Nekadašnji giganti danas gubitaši - Ko je odgovoran?

Nekadašnji giganti koji su u velikoj mjeri mogli da obezbijede potrebne količine energenata u doba krize, danas se polako gase.

Republika Srpska 03.07.2022 | 19:48
Nekadašnji giganti danas gubitaši - Ko je odgovoran?

Akumulirani gubici presudili su rafinerijama u Brodu i u Modriči. Danas opstaju na klimavim nogama, sa samnjenim obimom i rada i radnika. Slična sudbina desila se i Tvornici glinice u Zvorniku. 

Izvlačenje kapitala, poslovanje sa gubitkom koje je dovelo do stečaja, neplaćanje poreza i doprinosa, otpuštanje radnika, sve ovo pošlo je za rukom Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča i Tvornici glinice Zvornik.

Ovi, nekad giganti, danas gubitaši imaju akumulirane gubitke u iznosu od više stotina miliona maraka. Pa tako Rafinerija Brod ima gubitak 779 miliona, a Rafinerija u Modriči 107 miliona maraka. Zbog toga Centar za humanu politiku zatražio je ispitivanje krivične odgovornosti. 

„Da nema gubitka ove bi Rafinerije imala aktivu milijardu i 370 miliona, imala bi, ali zbog gubitka od 770, nema je, nema ništa. Znači nije samo ovo 886 što je iz bilansa izvučeno iz firmi, izvučeno, kao da neko iz kuće izvuče inventar i sve, nego je i dobit, trećina dobiti, to znači najmanje je tu još 300 miliona dobiti izvučeno, a sa tom dobiti i 10 posto poreza koji pripada narodu Republike Srpske, i zato smo mi sirotinja“, ističe Centar za humanu politiku Mika Nikić.

Odgovorni su kažu iz ovog Centra, prodavci Rafinerije, kontrolne institucije, ministarstvo finansija, poreska uprava i inspektori.

Veliki sistemi poput Rafinerija i Tvornice glinice ne bi smjeli biti prepušteni sami sebi, jer od takvih sistema žive i opstaju mnogi gradovi, ali i građani, ističe narodni poslanik Jelena Trivić.

Mnoge afere potresale su ova preduzeća, a objašnjenja i odgovori na mnoga pitanja izostali su, tvrdi Trivić.

„Nikada nismo dobili jasne odgovore šta se dešava, recimo u Rafineriji nafte Brod, šta se tačno dešava, zašto ne radi Rafinerija, radnici su uvijek dolazili na posao, plate se isplaćuju, ali ne zna se još uvijek kojom računovodstvenom gimnastikom se to uspijeva uraditi, što znači da bi to, ja ne želim biti sad ni revizor, ni finansijska inspekcija, ni policija, ni istražni organ, ali evo samo na oko kada pogledate i neke parametre, znate i vidite da je tu nešto kontroverzno.

To su neki sistemi koje je ova vlast po njihovim riječima uspiješno privatizovala i možda se sad sklonila, kao to je sad privatizovano, mi više s tim nemamo ništa", kaže Trivić.

Ako pitamo premijera Viškovića, Rafinerija ulja Modriča sasvim dobro posluje, a problemi u Brodu uzrokovani su, kaže, ukrajinskom krizom. Čini se da Višković nije upućen, jer ako se uzme u obzir da se akumulirani gubici broje u stotinama miliona maraka, problem postoji. 

„Rafinerija ulja u Modriči nema neke posebne probleme, rade svojom dinamikom. Rafinerija u Brodu ima probleme, oni su uzrokovani isključivo, kako mi to kažemo, ukrajinskom krizom ili sukobom između Rusije i Ukrajine, zato što nema dotoka onih sirovina, koje njima trebaju iz Rusije da dođu i da oni mogu da radu svoje poslove.

Oni u međuvremenu prelaze i na utečnjavanje gasa i izgradili su gasovod sa druge strane Slavonskog Broda i odmah da vam kažem, sve obaveze koje Rafinerija imala prema institucijama Republike Srpske iz nekog prethodnog perioda su ispunjene. Oni danas rade sa smanjenim brojem radnika, sa smanjenim brojem poslovanja isključivo iz razloga o kojima sam govorio“, tvrdi Višković.

