Апел послодовцима: Треба заштити раднике на врућини

Многи радници током радног дана изложени су директном сунчевом зрачењу, што може имати фаталне посљедице, истичу медицински радници. Из синдиката кажу да је због тога неопходно извршити прерасподјелу рада. Послодавци дужни да обезбиједе боље услове рада радницима.

Република Српска 29.06.2022 | 20:53
Апел послодовцима: Треба заштити раднике на врућини

Зидање, ковање, молерски радови, кошење траве, рад у каменоломима, али и рад у пекарама поред отвореног пламена, све то на температуи изнад 30, па чак и 35 степени, без хлада. Рад на високим температурама могао би бити изразито опасан, јер због јаког утицаја сунца може доћи до омаглица и несвјесног стања, па тако постоји ризик од несрећа на раду које могу бити и смртоносне. 

"У патофизиологији висока температура доводи до ширења крвних судова, самим тим значи крв одлази у периферне дијелове коже долази до пада крвног притиска, и због тога имамо симптоме као што су слабост, несвјестица, омаглице или губитак свијести“, истиче специјалиста породичне медицине Бранкица Миљановић.

У закону о раду не постоји јасно дефинисан пропис шта се подразумијева под високим температурама, па је тако одговорност искључиво на послодавцима. Из Синдиката грађевинарства и комуналних дјелатности истичу да је неопходан договор послодаваца са синдикатима.

"То нису само радници грађевинског сектора, то су комуналци, то су водовоџије, то су људи који раде на гробљима, то су људи који односе смеће, то сте ви новинари који сте ево по цијели дан вани, тако да би требало људе заштитити и извршити некакву прерасподјелу радног времена. У закону о раду ми немамо регулисано које су то високе тремпературе или ниске температуре на којима људи могу или не могу више да раде, тако да једноставно остављамо то на свијест послодавцима и њиховој доброј вољи да они одлуче када ће смакнути људе са врућина“, каже предсједник Синдиката грађевинарства и комуналних дјелатности Драгана Врабичић.

У Унији удружења послодаваца истичу да је послодавац дужан да обезбиједи боље услове рада радницима те да то треба бити обавеза, а не договор. У противном, истичу, пријети нам несташица радне снаге.

"Послодавац је тај који има обавезу да се брине о условима рада и он треба наћи најбоље могуће рјешење, а то је или прерасподјела, или скраћење радног времена, у зависности од ситуације, али синдикат и држава ту једноставно не могу ништа, а послодавци уколико не буду дали боље услове рада ће остати без радника“, каже предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Иако у неким ситуацијама трпи посао, неопходно је заштитити радника, истичу из грађевинске фирме. Поред заштитних одијела и обезбјеђивања довојне количине воде, неопходно је и усклађивање самог процеса рада.

"Када је висока температура спуштамо људе у унутрашњост објекта, гдје је мало већа хладовина, гдје нису директно изложени сунчевом зрачењу, тако да на неки начин трудимо се да их заштитимо. Обавеза, наравно,нас и законска и људска јесте да заштитимо радника, а морамо их штитити са друге стране јер немамо друге. Нисмо спремни баш да нам људи одлазе на боловање, да се разболе, поготово у овој сад фази кад и нема радника“, истиче  власник грађевинске фирме Душко Бојић.

За наредне дане за подручје БиХ упаљен је наранџасти метеоаларм. Очекују се изразито високе температуре па љекари савјетују да, уколико није неопходно, у најтоплијем дијелу не боравимо вани. 

(БН Фото: Архив) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган. Ст

29.06.2022 19:33

Трла баба лан да јој продје дан у канцеларији са климом.. Небојте се за нас ми смо навикли од ровова до градилишта.. Проведите ви рацуна о себи.. У канцеларији 18. Напољу 40..ударице вас срцани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миирко

29.06.2022 20:20

Велика је брига за раднике а није дефинисано шта је то врућина. Која је то маx температура када би се требало склонити у хладнији амбијент.

Name

Цуј то!!!

29.06.2022 20:41

Није регулисано законом које су то високе температуре. Па и да је дефинисано ,исто нам се писе. Ко се јос придрзава закона???

Name

Ре Драган,Ст

29.06.2022 20:56

Како у чијој канцеларији??? ДАБОГДА ПОЦРКАЛИ и у аутима имају климе а нама грађанима укидају аутобусе, овако није било ни 1941 и 1991, ТУГА

Name

Ха ха

29.06.2022 20:22

Оце оце они јос висе тјерају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

30.06.2022 05:21

Како у законy ниста није регулисано кад је у корист радника.Идато на послодавцима на вољу,страсно.Чисто робовласниśтво

Name

Дјокс

30.06.2022 13:35

Ма који апел, рјеси то законом као у Њемацкој јоооооооој

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

30.06.2022 20:06

Тако је, имају шљем на глави, чизме на ногама, још само им дајте бунде да их заштитите од опекотина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијен

30.06.2022 21:52

Коре је пацијентима на клиничком цетру затворени прозори климе нема

ОДГОВОРИТЕ