Некадашњи гиганти данас губиташи - Ко је одговоран?

Некадашњи гиганти који су у великој мјери могли да обезбиједе потребне количине енергената у доба кризе, данас се полако гасе.

Република Српска 03.07.2022 | 19:48
Некадашњи гиганти данас губиташи - Ко је одговоран?

Акумулирани губици пресудили су рафинеријама у Броду и у Модричи. Данас опстају на климавим ногама, са самњеним обимом и рада и радника. Слична судбина десила се и Творници глинице у Зворнику. 

Извлачење капитала, пословање са губитком које је довело до стечаја, неплаћање пореза и доприноса, отпуштање радника, све ово пошло је за руком Рафинерији нафте Брод, Рафинерији уља Модрича и Творници глинице Зворник.

Ови, некад гиганти, данас губиташи имају акумулиране губитке у износу од више стотина милиона марака. Па тако Рафинерија Брод има губитак 779 милиона, а Рафинерија у Модричи 107 милиона марака. Због тога Центар за хуману политику затражио је испитивање кривичне одговорности. 

„Да нема губитка ове би Рафинерије имала активу милијарду и 370 милиона, имала би, али због губитка од 770, нема је, нема ништа. Значи није само ово 886 што је из биланса извучено из фирми, извучено, као да неко из куће извуче инвентар и све, него је и добит, трећина добити, то значи најмање је ту још 300 милиона добити извучено, а са том добити и 10 посто пореза који припада народу Републике Српске, и зато смо ми сиротиња“, истиче Центар за хуману политику Мика Никић.

Одговорни су кажу из овог Центра, продавци Рафинерије, контролне институције, министарство финансија, пореска управа и инспектори.

Велики системи попут Рафинерија и Творнице глинице не би смјели бити препуштени сами себи, јер од таквих система живе и опстају многи градови, али и грађани, истиче народни посланик Јелена Тривић.

Многе афере потресале су ова предузећа, а објашњења и одговори на многа питања изостали су, тврди Тривић.

„Никада нисмо добили јасне одговоре шта се дешава, рецимо у Рафинерији нафте Брод, шта се тачно дешава, зашто не ради Рафинерија, радници су увијек долазили на посао, плате се исплаћују, али не зна се још увијек којом рачуноводственом гимнастиком се то успијева урадити, што значи да би то, ја не желим бити сад ни ревизор, ни финансијска инспекција, ни полиција, ни истражни орган, али ево само на око када погледате и неке параметре, знате и видите да је ту нешто контроверзно.

То су неки системи које је ова власт по њиховим ријечима успијешно приватизовала и можда се сад склонила, као то је сад приватизовано, ми више с тим немамо ништа", каже Тривић.

Ако питамо премијера Вишковића, Рафинерија уља Модрича сасвим добро послује, а проблеми у Броду узроковани су, каже, украјинском кризом. Чини се да Вишковић није упућен, јер ако се узме у обзир да се акумулирани губици броје у стотинама милиона марака, проблем постоји. 

„Рафинерија уља у Модричи нема неке посебне проблеме, раде својом динамиком. Рафинерија у Броду има проблеме, они су узроковани искључиво, како ми то кажемо, украјинском кризом или сукобом између Русије и Украјине, зато што нема дотока оних сировина, које њима требају из Русије да дођу и да они могу да раду своје послове.

Они у међувремену прелазе и на утечњавање гаса и изградили су гасовод са друге стране Славонског Брода и одмах да вам кажем, све обавезе које Рафинерија имала према институцијама Републике Српске из неког претходног периода су испуњене. Они данас раде са смањеним бројем радника, са смањеним бројем пословања искључиво из разлога о којима сам говорио“, тврди Вишковић.

Нејасан је и разлог приватизације нафтног сектора у Републици Српској, јер не раде и праве губитке, истичу економски стручњаци. Губици за Српску су велики, а економисти питају зашто се Влада и ресорна министарства не позабаве тим питањем. 

„У чему је смисао приватизације, ако то што сте купили не ради. И како је могуће да се дозволи да праве губитке, а да на то, ми који смо то њима продали, Република Српска, је за стање потпуно незаинтересована. То су капацитети који могу да праве енорман профит, али не раде.

Друга ствар је везана за практично исисавање новца, као што је то био случај у фабрици Бирач, када су Литванци производ који су производили у Бирачу, који је имао своју производну цену од рецимо 350 долара, а извозна је била 400 – 410, они су продавали по 250 долара својој фирми у Бањалуци, која је то извозила даље и паре су остављали у Литванији, на тај начин је трансферисано преко милијарду КМ“, истиче економиста Зоран Павловић.

Допустити да губитак надмаши имовину ових предузећа, економски је злочин, кажу у Центру за хуману политику. Истичу да је све кренули низбрдо од саме продаје Рафинерије.