Nejasan je i razlog privatizacije naftnog sektora u Republici Srpskoj, jer ne rade i prave gubitke, ističu ekonomski stručnjaci. Gubici za Srpsku su veliki, a ekonomisti pitaju zašto se Vlada i resorna ministarstva ne pozabave tim pitanjem. 

„U čemu je smisao privatizacije, ako to što ste kupili ne radi. I kako je moguće da se dozvoli da prave gubitke, a da na to, mi koji smo to njima prodali, Republika Srpska, je za stanje potpuno nezainteresovana. To su kapaciteti koji mogu da prave enorman profit, ali ne rade.

Druga stvar je vezana za praktično isisavanje novca, kao što je to bio slučaj u fabrici Birač, kada su Litvanci proizvod koji su proizvodili u Biraču, koji je imao svoju proizvodnu cenu od recimo 350 dolara, a izvozna je bila 400 – 410, oni su prodavali po 250 dolara svojoj firmi u Banjaluci, koja je to izvozila dalje i pare su ostavljali u Litvaniji, na taj način je transferisano preko milijardu KM“, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Dopustiti da gubitak nadmaši imovinu ovih preduzeća, ekonomski je zločin, kažu u Centru za humanu politiku. Ističu da je sve krenuli nizbrdo od same prodaje Rafinerije.

Spas se nazire samo u pravnom pristupu problemu, odnosno izvođenju odgovornih pred lice pravde ali je neophodno sudskim putem naložiti vlasnicima da se vrati izvučeni kapital, kažu u ovom centru. 

(BN/D.Cvijić)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Wwww

03.07.2022 18:12

Odgovorna. Vlast oni kud priđu. Trava ne raste. Banda.

ODGOVORITE
Name

Dusanka

03.07.2022 19:34

Ja Sam bila zaposlwnik Rafinerije ja Sam obavjestavala o lopovluku pranju Para unistenju Rafinerije rusenju Pomona niko nesmije nista samo odgovor to nice name to je privation kupila je Njetkor a u sudu su samo reg.Rafinwrija nate Brod a dir.ir pr.ruske firme kao pr.menedzeri.Pokupe pare odose.Prwdhodni dir.Neverov covjek koji ima paper da he lud I kod Nas se u Doboju lijecio.Svi su znali I cutili.

Name

Re

04.07.2022 08:38

Zna se ko je odgovoran. Ko i uvijek, glavni prevarant koji je prodao rafinerije a nije dao na uvid ugovore o prodaji da prikrije pljacku i prevaru...

Name

Osigurac

03.07.2022 18:21

Bitno da se kupuju nova auta za firmu da se sefovi vozaju . I dva popa rade. Fali jos treci.

ODGOVORITE
Name

DUSANKA

03.07.2022 19:38

Do 2014 Rafinerija poslovala pozitivno a od tada do sad gubitas pirate Rikyna Neverova Fetingwra gdje su pare I sta sad od bogastva imaju.Bwzapamceni releasing I kriminalci na ovom nasem napacwnom Gradu

Name

Re Dušanka

03.07.2022 23:35

Nije ni čudo da vas niko nije uzimao za ozbiljno.Gospođo stvarno da li I vi sami razumijete šta ste napisali.

Name

Tatar

03.07.2022 18:21

Svi ovi stručnjaci se prave budale.I ptice na grani znaju da je pod dirigentskom palicom Milorada Dodika devastirana i rafinerija Brod i Modrića i Glinica Doveo je sumnjive Ruske ulagače otad je debakl i počeo.Ovo što kažu akumulirani gubitci ne je tačno to je tačno šuma koja je izvučena iz tih giganata.Naravno general se tu dobro utkao

ODGOVORITE
Name

Brd

04.07.2022 06:05

Ovo pise neko ko govori ruski

Name

ODGOVORNA MAFIJA VLAST

03.07.2022 18:33

ODGOVORNA MAFIJA VLAST RS.. KOJA JE SPALILA ZEMLJU NAROD SLUDILA.. POKRALO SVE.. FUKARE ZLOCINCI LOPOVI NEPISMENI BOLESNI POLITICARI.. dodig prvi na ROBIJUUUU 150 GODINA CVIJANOVICKA 150 GOD.. FUKARE

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2022 18:40

Zna se ko je odgovoran. Biserka,dodig i engleski student djokic.

