplinskih.da dobije otkaz..a sta tek treba sto nije radila po zakonu .stitila krimose..ona treba u zatvor po kratkom postupku..na robiju..

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

04.07.2022 15:45

Koliko tužbi treba pokrenuti zbog Dodikovog ponašanja u Skupštini Republike Srpske?

ODGOVORITE
Name

Đuro Jenjići

04.07.2022 16:34

Najbolji potez VSTS je sto Gordana vise nije glavni Tuzilac

ODGOVORITE
Name

Ih

04.07.2022 17:24

Masala ,otkud opet

ODGOVORITE
Name

Idealno

04.07.2022 19:04

Ova sudski tužilac...a više ona ima prekršajni i krivični prijava, nego tamo neki diler droge...

ODGOVORITE
Name

gera

04.07.2022 21:05

samo iči do kraja,šta je sve radila i opstruisala,ona mora završit iza rešetaka

ODGOVORITE
Name

Goca prdara

04.07.2022 21:33

Ma pustite ženu, to je jedna poštena gospoja.

ODGOVORITE