Суд БиХ: Кордићу и Квесићу укупно 24 године затвора

- Суд БиХ објавио је пресуду којом су радници Службе за послове са странцима у Теренском центру Мостар Борис Кордић и Јосип Квесић због злоупотребе положаја или овлашћења и кривичног дјела изнуде, осуђени на укупно 24 године затвора.

Босна и Херцеговина 29.06.2022 | 15:24
Суд БиХ: Кордићу и Квесићу укупно 24 године затвора

Суд је јуче првооптуженом Борису Кордићу изрекао јединствену казну затвора у трајању од 14 година, а другооптуженом Јосипу Квесићу јединствену казну затвора у трајању од 10 година.

У изречене казне затвора урачунава се вријеме које су провели у притвору, саопштено је из Суда БиХ.

Кордић и Квесић проглашени су кривим да су као службена лица од октобра 2012. до марта 2014. године, у саставу групе за организовани криминал, користећи своје службене положаје и овлашћења, изнуђивали новац од појединих страних држављана на начин да су доносили незаконита службена акта и предузимали незаконите службене радње, те појединим упућивали озбиљне пријетње да им онемогуће стицање и продужење дозвола за боравак и да против њих донесу рјешења о протјеривању из БиХ.

Они су пријетили да ће искористити своја овлашћења, утицај и познанства с другим утицајним службеним лицима у државним, федералним и кантоналним институцијама како би се против страних држављана, представништава страних невладиних организација регистрованих на подручју БиХ и правних лица којим управљају страни држављани покренули кривични и прекршајни поступци и донијела рјешења о забрани обављања дјелатности.

Те радње су припадници групе предузимали у складу с међусобним договором и у складу с упутствима и наредбама Бориса Кордића, како би присилили стране држављане који бораве у БиХ, да предузму радње на штету своје и туђе имовине, саопштено је из Суда БиХ.

Квесић је ослобођен од оптужбе да је починио кривично дјело фалсификовање исправе јер дјело није доказано.

Од оптужених је одузета имовинска корист прибављена извршењем кривичног дјела у износу од 60.000 КМ, који су дужни у року од 60 дана од дана правоснажности пресуде уплатити у корист буџета БиХ.

Суд је након изрицања пресуде донио рјешење којим се Кордићу и Квесићу изриче мјера забране путовања која ће трајати док за тим постоји потреба, односно најкасније до упућивања на издржавање казне затвора.

Оптуженима се забрањује путовање изван БиХ, те су им одузети путни документи.

(Срна Фото: Архив)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Застава

29.06.2022 13:51

Аутомобил ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропски носитељи

29.06.2022 14:02

Кадар ХДЗ постењацине покрали ста су стигли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

29.06.2022 15:40

Већ су у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