Петровић позвао Вишковића и министре на хитан састанак

Министри Пашалић и Кошарац потврдили су долазак у Бијељину 4. јула, а одговор из Кабинета предсједника Владе Радована Вишковића, каже Петровић, још чекамо.

Република Српска 29.06.2022 | 14:06
Петровић позвао Вишковића и министре на хитан састанак

"Након што представници Градске управе Бијељина, Аграрног фонда, млинари и пољопривредници, ни послије другог састанка, нису успјели да се договоре о откупној цијени пшенице, Градска управа Бијељина упутила је предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Борису Пашалићу и министру спољне трговине и економских односа БиХ Сташи Кошарцу позив за хитан састанак, због рјешавања овог проблема", саопштио је Љубиша Петровић градоначелник Бијељине.

Министри Пашалић и Кошарац потврдили су долазак у Бијељину 4. јула, а одговор из Кабинета предсједника Владе Радована Вишковића, каже Петровић, још чекамо.

"Цијена пшенице од 82 фенинга, коју су предложили пољопривредници, неприхватљива је млинарима, док се, истовремено, пољопривредницима не исплати да је продају јефтиније, због великог раста цијена горива и репроматеријала", додаје Петровић.

Актуелна свјетска економска криза додатно је, сматра Петровић, отежала ионако лош положај наших пољопривредних произвођача и зато је неопходно да им републичке институције посвете више пажње.

"У Семберији, највећој житници у Републици Српској и БиХ, засијано је пшенице на око 14.000 хектара, што је преко 30 % од укупних површина под овом културом у Српској, тако да, несумњиво, овај крај заслужује бољи третман виших нивоа власти и већа новчана улагања", нагласио је први човјке Бијељине.

"Град Бијељина је, имајући у виду напоран рад и живот семберског ратара, пружио максималну подршку овим вриједним људима, обезбјеђујући повећање аграрног буџета са 1,5 милиона конвертибилних марака на 1,7 милиона, чиме је обухваћен и већи износ субвенција за пшеницу са прошлогодишњих два на три фенинга по килограму, као и низ других финансијских повећања за разне видове производње", навео је он.

Додао је да развој пољопривреде у надлежности је виших нивоа власти, а не локалних заједница, тако да Градска управа нема овлашћења у вези са одређивањем цијене пшенице.

"Састанци које је руководство Града организовало са пољопривредницима и млинарима, само је гест добре воље да се пронађе најбоље рјешење. Искрено се надамо да ће наш позив надлежнима наићи на разумијевање, с циљем превазилажења проблема оних који нас хљебом хране", закључио је Петеровић.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Грозда

29.06.2022 13:06

Цијена пшеница не би смјела прећи 70 фенинги по 1кг ..Пољопривредници морају водити рачуна о млинарима и пекарима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2022 18:36

Браво Петровићу. Тако раде прави градоначелници. Баве се привредом и животним темама грађана. И уче ове из власти шта треба да раде. А не да замајавају народ глупостима и музиком под шаторима.

Name

Мис9

29.06.2022 13:50

Ово је срамно сто раде од пољопривредника.Ненормалне цијене репро материјал а млиноптерадјицаци нуде 0.50 фенинга за ,килограм.Засто неказу колико су плацали Мадјарску псеницу прије поцетка зетве у Семберији,плацали су 88 еура плус пдв И плус тросак транспорта,а сада се понасају као највеци сверцери а заједно И Влада РС која нијемо цутие.Стварно вриједјају здрав разум код пољопривредника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.06.2022 13:58

Е мој Петровићу имају они прецег посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

29.06.2022 16:13

Коме је Вишковић још помогао? Једино "газдама", лоповима, шверцерима, тајкунима, зеленашима, профитери а, али не и народу.

Name

Милош

29.06.2022 20:59

Више Вишковић воли млинаре него све пољопривреднике. Од млинара има корист а од народа проблеме, као и од пољопривредника. Најбоље воле да сви оду преко границе. Тако они рјешавању проблема.

Name

Реалиста

29.06.2022 14:18

А да пољопривредници блокирају границе и увоз пшенице из Србије? Тамо је политика забране извоза вјестацки оборила цијену и најмања је у свијету али опет у Србији су већи потстицаји и имају већ пар година средства из ЕУ. Наши млинари су 90% шверцери а остали 10% су млинари. Они желе вишеструку зараду. Ево примјер из Дубице, фирма Јелена као једини откупљивач, "ведри и облачи", уцјењује сељаке да продају жито до 1. Септембра иначе плаћају некакве дневне пенале. То је само примјер, тако сви раде. Једино рјешење су властита складишта а то мора држава суфинансирати али од тог нем ништа јер власт има проценат од појединих складиштара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

29.06.2022 14:34

Нема појма да це доћи они су у кампањи и крађи док јос имају прилике,гладна уста,гладне оци,фукаре?

Name

Зизи

29.06.2022 14:39

Ако је у Хрватској 60 фенинга кг онда треба да буде и у БИХ јер у Хрватској је гориво и дјубре скупље и репро материјал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

29.06.2022 18:46

Није ништа у Хрватској скупље, већ исто или јефтиније. Гориво им је годинама јефтиније него код нас (плави дизел), имају потстицај по хектару око 600КМ није битно која култура, а ми инамо само на пшеницу 400КМ, ђубриво су плаћали по истим цијенама као ми а и јефтиније. Само и Хрватски пољопривредници су бијесни као и наши али ко пита пољопривредника.

Name

Јово

29.06.2022 15:07

Пашалића се пита као и покојне бабе Јоке. Фигура у рукама секташа из СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Средо

29.06.2022 15:47

Треба повећати цијену рада око пшенице Нека Радован обезбеди паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црњелово Горње

29.06.2022 16:00

Цијена пшенице у Србији се креће од 36-38 динара, када се претвори у нашу валуту то је 60-63КМ и ако додамо трошкове транспорта, царине и шпедитерских услуга чини цијену од бар 64-67КМ што је можда и прихватљиво за наше пољопривредне произвођаче ако се узме у обзир да је и Аграрни фонд обећао премију од 3КМ и подстицај Министарства који је већ исплаћен у износу од 400КМ/ха ( што на просјечни принос од 500кг износи 8КМ) и чини најмању укупну цијену од 64+3+8 = 75КМ Ако се узме у обзир да је откупна цијена јечма била 60КМ сматрамо да би бар ових 64КМ било најмање што би откупљивачи требали платити произвођачима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лигња

30.06.2022 19:51

Како лупетате и фрљате се не тацним податцима око цијена код нас и у окрузењу. Није ни цудо да нема цијене псенице.