Name

Re

03.07.2022 18:55

Hobotnica od vlasti RS i braće rusa i litvanaca su uništile najbolje fabrike RS.

Name

Torbica.

03.07.2022 18:43

Rafinerija prodalo svoj objekat motel majnu privatniku. Sve rasprodase .......

ODGOVORITE
Name

DUSANKA

03.07.2022 19:28

Probation su poslovni prostori u Podgorici plocama motel na Palama zemljista y Brodu I motel preko 50 postrojenja hala instalation rezervara -kasacija postrojenja-sve u start zeljezo.60% rafinerije poruseno prodato u start zeljezo.Rafinwrija od 2017 vise neradi preradu sirove nate.Laz I preparation a zna se ko je uzimao pare I ko je kao milijoner otisao iz Rafinerije.Stanovi na Jalti kyce vile u Ceskoj I Dr.mjestima kupuje Nikolaj Petrovic Rikyn Djakonov Aleksandar Dr.Neverov zatim Getinger BjelovI Dr.Sve se zna ko je opustosio Rafineriju ko je uzeo milijona a.sad uziva.Prljavi poslovi preko Optime.Rafinerije obe private a Optima drzavna I sve iz Rafinerija I Nestro Petrola Kyle pojedinci.Laz da Rafinerija da nije pokradwna od Rusa bila bi primer preduzeca

Name

Peroca

03.07.2022 20:33

Pustite se vi rafinerije modrice

Name

Peroca

03.07.2022 20:34

Sve suplje price vezano za modricu

Name

Peroca

03.07.2022 20:36

Laz da je prodata (prodaje se)

Name

Boris

03.07.2022 18:56

Odgovorni su oni koji vladaju od 2008 na ovamo. Poslije njih je sve pustoš. Gori su od skakavaca

ODGOVORITE
Name

Miki

04.07.2022 05:05

A ne u modričkoj rafineriji cvetaju ruže.Lopovi kupe ovo još malo što je ostalo,radnici ostaju bez posla o čemu ti pričaš.Ko živi u Modriči zna ko je sve imao koristi i ko se bogati skupa sa Optimom i lopovima iz B.L

Name

Budala kao i ti

03.07.2022 18:59

Nek'su dali Rusima,pa makar u zemlju propalo.Idioti zatucani

ODGOVORITE
Name

Rusima

05.07.2022 11:07

Kojim Rusima? Ni jedna zvanična firma osim par kriminalaca koji su dovedeni kao zvanicni investitori Rusije. Nidje veze...

Name

Ja

03.07.2022 19:09

Eee kako je samo Višković "napredovao" od početka mandata do danas. Sjećam se kako je na početku mandata zamuckivao, pravio neke nesretne rečeničke konstrukcije, ponekad i istinu govorio, a kad je lagao odavao utisak da mu je zbog toga neprijatno. Sad, pred kraj mandata, krupne laži izgovara naizust, sa osmijehom na licu, sa punim "uvjerenjem" u ono što priča (laže), bez imalo osjećaja stida. Toliko je "evoluirao" da može stati rame uz rame sa Željkom., Baju, naravno, nikad neće dostići,

ODGOVORITE
Name

Idealno

04.07.2022 09:32

Koja je to džukela koja može izjaviti da rafinerija ulja radi otežano, a Brod ne radi zbog krize u Ukrajini. Idiot i nezna da se u Brodu,, desila" eksplozija i da Brod ne radi već četiri godine...