Спас се назире само у правном приступу проблему, односно извођењу одговорних пред лице правде али је неопходно судским путем наложити власницима да се врати извучени капитал, кажу у овом центру. 

(БН/Д.Цвијић)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Wwww

03.07.2022 18:12

Одговорна. Власт они куд приђу. Трава не расте. Банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусанка

03.07.2022 19:34

Ја Сам била запослwник Рафинерије ја Сам обавјеставала о лоповлуку прању Пара унистењу Рафинерије русењу Помона нико несмије ниста само одговор то нице наме то је приватион купила је Њеткор а у суду су само рег.Рафинwрија нате Брод а дир.ир пр.руске фирме као пр.менедзери.Покупе паре одосе.Прwдходни дир.Неверов цовјек који има папер да хе луд И код Нас се у Добоју лијецио.Сви су знали И цутили.

Name

Ре

04.07.2022 08:38

Зна се ко је одговоран. Ко и увијек, главни преварант који је продао рафинерије а није дао на увид уговоре о продаји да прикрије пљацку и превару...

Name

Осигурац

03.07.2022 18:21

Битно да се купују нова аута за фирму да се сефови возају . И два попа раде. Фали јос треци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУСАНКА

03.07.2022 19:38

До 2014 Рафинерија пословала позитивно а од тада до сад губитас пирате Рикyна Неверова Фетингwра гдје су паре И ста сад од богаства имају.Бwзапамцени релеасинг И криминалци на овом насем напацwном Граду

Name

Ре Душанка

03.07.2022 23:35

Није ни чудо да вас нико није узимао за озбиљно.Госпођо стварно да ли И ви сами разумијете шта сте написали.

Name

Татар

03.07.2022 18:21

Сви ови стручњаци се праве будале.И птице на грани знају да је под диригентском палицом Милорада Додика девастирана и рафинерија Брод и Модрића и Глиница Довео је сумњиве Руске улагаче отад је дебакл и почео.Ово што кажу акумулирани губитци не је тачно то је тачно шума која је извучена из тих гиганата.Наравно генерал се ту добро уткао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брд

04.07.2022 06:05

Ово писе неко ко говори руски

Name

ОДГОВОРНА МАФИЈА ВЛАСТ

03.07.2022 18:33

ОДГОВОРНА МАФИЈА ВЛАСТ РС.. КОЈА ЈЕ СПАЛИЛА ЗЕМЉУ НАРОД СЛУДИЛА.. ПОКРАЛО СВЕ.. ФУКАРЕ ЗЛОЦИНЦИ ЛОПОВИ НЕПИСМЕНИ БОЛЕСНИ ПОЛИТИЦАРИ.. додиг први на РОБИЈУУУУ 150 ГОДИНА ЦВИЈАНОВИЦКА 150 ГОД.. ФУКАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 18:40

Зна се ко је одговоран. Бисерка,додиг и енглески студент дјокиц.

Name

Ре

03.07.2022 18:55

Хоботница од власти РС и браће руса и литванаца су уништиле најбоље фабрике РС.

Name

Торбица.

03.07.2022 18:43

Рафинерија продало свој објекат мотел мајну приватнику. Све распродасе .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУСАНКА

03.07.2022 19:28

Пробатион су пословни простори у Подгорици плоцама мотел на Палама земљиста y Броду И мотел преко 50 постројења хала инсталатион резервара -касација постројења-све у старт зељезо.60% рафинерије порусено продато у старт зељезо.Рафинwрија од 2017 висе неради прераду сирове нате.Лаз И препаратион а зна се ко је узимао паре И ко је као милијонер отисао из Рафинерије.Станови на Јалти кyце виле у Цеској И Др.мјестима купује Николај Петровиц Рикyн Дјаконов Александар Др.Неверов затим Гетингер БјеловИ Др.Све се зна ко је опустосио Рафинерију ко је узео милијона а.сад узива.Прљави послови преко Оптиме.Рафинерије обе привате а Оптима дрзавна И све из Рафинерија И Нестро Петрола Кyле појединци.Лаз да Рафинерија да није покрадwна од Руса била би пример предузеца

Name

Пероца

03.07.2022 20:33

Пустите се ви рафинерије модрице

Name

Пероца

03.07.2022 20:34

Све супље прице везано за модрицу

Name

Пероца

03.07.2022 20:36

Лаз да је продата (продаје се)

Name

Борис

03.07.2022 18:56

Одговорни су они који владају од 2008 на овамо. Послије њих је све пустош. Гори су од скакаваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.07.2022 05:05

А не у модричкој рафинерији цветају руже.Лопови купе ово још мало што је остало,радници остају без посла о чему ти причаш.Ко живи у Модричи зна ко је све имао користи и ко се богати скупа са Оптимом и лоповима из Б.Л

Name

Будала као и ти

03.07.2022 18:59

Нек'су дали Русима,па макар у земљу пропало.Идиоти затуцани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русима

05.07.2022 11:07

Којим Русима? Ни једна званична фирма осим пар криминалаца који су доведени као званицни инвеститори Русије. Нидје везе...

