Sud BiH: Kordiću i Kvesiću ukupno 24 godine zatvora

- Sud BiH objavio je presudu kojom su radnici Službe za poslove sa strancima u Terenskom centru Mostar Boris Кordić i Josip Кvesić zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i krivičnog djela iznude, osuđeni na ukupno 24 godine zatvora.

Bosna i Hercegovina 29.06.2022 | 15:24
Sud BiH: Kordiću i Kvesiću ukupno 24 godine zatvora

Sud je juče prvooptuženom Borisu Кordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, a drugooptuženom Josipu Кvesiću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

U izrečene kazne zatvora uračunava se vrijeme koje su proveli u pritvoru, saopšteno je iz Suda BiH.

Кordić i Кvesić proglašeni su krivim da su kao službena lica od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizovani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlašćenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonita službena akta i preduzimali nezakonite službene radnje, te pojedinim upućivali ozbiljne prijetnje da im onemoguće sticanje i produženje dozvola za boravak i da protiv njih donesu rješenja o protjerivanju iz BiH.

Oni su prijetili da će iskoristiti svoja ovlašćenja, uticaj i poznanstva s drugim uticajnim službenim licima u državnim, federalnim i kantonalnim institucijama kako bi se protiv stranih državljana, predstavništava stranih nevladinih organizacija registrovanih na području BiH i pravnih lica kojim upravljaju strani državljani pokrenuli krivični i prekršajni postupci i donijela rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

Te radnje su pripadnici grupe preduzimali u skladu s međusobnim dogovorom i u skladu s uputstvima i naredbama Borisa Кordića, kako bi prisilili strane državljane koji borave u BiH, da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine, saopšteno je iz Suda BiH.

Кvesić je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave jer djelo nije dokazano.

Od optuženih je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000 КM, koji su dužni u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude uplatiti u korist budžeta BiH.

Sud je nakon izricanja presude donio rješenje kojim se Кordiću i Кvesiću izriče mjera zabrane putovanja koja će trajati dok za tim postoji potreba, odnosno najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Optuženima se zabranjuje putovanje izvan BiH, te su im oduzeti putni dokumenti.

(Srna Foto: Arhiv)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zastava

29.06.2022 13:51

Automobil ...

ODGOVORITE
Name

Europski nositelji

29.06.2022 14:02

Kadar HDZ postenjacine pokrali sta su stigli

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

29.06.2022 15:40

Već su u Hrvatskoj.

ODGOVORITE