Name

Ako ima volje

03.07.2022 19:45

Sve se može dokazati,a,to je trebalo u startu učiniti,ne čekati da nam neodgovorna vlast sve uništi.

ODGOVORITE
Name

+

03.07.2022 20:05

MAFIJA. KOD NAS SE ZOVE DOSADAŠNJA VLAST. SVE POKRALI I UNIŠTILI. NARODE, ZAŠTO, NISTE NA VRIJEME REAGOVALI. NIPTA ID 15O GODINA. SAMO ODUZET IMOVINU. SVA RS UNIŠTENA. PA IMA LI NEŠTO, DA SU BAR MALO POŠTENO RADILI. ZATO. ŠAROVIĆ, JELENA, VUKAN ZA PRAVNU RS.

ODGOVORITE
Name

v.d. komentator

03.07.2022 20:28

Za sve su kriva tužilaštva, u kojima u cijeloj BiH radi preko 390 tužilaca a nijedan jedini se ne želi usuditi da ispita stanje. I sam sam podnosio krivične prijave protiv odgovornih iz Vlade Republike Srpske i da znate kakve mi odgovore daju za nesprovođenje istrage, briznuli bi u plač.

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2022 22:47

Te iz tuzilastva sto su tako odgovarali i nisu pokretali istrage treba javno streljati za primjer ostalim tuziocima da tako ne rade.

Name

Za RS

03.07.2022 20:29

Samo Rusu dati i nema problema

ODGOVORITE
Name

Marko

03.07.2022 20:29

Ko je odgovoran??? Hahahaaa, kakvo pitanje? Pa odgovorni su radnici u tim preduzecima. Oni su od Rusa dobili po 1kg. zlata, po par miliona u gotovini, i svi su kupili sebi stanove i kuce u Moskvi i Sankt Petersburgu. Pa to je valjda jasno.

ODGOVORITE
Name

Dani

03.07.2022 21:18

Tacno brate! Pa svi to znaju. Ali na sljedecim izborima kad narod izabere novu vlast sa Dodikom i Zeljkom na celu, svi ovi sto su se obogatili ima da odgovaraju.

Name

Zuka

05.07.2022 14:16

....a neki na Tari...ili u Becu. Ali, vjerovatno se samo ustedilo ?

Name

Mrki

03.07.2022 20:51

Krivo je POLITIČKO Sarajevo, naravno !! ?

ODGOVORITE
Name

Hmm

03.07.2022 21:47

Narod nema puno izbora u privatnoj drzavi trpi cuti ili kofer u ruke sobzirom da se izbori kradu masinerija radi dan i noc

Name

Potop

04.07.2022 01:32

Zapad zeli ovde pustos, nijedan privredni subjekat, vlast to cini kolonizacijom izrabljivanja

ODGOVORITE
Name

099

04.07.2022 05:16

kriv presednik i clan presednistva vidite onu satonu djajkica vodi mlade clanove u grcku o trosku drzave etovam vlastodrzci bogvas kleo jer gde nema domacina nema ni domacinstva

ODGOVORITE
Name

Rs

04.07.2022 06:04

To nije istina bratski ruski narod je tu da nas pomogne ko ce ako nece oni nece valjda mrski zapad

ODGOVORITE
Name

Visegrad

04.07.2022 06:56

Tako to rade Dodikovi partneri Rusi! Narod sad trpi i placa usluge I vile u s.petrsburgu!

ODGOVORITE
Name

Kosta

04.07.2022 11:16

Kod nas u RS niko nizasta neodgovara samo obicni narod

Name

Sagitarius

04.07.2022 10:26

Ovdje po meni nema ništa nejasno, domaći tajkuni, u sprezi da stranim " investitorima" izvlaće milione km. a rafineriju drže u smanjenom obimu poslovanja, i u milionskim gubitcima, ali je namjerno ne zatvaraju, jer preko nje izvlaće kapital! Ovo je posljedica ogromnog kriminala, i nevjerovatna je ćinjenica da policija, i tužilaštvo ostaju po strani i uopšte ne reaguju na ova dešavanja!!??

ODGOVORITE