Name

Ја

03.07.2022 19:09

Еее како је само Вишковић "напредовао" од почетка мандата до данас. Сјећам се како је на почетку мандата замуцкивао, правио неке несретне реченичке конструкције, понекад и истину говорио, а кад је лагао одавао утисак да му је због тога непријатно. Сад, пред крај мандата, крупне лажи изговара наизуст, са осмијехом на лицу, са пуним "увјерењем" у оно што прича (лаже), без имало осјећаја стида. Толико је "еволуирао" да може стати раме уз раме са Жељком., Бају, наравно, никад неће достићи,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

04.07.2022 09:32

Која је то џукела која може изјавити да рафинерија уља ради отежано, а Брод не ради због кризе у Украјини. Идиот и незна да се у Броду,, десила" експлозија и да Брод не ради већ четири године...

Name

Ако има воље

03.07.2022 19:45

Све се може доказати,а,то је требало у старту учинити,не чекати да нам неодговорна власт све уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.07.2022 20:05

МАФИЈА. КОД НАС СЕ ЗОВЕ ДОСАДАШЊА ВЛАСТ. СВЕ ПОКРАЛИ И УНИШТИЛИ. НАРОДЕ, ЗАШТО, НИСТЕ НА ВРИЈЕМЕ РЕАГОВАЛИ. НИПТА ИД 15О ГОДИНА. САМО ОДУЗЕТ ИМОВИНУ. СВА РС УНИШТЕНА. ПА ИМА ЛИ НЕШТО, ДА СУ БАР МАЛО ПОШТЕНО РАДИЛИ. ЗАТО. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН ЗА ПРАВНУ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

в.д. коментатор

03.07.2022 20:28

За све су крива тужилаштва, у којима у цијелој БиХ ради преко 390 тужилаца а ниједан једини се не жели усудити да испита стање. И сам сам подносио кривичне пријаве против одговорних из Владе Републике Српске и да знате какве ми одговоре дају за неспровођење истраге, бризнули би у плач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 22:47

Те из тузиластва сто су тако одговарали и нису покретали истраге треба јавно стрељати за примјер осталим тузиоцима да тако не раде.

Name

За РС

03.07.2022 20:29

Само Русу дати и нема проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.07.2022 20:29

Ко је одговоран??? Хахахааа, какво питање? Па одговорни су радници у тим предузецима. Они су од Руса добили по 1кг. злата, по пар милиона у готовини, и сви су купили себи станове и куце у Москви и Санкт Петерсбургу. Па то је ваљда јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дани

03.07.2022 21:18

Тацно брате! Па сви то знају. Али на сљедецим изборима кад народ изабере нову власт са Додиком и Зељком на целу, сви ови сто су се обогатили има да одговарају.

Name

Зука

05.07.2022 14:16

....а неки на Тари...или у Бецу. Али, вјероватно се само устедило ?

Name

Мрки

03.07.2022 20:51

Криво је ПОЛИТИЧКО Сарајево, наравно !! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

03.07.2022 21:47

Народ нема пуно избора у приватној дрзави трпи цути или кофер у руке собзиром да се избори краду масинерија ради дан и ноц

Name

Потоп

04.07.2022 01:32

Запад зели овде пустос, ниједан привредни субјекат, власт то цини колонизацијом израбљивања

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

04.07.2022 05:16

крив преседник и цлан преседниства видите ону сатону дјајкица води младе цланове у грцку о троску дрзаве етовам властодрзци богвас клео јер где нема домацина нема ни домацинства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

04.07.2022 06:04

То није истина братски руски народ је ту да нас помогне ко це ако неце они неце ваљда мрски запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висеград

04.07.2022 06:56

Тако то раде Додикови партнери Руси! Народ сад трпи и плаца услуге И виле у с.петрсбургу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

04.07.2022 11:16

Код нас у РС нико низаста неодговара само обицни народ

Name

Сагитариус

04.07.2022 10:26

Овдје по мени нема ништа нејасно, домаћи тајкуни, у спрези да страним " инвеститорима" извлаће милионе км. а рафинерију држе у смањеном обиму пословања, и у милионским губитцима, али је намјерно не затварају, јер преко ње извлаће капитал! Ово је посљедица огромног криминала, и невјероватна је ћињеница да полиција, и тужилаштво остају по страни и уопште не реагују на ова дешавања!!??

ОДГОВОРИТЕ